Az orrnyálkahártya szerepe, lohasztó típusú orrsprayk

Általánosan ismert, hogy az az ideális és egészséges, ha az ember az orrán keresztül veszi a levegőt. Kevesen tudják azonban, hogy ez miért is van így.

Az orr- és melléküregek, valamint az azokat fedő nyálkahártya feladatai igen sokrétűek. Ide tartozik a belélegzett levegő szűrése, tisztítása, előmelegítése és párásítása, helyi immunológiai és védekező mechanizmusok, a szaglás, valamint a beszédhang kialakítása.

Az orrnyálkahártya különböző részeiben szigetszerűen elhelyezkedő duzzadásra képes testecskék vannak, melyekben érhálózatok találhatóak.  A nyálkahártya vérteltségi állapota ciklikusan változik, hol az egyik, hol a másik orrfél duzzadtabb. Az orrüregeket csillószőrös hengerhámsejtek borítják, melyek csapkodásukkal irányítják a nyákban megtapadt részecskéket a garat irányába, megtisztítva a nyálkahártyát. Az orrváladékban különböző enzimek és immunglobulinok is vannak, melyek a fertőzések elleni védekezés első kapuját jelentik. Az orr felső régióiban található a szaglóhám, az ide kerülő illatanyagok is a nyákban oldódnak fel, ezért annak kellő mennyisége és alkotóelemeinek épsége a jó szaglásfunkcióhoz elengedhetetlen.

A fent ismertetett bonyolult egyensúly könnyen felborulhat több betegség következtében. A leggyakoribban közé tartozik a közönséges nátha, melynek heveny, vírusos formájában a felnőttek átlagosan évi 2-3, a gyermekek viszont akár 5-6 alkalommal is áteshetnek, főként az őszi és a téli időszakban. Kialakulásában szerepet játszhatnak egyéb hajlamosító tényezők is, mint például a stressz, kisgyermek- vagy időskor, vitaminhiány, meghűlés, immunbetegségek.

Különösen fontos, hogy nátha esetén a súlyosabb szövődményeket – orrmelléküreg-gyulladást, fülkürt-hurutot, esetleges középfülgyulladást – megelőzve, az orrlégzést és az orrnyálkahártya működését mielőbb helyreállítsuk. 

Ebben nyújthatnak gyors segítséget az úgynevezett lohasztó típusú orrspray-k, melyek az orrnyálkahártya ereit húzzák össze. Létezik belőlük külön gyermek és felnőtt verzió. Használatuk során azonban óvatosságra inteném a betegeket: napi 3×2-2 puff dózis maximum 7-10 napig való alkalmazása a biztonságos. Túlhasználat esetén fennáll a hozzászokás veszélye: az érösszehúzó hatás megszűnte után egy még kifejezettebb, tartós orrdugulás jön létre, a nyálkahártya károsodik. Ördögi körbe kerülhetünk, hiszen a folyamatos dugulásérzés miatt még több orrsprayt igénylünk. Extrém esetben az orrváladék is véressé válhat, a nyálkahártyán sebek, kis fekélyek alakulhatnak ki, melyek rendkívül lassan tudnak csak regenerálódni. Ilyenkor a lohasztó szer használatával le kell állni, tengervizes, illetve szteroidos orrspray segíthet a leszoktatásban orvos javaslata alapján.

Szerencsére kutatások már bizonyították, hogy például xylometazolin hatóanyag esetén, rövidtávú (kevesebb, mint 10 nap) alkalmazás mellett, nyálkahártya-gyulladás, illetve károsodás nem alakult ki a betegekben. Xylometazolin és tengervizes orrspray hosszútávú, kísérleti együttes alkalmazása pedig mérsékelte az orrnyálkahártya ilyen esetben várható gyulladásos reakcióinak kialakulását, segítette a sejtek regenerációját. Jó hír, hogy ma már kapható olyan készítmény, melyben tengervizes oldatban, kombináltan található meg a lohasztó hatóanyag, így még kíméletesebben bánhatunk a nátha által megviselt orrnyálkahártyánkkal.

Dr Németh Enikő

Irodalom:

1.Eur Ann Otorhinolaryngol Head Neck Dis. 2013 Jun;130(3):137-44. doi: 10.1016/j.anorl.2012.09.005. Epub 2013 Feb 1.
Rebound congestion and rhinitis medicamentosa: nasal decongestants in clinical practice. Critical review of the literature by a medical panel.
Mortuaire G1, de Gabory LFrançois MMassé GBloch FBrion NJankowski RSerrano E.

2.Auris Nasus Larynx. 2010 Feb;37(1):71-6. doi: 10.1016/j.anl.2009.03.006. Epub 2009 May 2.
Influence of intranasal sterile isotonic sea water applications on xylometazoline administration: an experimental study in pigs.
Nikolaidis E1, Eleftheriadou AYiotakis ILazaris ACAgrogianis GFerekidou EKeramaris NPapalois AKandiloros D.

3.Acta Otolaryngol. 2009 Nov;129(11):1257-61. doi: 10.3109/00016480802649745.
Effects of topical drops and sprays on mucociliary transport time and nasal air flow.
Bercin S1, Ural AKutluhan A.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart