A nyaki gerinc problémái

Napjainkban a mozgásszegény, illetve az ülő életmódnak köszönhetően civilizációs betegségnek tekinthetőek a különböző gerincproblémák, a lakosság nagy százalékát érinti élete során. A leggyakrabban az ágyéki gerincszakaszon, elsősorban a deréknál jelentkeznek a panaszok, de sajnos a számítógép, illetve az „okoskütyük” előtt töltött órák jelentősen növelik a nyaki gerincszakasz panaszait is.

A nyaki gerincszakasz 7 csigolyából és a köztük lévő porckorongokból áll, ez a gerincünk legmozgékonyabb része, s emiatt a legérzékenyebb, legsérülékenyebb szakasz is. A nyaki problémák leggyakoribb kiváltó oka az ülőmunka, a fizikai megterhelés, a rossz testtartás, a huzat, illetve főként a stressz miatt kialakuló izomdiszbalansz. A nem megfelelő terhelés következtében fejünk, vállövünk gyakran előre helyeződik, mely a nyakcsigolyákat, a porckorongokat és az izmokat fokozott igénybevételnek teszi ki, s ez akár lehet a nyaki gerincsérv kialakulásának előszobája is. Az első panaszok általában nyaki fájdalomként jelentkeznek, de a későbbiekben a lapockatájékot érintő, illetve felső végtagba kisugárzó tünetek is jelentkezhetnek.

A nyaki panaszokat okozó leggyakoribb diagnózisok közé tartozik a nyakcsigolyák degeneratív meszesedése és folyamatos kopása, amely gyulladás kialakulásához, fájdalomhoz vezethet. Ilyenkor a páciensek gyakran számolnak be arról, hogy bizonyos mozgások kivitelezésénél recseg, ropog a nyakuk, s ezt a hangot a friss hó ropogásához hasonlítják. Panaszokat, fájdalmat okozhat a porckorong degenerációja is. Ilyen esetben meg kell különböztetni, amikor csak a porckorong falának kiboltosulásáról beszélünk, vagy annak teljes kiszakadásáról, mely általában kisugárzó fájdalommal, szenzoros (érzésbeli) vagy motoros (mozgásbeli) kieséssel jár együtt. Továbbá különböző lágyrész problémák is okozhatnak nyaktájéki fájdalmat, feszülésérzést. Ilyen esetben felborul az izomegyensúly, a tartó, stabilizáló izmok a helytelen testtartás miatt elgyengülnek, bizonyos izmok túlfeszülnek, letapadnak, s izomcsomók alakulnak ki.

Azonban a nyaki gerincünk egészségéért nagyon sokat tehetünk. Elsődleges szempont kell, hogy legyen a megelőzés. Fontos, hogy tartsuk be a szakember által javasolt életmódbeli és ízületvédelmi tanácsokat. Figyeljünk testtartásunkra munka közben is, ha eszünkbe jut, húzzuk ki magunkat. Minél többet ismételjük ezt a mozdulatot, annál könnyebben válik automatikus szokásunkká. Munkakörnyezetünket tegyük ergonómiailag megfelelővé, fontos a székünk, az asztalunk magassága, a számítógép képernyője középen, szemmagasságban helyezkedjen el, hogy ne kelljen fordulnunk, görnyednünk a munkánk során. Ehhez is bátran kérjünk segítséget szakembertől (gyógytornász, ergoterapeuta), ha bizonytalanok vagyunk, hogy mi lenne számunkra az ideális. Végezzünk rendszeresen nyak-vállövi mobilizációt és nyújtást, napi 10-15 perc már csodákra képes. Ezenkívül sportoljunk aktívan hetente legalább kétszer, s időnként látogassunk meg egy masszőrt, hogy a kialakult izomcsomókat, izom letapadásokat fellazítsa.

Ezeknek a tanácsoknak a betartásával már nagyon sokat tehetünk a nyaki gerincünk egészségéért. Azonban megelőzni a bajt mindig könnyebb, mint megjavítani, ha az már kialakult. Erős, kisugárzó fájdalom esetén sajnos már nem tudunk segíteni a fent említett javaslatok betartásával, maximum enyhíteni tudjuk azt. Nyaki gerincsérv esetén a legeredményesebb kezelési módszer a gyógytorna, amely aktív mozgással szünteti meg a probléma okát. A gyógytornász gerincsérv esetén specifikus tornát alkalmaz, az úgynevezett McKenzie-módszert, melynek lényege a pontos mechanikai diagnózis felállítása, mely alapján a megfelelő mozgásiránnyal kezelhető a probléma kiváltó oka, s ennek köszönhetően a nyomás alatt lévő struktúrák fel tudnak szabadulni, s így a kisugárzó fájdalom is jelentős mértékben csökken.

Szermjágin-Borsos Zsófia
gyógytornász – fizioterapeuta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart