Fertőzések nyomában. Fájdalmas és kellemetlen, de jól kezelhető: az afta

A szájüregben megjelenő, fekélyes, gyulladásos jelenség az afta: általában sárgás vagy szürkésfehér színű, és gyulladásos udvar veszi körül. Igen gyakori jelenség, az emberek több mint 60%-a élete során legalább egyszer találkozik ezzel a problémával. Lássuk, mi jellemzi, és hogyan kezelhető?

Többnyire veszélytelen, de azért kellemetlen, mert nemcsak fájdalommal jár, hanem nehezített a táplálék- és folyadékbevitel, a beszéd. Gyakori a kiújulás. Mérete a néhány mm-től nagyobb aftákig, sőt ún. 2-3 cm nagyságú óriásaftáig is terjedhet. Kísérheti súlyosabb esetben láz, és a nyaki nyirokcsomók duzzanata. Egyesek összetévesztik a herpesszel, de az nyilvánvalóan a szájnyálkahártya külső felszínén (ajkak) jelentkezik, az afták a szájüreg belsejében.

Néhány jellemző az aftákkal kapcsolatban
Afta bármikor előfordulhat az élet során. Gyermeken jellemző lehet az étvágytalanság, étel és ital elutasítása. A szülő a szájüregbe való bepillantással veszi észre a fájdalmas, gyulladt afta meglétét. Általánosságban okozhatja stressz, immunkárosodott állapot, szájüregi sérülés (ráharapás, fogművek okozta sérülés, maró hatású ételek stb.) Oka lehet egyes vitaminok, nyomelemek hiánya is. Feltehető ezen kívül a víruseredet, esetleg hormonális hatások szerepe is.

Legjellemzőbb típusa az ún. Mikulicz-féle afta, amely egyesével elhelyezkedő, néhány milliméteres nagyságú hámhiány, spontán, nyom nélkül gyógyul.

Hogyan kezelhető az afta?
Figyelni kell arra, hogy az érintett részt minél kevesebb irritáció érje, mert az afta igen érzékeny és fájdalmas lehet. Fontos ezért a csípős, fűszeres vagy savanyú ételek, szénsavas üdítők, alkoholos italok kerülése, valamint a puhább fogkefe használata. Célszerű az afta fennállása idején a rágózást is kerülni. Hasznos lehet gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású szopogató tabletta, vagy szájöblítő alkalmazása a tünetek enyhítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart