Az élet körforgása

Tavaszi megújulás

Tavasszal minden új életre kel. Mondhatnánk azt is, hogy minden megtelik friss energiával. A mérsékelt égövben több millió éve ugyanúgy történik minden.

A nap-éj egyenlőség után hosszabbodnak a nappalok, melegszik a hőmérséklet, kibújnak a fák, virágok rügyei. Előjönnek a földből a friss hajtások. A vándormadarak visszatérnek, fészket raknak, énekelnek, csicseregnek.

A felsorolást sokáig folytathatnánk, de már most felsejlik előttünk egy kép, ami változatosan színes, élénk, vidám és jókedvű. Akár lehetne Szinyei Merse képe vagy Vivaldi zenéje is. A tavasz állandó témája a művészeteknek. A növények és az állatok sok ezer éve követik ezt a ciklikus megújulást.

De mi a helyzet velünk, emberekkel?

Amikor az ember még ösztönösen cselekedett, szorosan követte a természet és az őt körülvevő állatvilág mintáit, akár például a téli álom tekintetében is. A hosszú évezredeken át tartó fejlődés, a megfigyelés, az eszközök használata azonban lehetőséget adott a hosszú, terméketlen hónapok kényelmessé tételére, gondoljunk az élelem raktározására vagy az élőhely időjárástól való függetlenítésére.

Minden kényelem ellenére, ma is befolyásolja az életünket a természet körforgása. Télen, amikor rövidek a nappalok, kevés a napfény, fokozódik a szervezetben az alvási hormon képződése. Lelassul az anyagcsere, mert kevesebbet mozgunk, ezzel szemben kalóriadúsabb a táplálkozásunk, zsírban és szénhidrátban gazdagabb az étrendünk. Ennek következménye, hogy a belekben pang az emésztetlen tápanyag, ami okozhat enyhe panaszoktól kezdve, akár allergiás bőrtünetekben megnyilvánuló, elhúzódó gyulladásos folyamatokat is.

Tavasz közeledtével hosszabbodnak a nappalok, egyre több napfény éri a szervezetünket, az alvási hormon (melatonin) aránya csökken, és helyére lép a boldogság hormon, aminek termelődését a Nap fénye is indukálja.

A tavaszi fáradtság oka lehet például ennek a két hormonszintnek a változása, az alvás-ébrenlét ritmus akadozása, a hangulatunk ingadozása, ami akár depresszív tüneteket is okozhat.

Mi a megoldás?

Az egyre több napfény, a hosszabb nappalok, a magasabb hőmérséklet, az ébredő természet lehetőséget kínál kirándulásra, hosszabb sétákra, szabadban végzett testmozgásra. Ez a tevékenység bizonyítottan fokozza az emberi szervezetben az örömhormon termelődését. Természetesen tartsuk a fokozatosság elvét, védjük az izmokat és ízületeket a nagy terheléstől.

Az étrendünkben megjelennek a friss zöldségek, gyümölcsök, a könnyű ételek, tejtermékek. Így frissítjük az emésztésünket. Fokozott folyadékbevitel mellett, lassan oldódik a télen lerakódott salakanyag, beindul a méregtelenítés, a csökkent kalóriabevitel mellett normalizálódik a testsúly.

A napsütés órák számának emelkedése jó hatással van a lelki egyensúly fenntartására, jobb lesz a kedvünk és könnyebben alkalmazkodunk.

Fogadjuk a tavaszt nyitott szívvel, és lássuk meg azt a szépséget, amit a minket körülvevő természet kínál számunkra! Legyünk vele egységben és harmóniában!

Kikilai Gáborné
Szirom Patika látogató szakasszisztens

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart