A kurkuma (Curcuma longa), más néven indiai sáfrány, ázsiai eredetű gyógynövény a gyömbérfélék családjába tartozik. Fűszerként a növény sárga színű gyökérzetéből készített őrleményt használják, de nemcsak a gasztronómiában és az élelmiszeriparban, már a szépészetben is használatos.
Mire jó a kurkuma?
A kurkumát évszázadok óta alkalmazzák a népi gyógyászatban. Az elmúlt évtizedekben felértékelődött a szerepe, mivel különböző problémák kezelésénél széleskörben elterjedt, ennek köszönhetően a modern egészségmegőrzésben is megjelent.
Legfőbb hatóanyaga a kurkumin, amelynek áldásos hatása gyulladáscsökkentő erejében rejlik. A kínai gyógyászatban többnyire az immunrendszer támogatásához, valamint hasi panaszok esetén alkalmazzák. A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) heti rendszerességgel történő fogyasztását javasolja.
Gyulladáscsökkentő hatása abban rejlik, hogy megakadályozza a gyulladáskeltő leukotriének termelődését, ezenkívül vízhajtó hatással bír, így jótékonyan hat a vese működésére is. Mindemellett serkenti a zsíranyagcserét, és segíti az epeváladék kiürülését az epehólyagból.
Érdekesség, hogy az indiai ajurvédikus gyógyászatban használata széleskörben elterjedt. A hinduk elsősorban vértisztítás, gyomorpanaszok, felfúvódás, epebántalmak esetén, és méregtelenítésre alkalmazzák. Az indiai nők reggelente kurkumás vizet használnak arctisztításra az egészséges, ragyogó bőr érdekében. Pattanások kezelésére is alkalmas, és a kollagéntermelést is támogatja.
Kurkuma a gasztronómiában
A kurkuma a curry fűszerkeverék lefontosabb alkotóeleme, élénk sárga színét a benne található kurkuminnak köszönheti, amely nemcsak a színt, hanem pikáns ízeket is biztosít az ételeknek. Zsírban jól oldódó tulajdonsága miatt zsiradékkal együtt fogyasztva segíthetjük felszívódását.
A téli hónapokban a távol-keleti kultúrákban előszeretettel ajánlják a kurkuma tea fogyasztását, amely elsősorban átmelegít, és a fentiekben leírt számos kedvező hatása is érvényesül. Elkészítése rendkívül egyszerű: egy bögre forrásban levő vízhez 2 teáskanál kurkumát keverünk, majd egy teáskanál reszelt gyömbért teszünk hozzá, végül mézzel ízesítjük.
Dr. Chen Patika
Forrás:
Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications, 2004
Ishita Chattopadhyay, Kaushik Biswas, Uday Bandyopadhyay, Ranajit