Üdítő anyák napja

👩🏻‍🧒🏼‍👧🏻1925 óta május első vasárnapja minden évben az édesanyákról szól. Ezen a napon köszöni meg minden kicsi, és nagy a gondoskodást és a szeretetet amit az édesanyánktól kapunk. A kisebbek jellemzően kézzel készített apróságokkal kedveskednek, a nagyobbak egy-egy finomsággal, közös programokkal köszöntik az édesanyjukat.🫶

🏵️A tavasz a zöldségek és gyümölcsök színes kavalkádját tárja elénk. Május hónap a cékla💜, cseresznye🍒, fekete ribizli, földieper🍓, málna meggy, rebarbara, ribizli, sárgarépa🥕 spenót és sok más zöldség és gyümölcs szezonja. A friss színes zöldségek és gyümölcsök kiváló alapanyagai smoothieknak, turmixoknak, amelyeket már egészen kicsi gyerekek is könnyedén el tudnak készíteni, percek alatt. Egy olyan üdítő meglepetés ez az édesanyák számára, melyek akár reggelire akár kisétkezésre fogyaszthatók. 

🍅🍏A zöldségek és gyümölcsök többsége alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, azonban vitaminokban (C, B1, B2, K, folsav), ásványi anyagokban (K, Mg) és antioxidánsokban (karotinoidok, flavonoidok) bővelkednek. Ezen tulajdonságaik révén fontos részét képezik az egészséges kiegyensúlyozott táplálkozásnak, segítenek megelőzni egyes krónikus betegségek (daganatos megbetegedések szív- és érrendszeri betegségek) kialakulását, és segítik a szervezet optimális működését. Magas rosttartalmuk hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, 70-95%.os folyadéktartalmuk pedig az ideális folyadékbevitelhez.  

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása értelmében naponta minimum 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott, amiből minimum 250 g zöldség és 150 g gyümölcs. 

1 adag = 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (pl. 1 közepes paprika, paradicsom,1 közepes alma vagy narancs) vagy 1 kis tányér saláta vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs. 

Érdemes minél többféle és több színű zöldséget és gyümölcsöt beiktatni az étrendünkbe, hiszen a különböző színű zöldségek és gyümölcsök különböző vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok. 

Érdemes megfontolni az MDOSZ javaslatát mely szerint ne halmozzunk fel óriási készleteket zöldségből és gyümölcsből, inkább gyakrabban vásároljunk frisset, száraz hűvös helyen tároljuk, fogyasztás elött pedig alaposan mossuk meg. 

A smoothiek készítésekor annak, hogy milyen gyümölcsöket és zöldségeket használunk, szinte csak a képzelet szab határt. Készülhetnek vízzel, növényi itallal, tejjel. Tehetünk hozzá joghurtot, a rosttartalom növelése érdekében zabot, útifűmaghéjat is adhatunk hozzá vagy fogyaszthatjuk granolával, müzlivel. Amennyiben reggelire fogyasztjuk mindenképpen érdemes fehérjét és plusz rostot is adni hozzá, hogy étkezésünk komplett legyen és a lassan felszívódó rostoknak köszönhetőn hosszan tartó teltségérzetet biztosítson. A smoothiek egyik legjobb alap összetevője a banán, amely amellett, hogy kellő édességet és krémességet ad a smoothienak, energiában gazdak, ízre pedig kellően semleges ahhoz, hogy szinte bármivel jól kombinálható legyen. 

Ezek ismeretében egy smoothie vagy gyümölcsturmix olyan meglepetés lehet a fáradt anyukák számára, amik igazi vitaminbombaként hidratálják szervezetüket és segítik annak optimális működését, energiával és vitaminokkal töltik fel. 

🍌Epres-banános smoothie🍓

Hozzávalók 1 adaghoz 

  • 1 bögre natúr joghurt (görög) 
  • fél bögre tej 
  • másfél bögre eper (friss vagy fagyasztott) 
  • 1 darab banán 
  • 1 ek chia mag 
  • 1 tk méz 
  • Előkészítési idő: 5 perc 

Elkészítés: 

Ahhoz, hogy elérjük a smoothie kicsit jégkásás állagát, fagyasztott eperre van szükségünk, úgyhogy ha frisset használunk, tegyük felhasználás előtt a fagyasztóba egy órára.

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, mérjük ki a hozzávalókat. Tegyünk minden alapanyagot egy turmixgépbe, alaposan dolgozzuk össze őket, míg egynemű ital nem lesz belőlük. Ízlés szerint édesítsük mézzel. 

https://sobors.hu/receptek/epres-bananos-smoothie-recept/ 

🥑Avokádós-spenótos smoothie 💚

Hozzávalók 1 pohárhoz 

  • negyed nagyobb darab alma 
  • 12,5 g leveles spenót 
  • negyed darab uborka 
  • negyed darab avokádó 
  • 1,3 dl mandulaital 
  • 2 darab datolya (kimagozva) 
  • Elkészítési idő: 10 perc 

Elkészítés: Az almát és az uborkát hámozzuk meg, vágjuk kockákra. Az avokádót vágjuk félbe, szedjük ki a magját, kanalazzuk ki a húsát, majd vágjuk kisebb darabokra. 

Tegyünk minden hozzávalót egy turmixgépbe, majd alaposan dolgozzuk őket össze, míg krémes, egynemű nem lesz a végeredmény.  

https://sobors.hu/receptek/vizhajto-turmix-recept/ 

További források: 

 https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2019/01/zoldseg_gyumolcs_2018_nov.pdf

http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart