Gyógynövények erejével

Az év gyógynövénye: a fekete nadálytő

Fekete nadálytő (Symphytum officinale L.)

A fekete nadálytő (Symphytum officinale L.) az érdes levelűek családjába tartozó erdőszéli árkok és a mély fekvésű nedves területek gyógynövénye, de a gyógyszeripar egyre nagyobb mértékű felhasználása miatt termesztik is.

Elsősorban a növény gyökeréből készült kivonatokat, krémeket használják a gyógyításra. A fekete nadálytő, mint gyógynövény, nagy múltra tekint vissza. Az ókori csatákban, főzetébe mártott rongyokkal rögzítették az eltört csontokat és már Paracelsus is a seb gyógyítására ajánlotta. A fekete nadálytő legfőbb hatóanyaga az allantoin, amely mellett még találhatók benne cseranyagok, nyálkaanyagok, egyéb alkaloidok is. Az allantoin, mint természetes eredetű hatóanyag, felfedezésének története igen érdekes. A növényekben is előforduló vegyületet először 1799-ben mutatták ki.

Növényekből csak a felfedezése után száz évvel, 1881-ben állították elő; azóta legalább hat növénycsalád fajaiban – köztük a fekete nadálytőben is – megtalálták. A fekete nadálytő gyökér kivonata számtalan növényi gyógyszer, gyógytermék és gyógynövény krém alkotórésze, amelyeket véraláfutások kezelésére, fájdalomcsillapításra és csonttörések utáni alkalmazásra ajánlanak. A növény kivonatával eredményes klinikai vizsgálatokat folytattak. Mivel a fekete nadálytő kivonata tartalmaz úgynevezett pirolizidin-alkaloidot is, a belsőleges használatáráról megoszlanak a vélemények ezért nem ajánlott a tea vagy kivonat belsőleges használata. Várandós és szoptató nőknek a fekete nadálytő kivonatok, krémek alkalmazása ellenjavalt.

Szerző:
Medgyesi József Miklós
kertészmérnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart