Sportolhatunk-e gerincproblémával?

„Ha nem tudsz repülni, fuss! Ha nem tudsz futni, menj! Ha nem tudsz menni, kússz! De bárhogy is legyen: mozogj!”

A mindennapi mozgás, a rendszeres sportolás az egészséges életmódra való törekvésünk egyik alappillére kell, hogy legyen. A WHO meghatározása szerint, fizikai aktivitásnak tekinthető minden olyan tevékenység, amely energiaráfordítást igényel a harántcsíkolt izomzat részéről. Ez jelenthet néhány buszmegállónyi sétát, jó időben kerékpárral való közlekedést tömegközlekedés helyett, de természetesen a testi és mentális egészségünk érdekében a legjobb, ha a rendszeres sporttevékenységet sikerül beépíteni a mindennapjainkba. A testmozgásnak számos jótékony hatása van. A sportolás oldja a szorongást, a stresszt, javítja a hangulatot. Fokozza a vérkeringést, így több oxigén és tápanyag áramlik a sejtekhez. Fokozza a tüdőkapacitást, javul a légzésünk, nő a szív teljesítőképessége. Izmaink, ízületeink megerősödnek. Segíti a testsúlycsökkentést. Összességében megállapítható, hogy rendszeres, mindennapi testmozgással számos civilizációs betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük. Sajnos, a kutatásokból mégis az derül ki, hogy 4 felnőttből 1 nem mozog eleget.

Azok, akiknek valamilyen mozgásszervi problémájuk van, még nehezebben kezdik el a mozgást, hiszen bizonytalanok, hogy nem okoznak-e nagyobb kárt vagy nem fokozzák-e a fájdalmukat. Azonban, ha valamilyen ízületi- vagy lágyrészpanasszal küzdünk, s emiatt még inaktívabb életet élünk, elindítunk egy ördögi kört, egy lefelé tartó spirált a jelenlegi állapotunkban. Így van ez gerincprobléma esetén is. Természetesen, ha gerincműtéten estünk át, akut, hirtelen kialakult, gyulladással járó problémával vagy valamelyik végtagba kisugárzó panasszal küzdünk, a mozgásterápiát mindenképp gyógytornász szakemberrel kezdjük el, s csak teljes gyógyulást követően végezzünk számunkra megfelelő sporttevékenységet. Azonban, ha régóta fennálló, degeneratív (kopásos, meszesedéses) gerincproblémával vagy valamilyen lágyrészpanasszal küzdünk (pl.: ülőmunka következményeként kialakult), bátran kezdjünk el mozogni, sportolni, ezzel sokat tehetünk jelenlegi állapotunk ellen. Viszont fontos, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amely jót tesz gerincünknek, s nem terheljük vele azt.

A gerinctorna, a jóga, a pilates megfelelő választás lehet. Ezeket a mozgásformákat főként talajon, tehermentesített testhelyzetben végezzük. Fontos szerepet kap a gerinc és az ízületek kimozgatása, mobilizálása, a törzsizmaink erősítése, a feszülésre hajlamos izmok lazítása, nyújtása. Mindhárom tevékenység kíméletesen átmozgat fejbúbtól a kislábujjig, felfrissítve testünket és lelkünket egyaránt.

A kerékpározás is tökéletes mozgás lehet gerincpanasz esetén. A gerincet és az ízületeket nem terheli, azonban ügyelnünk kell arra, hogy a bicikli ülését a megfelelő magasságra állítsuk, mégpedig úgy, hogy tekerés közben, amikor a legmagasabb helyzetben van a térd, a combcsont a felsőtesttel nagyobb szöget zárjon be derékszögnél. A kerékpározás – akár utcai, akár szobakerékpár – kitűnő mozgásforma lehet, ha kardió jellegű mozgásra vágyunk, növelve az állóképességet, segítve a testsúlycsökkenést.

Bizonyára többször hallhattuk már, hogy úszással sokat tehetünk derék-, hát- és nyakfájdalmunk ellen. Az úszás, a vízben való mozgás – akár víz alatti torna, fittness – valóban optimális választás lehet mozgásszervi problémák esetén, hiszen tehermentesítve, a víz felhajtó erejének segítségével történik a mozgás. Azonban panaszunknak, diagnózisunknak és gerincgörbületeinknek megfelelően meg kell találnunk a számunkra megfelelő úszásnemet, akár egy szakembertől tanácsot kérve. Például előfordulhat, hogy a mellúszás, a gerincet tekintve enyhén homorú helyzet miatt, növeli a panaszainkat, fájdalmainkat. Ilyen esetben a hátúszás javasolt.

Ideális mozgásforma lehet még a séta, a gyaloglás vagy akár a kocogás is. Gyaloglásnál segítségünkre lehet a nordic walking bot is, hiszen ez ritmust ad, illetve segíti a törzs szimmetrikus terhelését. Ha kivitelezhető akkor a sétát és a gyaloglást főként füves területen, földúton végezzük, a kocogást pedig salakos, gumis futópályán, ne pedig aszfalton, hiszen az nem tesz jót gerincünknek, ízületeinknek. Fontos, hogy ezekhez a sporttevékenységekhez válasszunk megfelelő lábbelit, amely kényelmes, talpa kissé rugalmas, megfelelően tartja a lábfejet, bokát.

Természetesen vannak olyan sportok is, melyek kifejezetten nem ajánlottak gerincpanaszok esetén. Ilyenek a dobó- és az ütősportok (pl.: kézilabda, tenisz, tollas, stb.), hiszen ezek aszimmetrikus, nagymértékű rotációs mozgásokat igényelnek a gerincet tekintve, amely fokozhatja panaszainkat. Továbbá a nagyobb súlyokkal történő edzés sem ajánlott, mivel ez negatív hatással lehet a porckorongokra, szintén fokozva fájdalmainkat.

Összességében elmondható, hogy különböző gerincbetegségekkel is lehet és kell is aktív, mozgásban gazdag életet élni, ezzel sokat tehetünk egészségünk javítása érdekében. Ha bizonytalanok vagyunk, keressünk fel szakembert, aki segítségünkre lehet a választásban!

 

Szermjágin-Borsos Zsófia

gyógytornász – fizioterapeuta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart