Nem csak a kamaszkor megkeserítői: a pattanások, és amit érdemes róluk tudni

Nincs olyan ember a Földön, akinek ne keserítették volna meg az életét az arcán, a mellkasán és a hátán megjelenő csúnya pattanások kamaszkorában – és sokaknak sajnos még utána is.

Van, aki szerencsés, és csak pár évig kínozzák a bőrén megjelenő gyulladások, és van, akit még felnőtt korában is. A súlyos esetekben akár foltokkal, hegesedéssel nyomot hagyó pattanásokkal a legnagyobb probléma, hogy komoly érzelmi stresszt, önbecsülési problémákat okozhatnak.

Ahhoz, hogy helyesen tudjuk kezelni az aknét, vagyis a pattanásokat, először tudnunk kell, hogyan és miért alakulnak ki.

Azért, hogy a bőrünk megfelelő nedvességgel rendelkezzen, a szőrtüszőkhöz kapcsolódó faggyúmirigyek egy zsíros anyagot, a faggyút választják ki. Ez teljesen normális, sőt szükséges, azonban a kamaszkorral – és a nők esetében a havi ciklussal is – járó hormonális változások miatt, ez a termelés fokozódik, emiatt a bőr és haj zsírossá, fényessé válik.

Mindeközben – szintén hormonális változások hatására – a bőr külső rétege megvastagszik, emiatt a felgyülemlett faggyú nem tud a bőr felszínére jutni, eltömíti a szőrtüszőt és kialakulnak a mitesszerek.

A bőr tisztán tartása nagyon fontos, hiszen ezekben az eltömődött szőrtüszőkben a bejutott baktériumok gyulladást okoznak. Általában a serdülőkor elmúltával ezek a kellemetlen bőrtünetek maguktól megszűnnek. De addig a megfelelő kezelés és a napi rutin sokat segít, hogy kevesebb gyulladás jelenjen meg, valamint ne képződjenek hegek a bőr felületén.

Súlyosabb esetben a gyógyszeres kezelés segíthet, hogy ne alakuljanak ki újabb pattanások és hegesedések. Azonban fontos kiemelni, hogy a kezelések mellékhatása a bőr fokozott szárazsága, éppen ezért a gyógyszeres kezelés alatt nem javasolt azokat a kozmetikumokat használni, amit egyébként a pattanásos, mitesszeres bőr kezelésére és tisztítására ajánlunk. Ebben az esetben a bőr kíméletes tisztítása mellett, komoly figyelmet kell fordítani a hidratálására, a cserepes ajkak ápolására és a bőr fényvédelmére is.

Nézzük meg a leggyakoribb tényezőket, amelyeken, ha változtatni tudunk, sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebb pattanás alakuljon ki a bőrünkön.

  1. Az arc gyakori tisztítása segít, hogy kevesebb pattanás alakuljon ki, azonban fontos, hogy megfelelő tisztálkodószereket használjunk. A túl gyakori és agresszív tisztítás további irritációt válthat ki a már amúgy is gyulladt, rossz állapotban lévő bőrön. Tévhit, hogy a mitesszerek fekete elszíneződését a kosz okozza – hiszen ez egy egyszerű reakció eredménye, mikor a faggyú oxigénnel érintkezve elfeketedik.
  2. Az arc folytonos piszkálása nagyon sokat ront a gyulladt bőr állapotán. Tudjuk, hogy ez embert próbáló feladat, de fontos, hogy minél kevesebbszer érintsük meg a pattanásos bőrt. Az otthoni, nem steril és szakszerűtlen nyomkodás megakadályozza a faggyú kiürülését, valamint újabb gyulladást és hegesedést okoz.

  3. Bizonyos bőrápoló termékek és sminkek mitesszerképzők, ezek használatát szintén kerülni kell. Kifejezetten a mitesszeres, pattanásos bőrre kifejlesztett termékek használata javasolt. A sminket alvás előtt mindenképpen erre ajánlott termékkel el kell távolítani.

A HYSÉAC bőrápoló programot a zsíros és kombinált bőr számára, a tiszta, matt és bőrhibáktól mentes bőrért fejlesztette az Uriage laboratóriuma.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart