Indul a kerti party szezon!

A jó idő beköszöntével megkezdődik a kerti sütögetések ideje. A grillezés egy egészségesebb, zsírszegény konyhatechnológia, mégis maga az esemény számtalan apró csapdát rejteget.

Az egyik ilyen, hogy az izgatott készülődés közepette az ember gyakorta megfeledkezik a napközbeni étkezésről, ez azonban nagy hiba. Amennyiben éhgyomorral ülünk le az asztalhoz, hajlamosak vagyunk sokkal többet enni, mint normál esetben. Figyeljünk ezért arra, hogy ne hagyjuk ki a napközbeni étkezést!

Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy milyen alapanyagokat válasszunk.

Húsok közül érdemes a sovány változatok mellett letenni a voksunkat. A sovány húsnak tekinthetők azon húsok, melyek zsírtartalma nem haladja meg a 20 gramm/100 grammos határértéket, mint például a csirke, pulyka, nyúl, sertésből a karaj, a szűzpecsenye, marhából a bélszín, hátszín. A zsírszegény húsok könnyen emészthető teljes értékű fehérjeforrást jelentenek szervezetünk számára.

A sovány húsok nagy előnye még, hogy kalóriatartalmuk alacsony, így azok is bátran fogyaszthatják őket, akik tartanak a plusz kilók megjelenésétől. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk a zsírszegény halakról sem, amelyek laza szerkezete, és magas víztartalma szintén könnyen emészthetővé teszi őket. Ezek közé tartozik a tőkehal, pisztráng, tengeri süllő, hekk.

A zöldségek változatosan felhasználható alapanyagok, fogyaszthatjuk őket friss salátaként, illetve grillezett formában is, amivel azonban érdemes vigyázni, azok a készen kapható salátaöntetek. Ezek gyakorta túl sok zsiradékot, és cukrot tartalmaznak, így helyettük érdemes házi változatokban gondolkodnunk. Minimális zsiradék természetesen használható, érdemes körülbelül egy teáskanál/fő jó minőségű növényi olajat használnunk. Ehhez jöhetnek fűszerek, kevés mustár, ecet…

A könnyedebb salátaöntetek alapját kefír, vagy zsírszegény joghurt adja, ezeket egészíthetjük ki friss zöldfűszerekkel. A zöldfűszerek nem elhanyagolható antioxidáns és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, segítik az emésztést, ízfokozó hatásuk révén pedig segítenek a túlzott sózás megakadályozásában. Megfelelő párosításukkal egészen különleges ízvilág teremthető. A legismertebbek közé tartozik a petrezselyem, bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű. A különlegesebb ízvilág kedvelői azonban ne ódzkodjanak a menta, koriander, zsálya használatától se.

Mentás joghurt öntet:
1 doboz natúr joghurt
½ csokor friss menta
¼ citrom leve
½ kávéskanál római kömény
só, bors

A szénhidrátbevitelt teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruval, bulgurral, basmati rizzsel vagy egyéb lassan felszívódó változattal érdemes fedezni. Ezek a változatok hosszabban tartó teltségérzetet biztosítanak, és elkerülhető vele a vércukor ingadozása. A bulgur köretként való felhasználásának egyik kiváló módja a tabulé készítés, mely egy arab eredetű étel, a bulguron kívül tartalmaz még paradicsomot, helyenként uborkát és rengeteg zöldfűszert.

Tabulé
1 csésze bulgur
2 csésze víz
4 paradicsom
1 kígyóuborka
1 csokor petrezselyem
½ csokor menta
1 evőkanál olívaolaj

A bulgurt kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, és hagyjuk kicsit hűlni. A paradicsomot és uborkát felkockázzuk, a petrezselymet és mentát felszeleteljük. A kihűlt bulgurt összekeverjük a feldarabolt zöldségekkel, a zöldfűszerekkel, sóval, olajjal, citromlével és hagyjuk pár órát a hűtőben összeérni az ízeket.

Desszert gyanánt a nagy melegben érdemesebb lédús gyümölcsöket választani, a zsírdús, krémes sütemények helyett. Ezek mindamellett, hogy könnyen emészthetők, és nem nehezítik el a gyomrot, a folyadékpótlást is elősegítik. Fagyirajongók számára natúr joghurt alapú házi változatok üdítő alternatívát jelenthetnek.

Eperfagyi házilag
300 gramm eper
150 gramm görög joghurt
1 banán
1 teáskanál citromlé

Az összetevőket turmixgépbe rakjuk, és krémesre keverjük. Ezután mehet minimum 30-40 percre a fagyasztóba, és kész is a krémes hűsítő.

Talán az egyik legnagyobb veszélyt az alkoholos italok hordozzák magukban, hiszen hajlamosak vagyunk ezek fogyasztása mellett megfeledkezni a vízfogyasztásról. Ez azonban nagy hiba, mivel az alkohol vizet von el a sejtektől, és a meleg miatti izzadással együtt fokozza a dehidratáció kockázatát. Akik számára a vízfogyasztás nehézséget okoz, készíthetnek házilag ízesített vizet. Friss keményebb gyümölcsöket érdemes felszeletelni, leönteni meleg vízzel, és egy éjszakára hűtőbe tenni. A folyadék ízét a gyümölcs adja, így nem igényel további édesítést. Ugyanígy jó alternatívát jelenthetnek a jó minőségű gyümölcsteák, amelyek gyümölcsíze hozzáadott cukor nélkül is kellemes frissítőként szolgál.

Összességében elmondhatjuk, hogy okos alapanyagválasztással, mértéktartó fogyasztással kikerülhetjük ezeket a buktatókat, és gondtalanul élvezhetjük a jó időt és a közös étkezést.

Gulyás-Kikilai Anna
Dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart