Tavaszi ébredés a dietetika jegyében

Szinte minden ember találkozott már a tavaszi fáradtság jelenségével. Ennek oka, hogy a téli időszakban kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, nehezebb ételeket fogyasztunk és jóval kevesebbet mozgunk.

Emellett nem elhanyagolható, hogy sokkal kevesebb időt töltünk a szabad levegőn, kevesebb napfény ér minket, így tél végére tápanyag- és vitaminraktáraink kimerülnek.

Tavasszal, ahogy ébredezik a természet, úgy van lehetőségünk raktáraink feltöltésével szervezetünket is felébreszteni. Minél több nyers zöldség- és gyümölcs fogyasztásával feltölthetjük vitaminraktárainkat, és szervezetünket hasznos tápanyagokhoz juttathatjuk. Ezáltal frissebbek és energikusabbak lehetünk, valamint könnyedén leküzdhetjük a tavaszi fáradtságot.

Igaz, hogy a friss, lédús gyümölcsök inkább csak tavasz végén, nyár elején érnek be (eper, cseresznye, málna, sárgabarack), azonban friss zöldségekből egyre szélesebb a választék, már tavasz elejétől.

A tavasszal érő zöldségfélék nagy részével, ahogy a természet, úgy tányérunk is zöld színekben pompázhat. Ekkor érik az articsóka, sóska, spenót, zöldborsó, zöldhagyma, újhagyma, római saláta, snidling, petrezselyem, bazsalikom, valamint a hónapos retek, karalábé, sárgarépa és az újburgonya. A spárga is egyre nagyobb népszerűséget élvez, és már tavasz vége felé fellelhető a boltok polcain.

Telve energiával, érdemes az egyre naposabb és melegebb időt kihasználva, napi 20-30 percet mozogni a szabad levegőn.

 

Gulyás-Kikilai Anna
Dietetikus

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart