Nyári étrend tippek egy dietetikus tollából
A kert ajándékai – zöldségek, gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök jelentős táplálkozás-élettani szerepe vitathatatlan. Energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal viszonylag alacsony, ugyanakkor jelentős vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns tartalommal bírnak.

Vitaminok és ásványi anyagok közül a C-, E- és K- vitaminok, valamint a folsav és karotinoidok (A-provitamin) a leginkább említésre méltók, mivel szervezetünk elsődlegesen zöldség- és gyümölcsfélékből tudja fedezni szükségleteit. Fontos szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében, többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Magas élelmi rosttartalmuk segíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír- és szénhidrát anyagcseréjét. Íz- és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

Egészséged megőrzése érdekében, fogyassz legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta! Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. (A burgonya nem számítható be a napi 4 adagba.)
A nyár különösen szerencsés időszak a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk színesítésére, hiszen ebben az időszakban szinte kimeríthetetlen az idényzöldségek, illetve idénygyümölcsök tárháza.

Mennyi egy adag?
1 adag = 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (pl. 1 közepes paprika, paradicsom, 1 közepes alma vagy narancs) vagy 1 kis tányér saláta vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs.1

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása értelmében, naponta minimum 400g zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott, amiből minimum 250g zöldség és 150g gyümölcs. Ez a majdnem fél kilogrammos mennyiség soknak tűnhet, azonban, ha minden étkezésnél zöldség és gyümölcs is kerül az asztalra, ennek a mennyiségnek az elfogyasztása könnyen kivitelezhető.

1http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

Almás zellersaláta dióval

    • 1 marék jégsaláta
    • 1 db alma
    • ½ kisebb zeller
    • 1 marék dió
    • 1 szál újhagyma
    • 1 teáskanál méz
    • 1 evőkanál almaecet
    • 2 teáskanál olívaolaj
    • só, bors, petrezselyemzöld

A vékony csíkokra vágott zellert megfuttatjuk pici olajon, a karikára vágott újhagymával, sóval, borssal. Fontos, hogy a zeller még roppanós maradjon. Majd ebben az olajban átpirítjuk a diót.

A salátához apróra vágjuk a jégsalátát, csíkokra az almát, és ezt összekeverjük a dióval, valamint a zellerrel és a hagymával. Az öntethez kikeverjük a mézet, almaecetet, olívaolajat. Ezt a keveréket öntjük a salátára, majd a végén friss petrezselyemmel megszórjuk.

Gulyás-Kikilai Anna

Dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart