Jön a tavaszi zsibongás!

A tavaszi időszakban gyakran használjuk a frissesség, az üdeség, a megújulás kifejezéseket. A téli, kicsit lelassult, fénytelen hónapok után, szomjazza az élővilág a fényt, a napsütést. Ennek a körforgásnak aktív résztvevője az ember.

Sokáig szoros összhangban voltunk a minket körülvevő világgal, ami azt is jelentette, hogy alkalmazkodtunk hozzá, és együtt lélegeztünk vele. Minden évszakban úgy alakult a napi rutinunk, ahogy a természet diktálta. Információt a megfigyelés, a tapasztalás és a generációk egymás mellett élése adott. Ez határozta meg az étkezésünket, a szabadidős tevékenységünket, a társas kapcsolatainkat, de még az ünnepeinket is. Ahogy fejlődött az emberiség, és fejlődött a tudomány, apró lépésekkel ugyan, de eltávolodtunk a természet diktálta szigorú szabályoktól.

Az élet felgyorsult, rengeteg az információ, amit befogadunk és feldolgozunk, így folyamatos terhelésnek vagyunk kitéve. Dolgozunk váltott munkarendben, rohanunk egész nap, az elektronikus eszközök folyamatosan jelen vannak az életünkben, alvási és étkezési szokásaink is állandóan változnak. Így az évszakváltás is olyan terhet ró a szervezetünkre, ami korábban nem jelent meg ilyen élesen.

A tavaszi fáradtság nem betegség, de rányomja a bélyegét a mindennapjainkra. Alapvető oka a szervezet hormonszintjének változása. A rövid, téli nappalok, a fénytelenség, a melatonin termelését aktiválja, ami az alvásunkat szabályozza. Tavasszal egyre hosszabbak a nappalok, és a napsütötte órák száma is megnövekszik, ami elősegíti a szerotonin (boldogság hormon) termelődését.

Okozhatja a tavaszi fáradtságot a szervezet energiaszintjének megváltozása is. A téli étrend zsírban és kalóriában gazdag ételeit felváltja a friss zöldség, gyümölcs, könnyű húsok, tejtermékek és az egészséges gabona termékekből készült ételek palettája.

A pokrócba burkolt hosszú, téli hétvégék és az ünnepek alatti nassolás után sok esetben megnövekszik a testszerte lerakódott zsír mennyisége. Ilyenkor sok ember kezd méregtelenítésbe, tisztító kúrába, aminek egyenes folytatása a fogyókúra. 

Fogyasszunk sok folyadékot, ami lehet víz, gyógytea, cukormentes limonádé, olyan folyadék, ami a méregtelenítést elősegíti! Testünk 60%-a víz, tehát a lerakódott salakanyag feloldása és elszállítása a megfelelő folyadékbevitel nélkül lehetetlen.

Mindig ügyeljünk a saját lehetőségeink szabta határok betartására! Ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat, apró lépésekben haladjunk, legyen testreszabott a változás és közben érezzük jól magunkat. Az átalakulás akkor tartós, ha nem akciószerű, hanem hosszú távú életmódváltást eredményez.

Ez a kifejezés ma nagyon divatos, de akkor van igazán értelme, ha megtöltjük tartalommal. Életmódváltásra nincsenek mindenki számára érvényes, általánosan alkalmazható szabályok, csak iránymutatás van, amit mindenki a saját életének ritmusába illeszt be. Legyen itt is mérvadó a mérték és a rendszeresség! Ha eddig nem sportoltunk vagy mozogtunk rendszeresen, akkor legyen a terhelés fokozatos, és okozzon mindig örömet a mozgás.

Fordítsunk figyelmet a gondolataink szabadságára is, végezzünk olyan tevékenységet szabadidőnkben, ami feltölti a lelkünket és örömet okoz. Menjünk társaságba, találkozzunk a barátainkkal, iktassunk be rendszeresen „énidőt”, legyen az olvasás, mozi vagy éppen egy hétvégi utazás.

A tavaszi zsibongást most is megéljük. A gyönyörűség, amit a természet változása hordoz magában, ma is megmutatkozik, csak az a kérdés, mennyire vagyunk fogékonyak rá.

Alakítsuk úgy életünket, hogy legyen benne egyensúly és harmónia! Használjuk a világ változásainak előnyeit, és teremtsünk olyan körülményeket az életünkben, amiknek segítségével elégedett résztvevői leszünk a zsibongó forgatagnak.

Kikilai Gáborné
Szirom Patika látogató szakasszisztens

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Keress minket a Facebook-on

Add to cart