Gyógynövények erejével: rozmaring

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A gyógy- és fűszernövényként is alkalmazott rozmaring (Rosmarinus officinalis) Dél-Európában és Észak-Afrikában őshonos évelő, örökzöld félcserje. Fagyérzékenysége miatt Magyarországon csak melegebb fekvésű helyeken telel át.

A rozmaringnak számos alfaja és változata ismert, melyeket nemcsak az európai népi gyógyászatban, hanem a tradicionális kínai és indiai medicinában is alkalmaznak.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a rozmaring egész vagy aprított, szárított levele (Rosmarini folium), valamint a virágzó földfeletti hajtásból, vízgőz-desztillációval előállított illóolaja (Rosmarini aetheroleum) hivatalos.

A rozmaringlevél és illóolajának gyógyászati felhasználása in vitro és in vivo farmakológiai vizsgálatokon, valamint a növény tradicionális alkalmazásán alapul.

Állatkísérletekben bizonyították a rozmaringlevél vizes és alkoholos kivonatának görcsoldó, epehajtó, májvédő, valamint inzulinszekréciót csökkentő hatását. A kivonat antioxidáns, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatását in vitro vizsgálatok igazolják. Külsőleg vérbőséget okozó hatása miatt a reuma kiegészítő terápiájára, valamint perifériás keringési zavarok esetén javasolt a használata. Lokálisan folyékony vagy félszilárd (kenőcs, krém) formában alkalmazható.

A növény alkalmazásának mellékhatása és kifejezett ellenjavallata nem ismert. Fogyasztása terhesség és szoptatás esetén orvosi javaslat nélkül nem ajánlott. A rozmaringfürdőt ne alkalmazzuk nyílt sebek, lázas állapotok és magas vérnyomás esetén.

 

Medgyesi József Miklós
Kertészmérnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Keress minket a Facebook-on

Add to cart