Jobb kint, mint bent

A modernkor emberének élete felgyorsult, emésztése pedig lelassult. Rengetegen küzdenek emésztési zavarokkal, amelyért sokszor a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód okolható. Mondhatnánk, hogy „ugyan, legalább kevesebbszer kell kimenni”, ugyanakkor – pláne fiatalabb korban – hajlamosak vagyunk megfeledkezni a járulékos veszteségekről, amelyeknek elkerülésével a későbbiekben nagyobb bosszúságoktól kímélhetnénk meg magunkat. Említhetjük itt a salakanyagok felhalmozódásából fakadó bőrproblémákat, és egyéb rosszabb prognózisú megbetegedéseket, vagy az erőlködésből fakadó értágulatok okozta kellemetlenségeket.

Van megoldás: alkalmazkodás és ellenállás

Életünk számos területén elképzelhető, hogy nem tudunk egykönnyen változtatni. Habár a körülményeken kevésbé, saját hozzáállásunkon, és cselekedeteinken nagyobb mértékben tudunk alakítani. A prevenciós szemlélet nem egy folyó, amely magával sodor minket, és hipp-hopp egészségesebbek leszünk. Tudatos döntések és tervezés élhető folyamata, amelyben éppúgy helyet kell kapjon a „mit és mennyit mozgunk”, mint a „mit és mennyit eszünk”. Könnyebbség, hogy döntésinket egyszerű ok-okozati tényezőkön alapulva tudjuk meghozni: a csokoládé megfog, a szilva hajt, a zabkása tisztít stb… Utóbbi a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint kiemelten fontos az egészségünk megőrzéséhez, mert nemcsak a már fentebb említett problémák elkerülésében van szerepe, hanem fontos támogatás lehet az egészséges testsúly eléréséhez és megőrzéséhez is.

Könnyebbség a „nagy dolgokban” a HKO javallataival

A Hagyományos Kínai Orvoslás alapvetően egészséges folyamatként gondol a megfelelő ritmusú emésztésre, mivel ennek köszönhetően a salakanyagok kevesebbet időznek szervezetünkben.  Emellett a funkcionalitás, az egészséges működés megőrzése is fontos, ami jelen esetben a tápanyagok és a folyadék optimális felszívását jelenti. Érdemes ennek tudatában alakítani az étkezés útján bevitt, anyagcsere folyamatokat támogató táplálékok mennyiségét. Van, akinek két-három naponta, van, akinek minden nap szükséges erre figyelmet fordítania.

Ajánlott a könnyebben emészthető ételek fogyasztása, ebből a szempontból előnyt élveznek a levesek és a különböző meleg gabonakásák. Utóbbiak rosttartalma hatékonyan tisztíthatja a bélrendszer, ráadásul jól elkészítve fehérjében gazdag, zsírban szegény táplálékhoz juthatunk.

A HKO mindezeken felül egyes növények kivonatának, bizonyos esetekben főzetének fogyasztását is javasolja, így a szennalevelet, amely természetes módon segít fenntartani a bélműködés rendszerességét, támogatja a bélfunkciókat és az emésztés ritmusát; a csalánlevelet, amelyet a magyar népi gyógyászatban is régóta természetes vízhajtóként alkalmaznak; a borókát, amely támogatja a zsír- és szénhidrát metabolizmust; a barnaalgát és az északi-tengeri algát, amelyek a testsúlycsökkentésben segíthetnek; a chilit, amelynek kapszaicin-tartalma támogatja a zsírok és szénhidrátok oxidációját.

Végezetül ne feledkezzünk meg a mozgás fontosságáról sem. Ha sportolni nincs is lehetőségünk, minden napra ajánlott egy kiadós séta. Mindezzel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Dr.Chen patika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart