Karácsony plusz kilók nélkül

Kutatások bizonyítják, hogy az emberek többsége a karácsonyi időszak alatt az átlagosan elfogyasztott kalóriamennyiség többszörösét fogyasztja el, ezáltal plusz kilókkal búcsúzik az ünnepektől. A hízás azonban nem törvényszerű. Néhány apró odafigyeléssel megelőzhető a túlevés, és ezáltal többletsúly felszedése.

Az egyik legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy az ünnep elsősorban a családról, a kapcsolatokról szól, és csak másodsorban az ételekről. Emellett azonban nem szabad lemondanunk a rendszeres étkezésről. Azzal, hogy akár egy-egy étkezést kihagyva „hagyunk helyet” az ebédnek, vacsorának, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a kelleténél többet fogyasszunk ezen étkezések alkalmával. A másik véglet a rendszeres csipegetés, amit szintén érdemes kerülni.

Egy étkezés alkalmával az agynak 15-20 percre van szüksége, mire bekapcsol, és jelzi, hogy elegendő volt az elfogyasztott mennyiség. Szedjünk kisebb mennyiséget egyszerre, és hagyjunk időt az elfogyasztására.

Emellett néhány alapanyag lecserélésével egészségesebbé tehetjük a menüt:
– válasszunk sovány húst és halféléket
– kerüljük a bő zsírban sütést, legyen szó főfogásról vagy köretről
– kínáljunk zöldségeket nyersen, párolva, sülve, előételként vagy köretként
– készítsük édességeinket kevesebb cukorral, vagy energiamentes, természetes édesítőszerekkel, mint az eritrit vagy a stevia
– a nassolnivalók tekintetében részesítsük előnyben a túrós, joghurtos, gyümölcsös finomságokat, a nehéz, vajas krémekkel készült édességekkel szemben

A klasszikus karácsonyi édességekről (bejgli, zserbó…) sem kell lemondani, azonban tudatosítsuk, hogy ezek egy főétkezés záró fogását képezik, így ezen alkalmakkor fogyasszunk egy-egy szeletet, és kerüljük a napközbeni folyamatos kóstolgatásukat.

Rendszeresség, mértékletesség, idő. Ez a három legfontosabb tényező, hogy megelőzzük a túlevést. A fent felsorolt trükkökkel pedig a bevitt kalóriák mennyiségét is kordában tarthatjuk.

Joghurtos lazac párolt zöldségekkel

  • 4 szelet lazac
  • 2 pohár joghurt
  • 1 csomag snidling
  • 2 gerezd fokhagyma
  • citrom
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyem gyökér
  • 2 édesburgonya
  • 1 fej brokkoli
  • bors
  • kakukkfű
  • olívaolaj

A lazac szeleteket besózzuk, meglocsoljuk pár csepp citromlével, és félretesszük. A zöldségeket megpucoljuk, és felszeleteljük. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a sóval, borssal, kakukkfűvel (ízlés szerint) ízesített és pár csepp olívaolajjal meglocsolt zöldségeket. Körülbelül 25-30 perc alatt megsütjük. Míg a zöldségek sülnek egy serpenyőben felforrósítunk olajat, és ebbe helyezzük a lazac szeleteket. Oldalanként 3-3 percig sütjük. A joghurtot sóval és apróra vágott snidlinggel és fokhagymával ízesítjük. Az elkészült lazac szeletet sült zöldségágyra fektetjük, és meglocsoljuk a snidlinges joghurttal.

Jó étvágyat!

Gulyás-Kikilai Anna

Dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Keress minket a Facebook-on

Add to cart