Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges (=nem allergiás) egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből.

Az allergiás tüneteket okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek lehetnek például virágok pollenjei, állati szőrök, atka, penész-spórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, fémek stb.

Az allergia tehát az immunrendszer „tévedésének” következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra. A szezonális allergiát sokszor szénanáthának is szokták nevezni.

Az allergiás betegség kialakulásának folyamata nem ismert pontosan. Néhány körülményről azonban bebizonyították, hogy szerepet játszhat az allergia kialakulásában:

  • genetikai hajlam
  • dohányzás a családban
  • háziállatok tartása a lakásban
  • a lakókörnyezet és a munkahelyi környezet bizonyos jellemzői (levegőszennyezettség, urbanizáció, párás, zárt helyiségek) stb.

Ezen tényezők jelenléte megsokszorozhatja az allergia kialakulásának valószínűségét. A kellemetlen allergia tünetei leggyakrabban az alábbi helyeken jelennek meg: alsó és felső légutak, szem, bőr, gyomor-bél rendszer.

Az allergia tünetei többfélék is lehetnek, attól függően, hogy mi okozza azt. Például: tüsszögés, vizes-nyákos orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés, szemviszketés, a szem égő érzése, szemkönnyezés, torokviszketés, fáradtság, csalánkiütés, ekcéma.

Nem szükségszerű, hogy az allergia tünetei kizárólag azon a helyen jelentkezzenek, ahol az szervezet (szem-, száj- vagy orrnyálkahártya, bőr, emésztőrendszer) találkozik az allergénnel. A tünetek megjelenésének helye változik attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció.

  • Azok az allergének, amelyek a levegőben szállnak (mint például a pollen vagy a gomba spórák) a légutak és a szem nyálkahártyájának a gyulladását okozzák (szénanátha tünetek). Amennyiben az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat, ilyenkor kialakulhat nehézlégzés, köhögés, sípolás.
  • Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül, a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés.
  • A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy a csalánkiütés bőrpírrel, duzzadással járnak.
  • Az allergia egyik legsúlyosabb formája az anafilaxiás sokk, melynek előfordulása esetén azonnal forduljon kezelőorvosához.

SAHU.CFEX.20.03.0124 (2020.03.24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart