A palacsinta világnapja

A palacsinta világnapja nálunk húshagyó kedd néven ismert nap, mely a böjti időszak kezdetét jelentő hamvazó szerda előtti nap. Mozgó ünnep, mely február 3. és március 9. közé esik.
Ez a nap a nagyböjt kezdete előtti utolsó nap, amikor még utoljára lehet nagy lakomát tartani.

A palacsinta nap, vagyis pancake day Angliából ered. Azért éppen a palacsintára esett a választás ezen a napon, mivel rájöttek, hogy a palacsintakészítés remek módja a maradék tojás és zsiradék felhasználásának, amelyeket a böjti időszak alatt nem lehetet fogyasztani.
A világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak ehhez a naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet. Tartanak palacsinta napot Írországban, Németországban, Ausztráliában, Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken is.

Minden nemzetnek megvan a maga palacsintája (francia, angol, amerikai, japán, magyar…) melyek összetevői az adott nemzetre jellemzőek. Alapvetően bármely nemzet palacsintájáról beszélünk is a főbb összetevők között megtaláljuk a lisztet, tojást, sót, cukrot, tejet és/vagy vizet.
A palacsintának nem csak édes, hanem sós változata is ismert, és serpenyőn kívül készülhet sütőben is. Formáját tekintve is különböző változatok ismertek. Míg a francia illetve magyar palacsinta lapos, addig az amerikai és japán palacsinta légies tésztájú pufók palacsinta.

A palacsinta fő összetevőinek mindegyike bír valamilyen jelentéssel. A tojás a teremtést, a só az egészséget, a liszt az élet folyását a tej pedig a tisztaságot szimbolizálja.

A tojás a palacsinta egyik fő fehérjeforrása, érdemes megvizsgálni egy kicsit közelebbről. Egy átlagos tojás 60 gramm körül van. 80-88%-a víz, 10-02%-a fehérje valamint B-vitaminok alkotják.

A tojásfehérje részben kocsonyás, részben vízszerű majdnem színtelen, szagtalan, az összes esszenciális aminosavat tartalmazó, biológiailag teljes értékű fehérje. Lizozim található benne, ami természetes állapotban baktériumölőhatással bír. A tojássárgájának 50%-a víz, 16%-a fehérje, 32%-a zsír. A tojás a magas koleszterin-tartalmú ételek közé tartozik, mintegy 200 mg koleszterint tartalmaz. Az emelkedett koleszterin és vérzsír értékek szerepe a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában jól ismert, azonban több évtizeden át tartó kutatás sem tudta igazolni a táplálékkal kívülről bevitt koleszterin kockázatnövelő szerepét. A szervezet koleszterin szintjét nagyságrendileg 10%-ban határozza meg a táplálékkal bevitt koleszterin mennyisége, míg 90%-ban örökléstani tényezőkön múlik. Azok számára, akik társbetegségek, vagy öröklött genetikai tényezők okán fokozottan veszélyeztettetek nem javasolt napi 200 mg-nál több koleszterin bevitele. A nem veszélyeztetett csoportok számára heti 5-6 tojás a limit.
A tojás jelentős A-, D-, E-, és B-vitamin tartalommal bír, valamint nagyobb mennyiségben tartalmaz foszfort, vasat, rezet, cinket és magnéziumot. A benne található kolin segíti a központi idegrendszer érési folyamatait, és az időskori memóriavesztés megelőzését. Zeaxantin és lutein tartalma csökkenti a makula degeneráció kockázatát.
100 gramm tojás 170 kalóriát, 13,5 gramm fehérjét, 0,7 gramm szénhidrátot, valamint 12 gramm zsírt tartalmaz.
Tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag tartalma takarmányozással jelentősen befolyásolható.

Hogyan válasszunk tojást, és mikre figyeljünk a felhasználás során?

A tojás több méretben kapható (S,M,L), egy közepes méretű tojás körülbelül 60-62 gramm. A tojáson látható 7 részből álló szám és betűkombináció számos hasznos információt rejt. A kód első számjegye az állattartási technológiára utal (0-ökológiai,1-szabad tartás,2-alternatív tartás,3-ketreces tartás). A második két betű a származási országot jelöli (HU-Magyarország), a negyedik és ötödik a megye illetve a főváros kódjai. Ha ezalapján kiválasztottuk a számunkra legmegbízhatóbbnak tűnő forrásból származó tojást nincs más hátra, mint annak felhasználása. A tojást nem szükséges feltétlenül hűtőszekrényben tárolni, azonban a vásárlást követő 3 héten belül érdemes felhasználni. Eltarthatóságukat azonban növeli, ha az ajánlott 4 fok alatti hőmérsékleten tároljuk őket. Fagyasztóba is tehetünk belőlük, így akár egy évig is eltarthatóak, de semmiképpen se héjukban fagyasszuk őket. Hogy mennyire friss a tojás egy egyszerű trükkel kideríthető. A tojások héja porózus, így minél tovább tároljuk őket, egyre több nedvességet veszítenek a légkamra mérete egyre nagyobb lesz. Ha a friss tojást vízbe merítjük, az lesüllyed a víz aljára. A víz alatt kissé függőleges helyzetbe fordult lebegő tojás kevésbé friss, de még fogyasztásra alkalmas. A víz felszínén lebegő tojás azonban fogyasztásra alkalmatlan.
A tojással készült ételek hűtőben 3-4 napig állnak el, kivéve a keménytojás, amely akár egy hétig is fogyasztható.

Ha már szóba került a tojás felhasználása, és szót ejtettünk a palacsintanapról is, itt egy különleges recept, méghozzá a

japán palacsinta receptje:

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 2 db tojás (szétválasztva)
  • 1 ek tej
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek liszt (33 gramm)
  • fél tk sütőpor
  • 1,8 ek cukor

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat felverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a vaníliakivonatot. Alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport. Habverővel alaposan összekeverjük.

Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Mikor már majdnem kemény, adjuk hozzá a cukrot is.

A kemény tojáshabot keverjük kisebb adagokban a sárgájához, óvatosan, ne törjük össze a habot. Addig adagoljuk, míg az egész egynemű, sűrű tészta nem lesz.

Öntsünk pár csepp olajat egy tapadásmentes serpenyőbe, melegítsük fel. Egy kisebb merőkanállal adagoljunk kis tésztakupacokat a serpenyőbe. Minden palacsintára több merőkanállal szedjünk a tésztából, hogy csúcsos, pufi palacsinták szülessenek.

Ha kész vannak a kupacok, fedjük le a serpenyőt, 3 percig süssük alacsony lángon. Utána vegyük le a tetejét, majd ismét adagoljunk a habból a kupacokra. Tegyünk a palacsinták alá egy evőkanál vizet is, majd újból fedjük le őket 1 percre. Fordítsuk meg óvatosan a palacsintákat, mehet alájuk még egy evőkanál víz, fedjük le a serpenyőt, majd ezt a felüket is 3-4 percig süssük.

Melegen, vajjal és gyümölcsökkel tálaljuk.

Forrás:
http://dietabc.hu/hasznos_tudnivalok/dieta-info/tapanyagok/tojastan-avagy-minden-amit-a-tojasrol-tudni-erdemes/
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/meddig_all_el_a_tojas
https://sobors.hu/receptek/japan-palacsinta-recept/

Gulyás-Kikilai Anna
dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart