Miért nincs terápiás javaslat a homeopátiás gyógyszereken?

1992-ben az EU-ban jogszabályba foglalták[1], hogy a betegek számára elérhetővé kell tenni a választásuk szerinti gyógyszertermékeket. A termékek minőségét és biztonságát szigorú szabályok garantálják.

A homeopátiás gyógyszereken fel kell tüntetni, hogy homeopátiás gyógyszerek, és a gyártás a gyógyszergyártókra általánosan kötelező szigorú minőségbiztosítási és ellenőrzési feltételek mellett történik.  

A homeopátiás oldatok biológiai hatását növényeken, állatokon és sejteken végzett kutatások, számos homeopátiás gyógyszer hatásosságát pedig embereken végzett klinikai vizsgálatok bizonyítják.

Az Európában forgalmazott homeopátiás gyógyszerek egy részéhez azonban nem kapcsolódik terápiás javallat, és egy-egy gyógyszeralapanyag többféle problémára is megoldást jelenthet.

Hogyan választ gyógyszert a homeopata orvos?

A homeopátiás gyógyszerek természetes növényi, állati és ásványi alapanyagokból készülnek.

A homeopata orvos a beteg egyéni tüneteire választ szert. Olyan alapanyagot, ami egészséges emberen hasonló tüneteket okoz. Egy könnyezéssel, orrfolyással járó náthára a hagymából (allium cepa) készült homeopátiásgyógyszer, a reggel tüsszögő, éjjel orrdugulástól szenvedő náthás betegnek pedig a nux vomica alapanyagból készült szer lehet a megoldás. Egy-egy alapanyag ezért különböző panaszok gyógyítására is alkalmas lehet, ha beazonosíthatók a jellegzetes tünetek. A méhecskéből (apis mellifica) készült gyógyszer használható például fájdalmas duzzadt torok, de egy baleset után duzzadt, piros, hideg borogatásra javuló végtag kezelésére is. Mindkét esetben olyan tüneteket látunk, melyek a méhcsípésre hasonlítanak.

Komplex és egykomponensű gyógyszerek

A homeopátiás gyógyászat több évszázados tapasztalatra épül. A tapasztalatok alapján néhány alapanyag különösen bevált egy-egy betegség, például a köhögés vagy torokgyulladás kezelésére. Az egyes betegségeknél bevált alapanyagokat úgynevezett komplex, több összetevőt tartalmazó készítményekbe teszik. A komplex gyógyszerek az adott ország saját gyógyszer engedélyezési szabályai szerint vagy terápiás javallattal törzskönyvezett gyógyszerek (pl. az EU több országában, az Egyesült Államokban, Kanadában) vagy terápiás javallat nélkül, mint 2020. júliusától Magyarországon is. A komplex gyógyszerek alkalmazásáról kérdezze gyógyszerészét!

Érdekli a homeopátia tudományos háttere és a hatás bizonyítékai? Látogasson el a tudomany.terapianatura.hu oldalra.

[1] Forrás: Directive 92/73/EEC

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart