6 + 1 tipp az otthoni sebkezeléshez

A mindennapokban gyakran történnek velünk kisebb-nagyobb balesetek, ám sokan nem tudják hogyan kezeljék szakszerűen ezeket a sérüléseket. Éppen ezért most az otthoni sebkezeléshez adunk tippeket.

Bármikor érhetnek olyan kisebb sérülések bennünket vagy családtagjainkat, melyek kezelése nem igényel orvosi ellátást. Ilyenek például a háztartási balesetek vagy gyermekeink apró sérülései. A sebkezelést követően a szervezet saját öngyógyító mechanizmusa azonnal megkezdi a regenerálódást és a sérült szövetek rövid idő alatt helyreállnak. A szakszerű otthoni ellátással azonban szebb és gyorsabb lehet a sebgyógyulás, így a kellemetlen sérüléseknek hamar búcsút inthetünk.

Íme a sebkezelés 6 alapszabálya, amelyek betartásával a kisebb-nagyobb otthoni balesetek szakszerű ellátása mindenki számára gyerekjáték lesz:

  1. Vérzéscsillapítás: Az apró vágások, horzsolások vérzése általában magától csillapodik, ha mégsem, a vérző területre steril gézzel gyakoroljunk enyhe nyomást 5-10 percen át. Ha nem szűnik a vérzés, akkor forduljunk orvoshoz.
  2. Sebtisztítás: A horzsolt, szennyezett sebet tiszta vízzel öblítsük le. Amennyiben szükséges, a sebfelszínt és a sebkörnyéket fertőtlenítő oldatokkal mossuk le.
  3. Sebkezelés: Használjunk például hilauron tartalmú készítményt, hiszen a hialuron testünk nélkülözhetetlen alkotóeleme, mely felelős a sebgyógyításért, a bőr regenerálódásáért. Kevés külsőleg használt hialuron a szervezet hialuron termelését is fokozza, így gyorsabb sebgyógyulás érhető el.
  4. Sebfedés: Ha a seb olyan helyen van, hogy a mechanikai védelem vagy a baktériumok távol tartása miatt mégis szükséges a fedőkötés, olyan kötszert használjunk, amelyik nem tapad a sebbe.
  5. Kötéscsere: A kötést naponta cseréljük, mindig steril kötszert alkalmazzunk.
  6. Fertőzésre utaló jelek figyelése: Forduljunk orvoshoz, ha hidegrázás, láz jelentkezik vagy a seb nem gyógyul, esetleg fokozódik a váladékozás vagy a seb környéke duzzadt és bőrpír látható.

+1: A hialuron egy természetes poliszacharid, amely minden szövetben megtalálható, a bőrnek is fontos alkotórésze. A bőr alatti kötőszövetben található kollagén és rugalmas rostok újraképződését serkenti, biztosítva ezzel a bőr megfelelő rugalmasságát és feszességét. A cink tartalmú készítményeket is évtizedek óta használják a bőrgyógyászatban különböző sebek kezelésére. A sérülésekkor növekszik a szervezet cinkigénye, cinkhiány esetén pedig csökken az ellenállóképesség és elhúzódik a sebgyógyulás is. Az otthoni sebkezelésnél törekedjünk olyan készítmények használatára, melyek nedvesen tartják a sérült felületet, hiszen ez nemcsak gátolja a sebfertőzést, hanem segít a gyulladás csökkentésében is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart