Gyógynövények erejével

Amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)

Az észak-amerikai nagytermésű áfonya, más néven az észak-amerikai tőzegáfonya, nemcsak az észak-amerikai konyhaművészet népszerű alapanyaga,

de az alsó húgyúti fertőzések kezelésében is kiemelkedő szerepet játszó gyógynövény. Az áfonya gyógyhatásait az indián törzsek ismertették meg az Észak-Amerikába érkező telepesekkel, és így terjedt el a növény felhasználása világszerte. Az érett termést tradicionálisan elsősorban húgyúti fertőzések és skorbut kezelésére és megelőzésére alkalmazzák. A növény húgyúti fertőzések kezelésében betöltött előnyös szerepét számos klinikai vizsgálat is bizonyítja. Ezek a vizsgálatok igazolták, hogy az áfonyalé több tartalomanyaga is gátolja a baktériumok húgyúti nyálkahártyához tapadását, így alkalmazásával csökken a fertőzés kialakulásának esélye és gyorsabban érhető el a gyógyulás. A nagytermésű áfonyának főleg a húgyúti fertőzések megelőzésében, az újrafertőződés megakadályozásában van szerepe. A növény kivonata hosszú távon is jelentős mellékhatások nélkül használható makacs, visszatérő húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére.

Közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea)

Medicinal plant: Melilotus officinalis (Yellow Sweet Clower)

Az erdőkben díszelgő közönséges aranyvessző közel 800 éve ismert gyógynövény. A virágos hajtásból készült kivonat számos jótékony hatással rendelkezik. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő, simaizom-görcsoldó és antioxidáns hatását számos vizsgálat igazolta. Az aranyvessző-tartalmú készítmények elősegítik a húgyutak egészségének a megőrzését. Baktérium ellenes hatása miatt a növény előnyösen alkalmazható az alsó húgyúti fertőzések kiegészítő terápiájában. A kivonat fogyasztása mérsékli a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit (gyakori vizeletürítés). Aranyvessző tartalmú készítmények alkalmazása során fokozódik a vizelet-kiválasztás, ezért a megfelelő mennyiségű (napi min. 2 liter) folyadék bevitelre figyelni kell.

A növény használata biztonságos, de vesekő- és vesehomok esetén alkalmazása csak szakorvosi javaslatra, az orvos utasításainak megfelelően ajánlott. Az aranyvesszőt tartalmazó készítmények fogyasztása nem ajánlott szív- és veseeredetű ödéma esetén, valamint 12 éves kor alatt, terhesség, illetve szoptatás idején.

Medgyesi József Miklós
kertészmérnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart