Gerincvédelem a mindennapokban – home office-ban is

Manapság – a járványhelyzet következményeként – egyre népszerűbbé vált a home office, mint foglalkoztatási forma. Akárcsak az irodában végzett munkának, természetesen az otthoni munkának is megvannak az előnyei és hátrányai.

Első gondolatra kényelmesnek tűnhet a kanapéról vagy a fotelból részt venni a reggeli meetingen, azonban ez hosszabb távon nagyon rossz hatással lehet a mozgásszervrendszerünkre.  Fontos lenne nagyobb hangsúlyt fektetnünk és odafigyelnünk a megfelelő otthoni munkakörnyezet kialakítására. A legfontosabb, hogy a környezet, melyben dolgozunk, nyugodt, kényelmes és az egészségre pozitív hatású legyen.

Mindenki tisztában van vele, hogy az ülő életmód káros az egészségre, mégis nagyon keveset teszünk ellene, hogy elkerüljük az ebből adódó civilizációs mozgásszervi megbetegedéseket. Fontos tudnunk azt is, hogy az ülés másfélszer jobban terheli a csigolyákat és a porckorongokat, mint az állás, illetve a helytelen ülés kétszer jobban megterheli a gerincet, mint a helyes ülés.

De mire is figyeljünk gerincvédelmi szempontból az otthoni munkakörnyezet kialakítása során?

Elsőként válasszuk ki a megfelelő ülőalkalmatosságot. Fontos, hogy székünk magassága úgy legyen beállítva, hogy felsőtestünk legalább 90 fokos szöget zárjon be a combokkal, a talpak pedig kényelmesen helyezkedjenek el a talajon. Ha nem állítható magasságú a székünk, akkor ezt a problémát kiküszöbölhetjük egy ékpárna használatával. A háttámla a lapockák alsó csücskénél legyen, kényelmesen tehermentesítve a derekat, de aktív ülést biztosítva a gerinc egészét nézve. Jó, ha a székünknek van karfája, így időnként pihenő helyzetben lehet a vállöv és a felső végtagok. Ha tehetjük, gurulós széket szerezzünk be otthonra, mivel ez a csavaró, aszimmetrikus mozgásoktól védi a gerincet. Napi 1-2 órára beiktathatunk instabil, aktív ülést biztosító ülőfelszínt is, mint például a fizioball vagy az instabil ülőpárna. Ennél hosszabb ideig azonban nem ajánlott, mert megterhelheti a gerinc melletti izomzatot.

Fontos, hogy a székünk mellett az asztalunk is megfelelő magasságú legyen. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az asztalnál ülve felkarunk helyzete a függőlegeshez, alkarunk a vízszinteshez közelítsen. A helyes nyaktartást könnyedén beállíthatjuk, ha dönthető munkalapot használunk. Monitorunk akkor van a megfelelő magasságban, ha felső széle van a szemünkkel egyvonalban. A monitor és a szem közötti távolság minimum 50 cm legyen. A billentyűzet pontosan előttünk helyezkedjen el, az egér szorosan mellette, úgy, hogy az alkart alá tudjuk támasztani az asztalon, a csukló ne törjön meg.

Viszont nem elegendő csupán az ergonómiailag megfelelő munkakörnyezetre ügyelnünk, saját magunknak is oda kell figyelni és aktívan részt kell venni a gerinc- és ízületvédelemre munka közben. Fontos lenne óránként 5 perc szünetet beiktatni, felkelni a székből, megnyújtózni, sétálni egy picit a szobában. Továbbá szabadidőnkben próbáljuk beiktatni a rendszeres mozgást, legalább heti 2-3 alkalommal. Állóképességünk fejlesztésére, törzsizmaink erősítésére tökéletes választás lehet a séta, a kerékpározás, a pilates, jóga, gyógytorna, vagy akár az úszás. Mindegy, hogy melyik mozgásforma szimpatikus, melyiket választjuk, a lényeg, hogy szakadjunk ki az ülő életmódból és legyünk minél aktívabbak. Higgyük el, szervezetünk meghálálja!

Szermjágin-Borsos Zsófia
gyógytornász – fizioterapeuta

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Keress minket a Facebook-on

Add to cart