Antioxidánsok ereje

🌞A nyár beköszöntével ki ne gondolkodott volna már azon, hogyan segíthetnénk elő bőrünk egészséges barnulását.🏖️ A különböző napvédők és hidratálók használata természetesen nélkülözhetetlen, azonban sokszor megfeledkezünk arról, hogy a táplálkozásunkkal is hozzájárulhatunk az egészséges barna bőrszín eléréséhez.🥑 Részletek “Antioxidánsok ereje”

Nyári vitaminbomba

🤗Egészségünk megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében a WHO napi fél kiló zöldség-, gyümölcsfogyasztást javasol. Az átlagfogyasztás messze elmarad ettől, pedig ekkora mennyiség elfogyasztása nem is akkor ördöngösség, mint amilyennek tűnik. A nyár különösen kedvez a bevitel megnöveléséhez, hiszen zöldségek és gyümölcsök színes kavalkádja áll rendelkezésre. Fontos megjegyezni, hogy minél színesebb a tányérunk, annál biztosabb a bőséges vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns bevitel. Mindemellet jó tudni, hogy a zöldségek- és gyümölcsök magas rosttartalma segíti emésztésünk megfelelő működését, víztartalmuk pedig hozzájárul a napi folyadékbevitelhez.  Részletek “Nyári vitaminbomba”

Májusi superfoodok

Korábban, ha azt hallottuk, hogy superfoodok, 🥑 olyan drága, különleges alapanyagok jutottak eszünkbe, amiket Magyarországon egyáltalán nem vagy nagyon nehéz volt beszerezni. Jellemzően messzi, egzotikus országokból származtak🌍, pedig hazánkban is megtalálható a megfizethető szuperélelmiszerek széles köre.🍒

Részletek “Májusi superfoodok”

Húsvéti lakomák

🐰A húsvét a kereszténység egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, amelyen Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük.🐑
Számtalan jelkép, és hagyomány kapcsolódik húsvét ünnepéhez, többek között a húsvéti ételek között is akad számos, ami mélyebb jelentést hordoz.⛪ Részletek “Húsvéti lakomák”

Februári fogadalmak- ÉTKEZÉS

😊„Az vagy, amit megeszel”🥗 – Ez a mondat nem új a nap alatt, több ezer éve benne van a köztudatban. Amikor életre kelt, a mondanivalója nem feltétlenül a testsúlyra helyezte a hangsúlyt. Arra akart rávilágítani, hogy az ember egészségének része az étkezés, és szoros kölcsönhatásban van minden egyes sejtjének működésével. Az étkezés befolyásolja a lelki állapotot, kihat a teljes szellemi működésre, és csak teljes egységben lehet gondolkodni a fent említett dolgokról. Részletek “Februári fogadalmak- ÉTKEZÉS”

Fermentálás

😎Manapság virágkorát éli a fermentálás, ami nem más, mint egy erjesztési folyamat, amely lehetővé teszi a zöldségek, gyümölcsök hűtő nélküli tartósítását.
A fermentálás évezredek óta használt tartósítási eljárás, mely anaerob körülmények között, azaz oxigén hiányában, és jótékony mikroorganizmusok (élesztőgombák, penészgombák, baktériumok) jelenlétében megy végbe. Alkoholos erjedéssel, Saccharomyces baktérium jelenlétében jön létre az alkohol, illetve a kenyérsütéshez használt kovász. Tejsavas erjedés során Lactobacillus jelenlétében tejsav termelődik, ami például a savanyú tejtermékek készítéséhez nélkülözhetetlen. 🥛 Részletek “Fermentálás”

Hisztamin intolerancia

A hisztamin egy olyan biológiai anyag (biogén amin), ami aminosav lebomlása során keletkezik. Természetes módon jelen van az élelmiszerek többségében. A hisztamin a hisztidinből keletkezik, a szervezetben a hisztidin dekarboxiláz enzim állítja elő dekarboxilezéssel. A hisztamin a hízósejtekben és a basophil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület a szervezetben. 

Részletek “Hisztamin intolerancia”

Cukorfogyasztás – édes méreg?

A cukor a legkedveltebb és napjainkban a legkönnyebben hozzáférhető szénhidrát, ami édes ízt kölcsönöz az ételeinknek. Számos altípusa létezik összetétele szerint (például: glükóz, fruktóz, laktóz…), melyek egy része az élelmiszerekben, például a gyümölcsökben, zöldségekben vagy tejtermékekben, természetes módon is megtalálható.

Részletek “Cukorfogyasztás – édes méreg?”

Farsangi időszak ételei

A farsang a bálok, jelmezes felvonulások, és ezzel együtt a nagy lakomák időszaka. Jellemző ételek ebben az időszakban a sültek, káposztafélék, pogácsák, desszertnek pedig hagyományosan fánk készül. Ezek mind nehéz ételek, amik az ünnepek alatt elfogyasztott fogásokat követően, ismételten megterhelhetik az emésztőrendszert. Emellett jellemző a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás is.

Részletek “Farsangi időszak ételei”

Tudj meg többet a csokoládéról!

Kevesen nem szeretik a csokoládét, melynek története mintegy 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A Dél-Amerikában őshonos kakaóbabot először a maják, később az aztékok használták vallási szertartásaikhoz. Az 1500-as évek elején Hernán Cortés spanyol hódító megérkezett az aztékok földjére, az akkori uralkodó, Moctezuma aranykehelyben kínálta meg Cortést az istenek italával. Az aztékok észrevették, hogy a xocolātl élénkítő hatással van a testre és a szellemre, fokozza a koncentrációképességet. Cortesnek annyira ízlett az ital, hogy Spanyolországba is vitt belőle. A csokoládét a 18. század végéig italként fogyasztották.

Részletek “Tudj meg többet a csokoládéról!”

A teák világa

Az igazán hideg, ködös idő beköszöntével az embernek sokszor támad kedve bekuckózni, és egy puha pléd ölelésében forró italt kortyolgatni. Erre remek lehetőséget kínálnak a különböző teák, melyek számtalan variációban lelhetők fel, és mindenki kedve szerint ízesítheti őket.

Részletek “A teák világa”

Stressz/evés

A nyári szünidő elteltével a gyerekek visszaülnek az iskolapadba, a felnőttek jól megérdemelt szabadságuk végeztével újra munkába állnak, a teendők újra sokasodnak, ami bizony stressz-szel jár.

Részletek “Stressz/evés”

Tervezz, dobozolj!

Közeledik a szeptember, ami egyben a nyári szünidő végét is jelenti a gyermekes családok számára. Megkezdődik az óvoda, iskola, különórák, edzések… Az ide-oda rohanás kihívás elé állítja a szülőket, ami az étkezések tervezését és összeállítását illeti.

Részletek “Tervezz, dobozolj!”

Epres-mentás limonádé

1 citrom leve
1 marék menta
1 marék eper
1 liter ásványvíz

A mentát megmossuk, lecsepegtetjük és kancsóba helyezzük, egy picit meg is törhetjük fakanállal. Ehhez adjuk a megmosott, félbevágott epreket, valamint a citrom levét. Ezt felöntjük a vízzel, majd lefedve, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Hűsítő nyár

Az egészséges táplálkozás részeként nem elegendő az étrendünk helyes összeállítása. Emellett fontos hangsúlyt fektetni a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztásra. Az ideális folyadékellátottság segíti a sejtek felépítését, és szerveink normál működését.

A nyári forróság idején különösen nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékfogyasztásra. Nagy melegben a verejtékezés egyénenként változó mértékben ugyan, de minden embernél fokozódik, így több folyadékot veszítünk.

A nem megfelelő folyadékbevitelre, nagyfokú folyadékveszteségre a szervezetünk számos módon igyekszik felhívni a figyelmet, többek között fejfájás, szédülés, fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, csökkent koncentrálóképesség, nyugtalanság, zavartság, izomgörcsök, szapora légzés, valamint szívdobogásérzés formájában is.

Újszülött korban a szervezet víztartalma 75%, ez az arány felnőtt korra 50-55%-ra csökken. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által megállapított vízbeviteli referencia értékek felnőtt férfi esetében 2500 ml/nap, nőknél 2000 ml/nap. Ezen értékek csupán irányadók, és tartalmazzák a bevitt folyadékból származó szükségletet, az élelmiszerekkel bevitt, valamint az oxidációs folyamatok melléktermékeként keletkezett folyadékmennyiséget is. A folyadékbeviteli szükségletet növeli a fizikai megerőltetés, a hőség, speciális állapotok (várandósság, szoptatás), valamint különböző betegségek (láz, hányás, hasmenés) is.

Egyértelműen elmondható, hogy a legjobb ital a tiszta víz, legyen az ivóvíz vagy ásványvíz. Ásványvizek esetében nagyon fontos, hogy nézzük meg a termék ásványianyag-tartalmát, és lehetőleg az alacsonyabb dózisú vizet válasszuk. Ugyancsak lényeges, hogy ne egyetlen kedvenc márkát vásároljunk rendszeresen, inkább három-négy fajtát variáljunk. Természetesen az ásványvizek mellett üdítő alternatívát nyújthatnak, és a folyadékfogyasztásunk színesítéseképpen beilleszthetők a gyümölcs- és gyógyteák, házilag készített ízesített vizek, limonádék. Ezek édesítésére nincsen szükség, hiszen a jó minőségű italok önmagukban rejtik az élvezeti értéket nyújtó aromákat.

Fontos kiemelni, hogy az alkoholfogyasztás nem számít folyadékbevitelnek, sőt az izzadás, valamint a vizelet kiválasztás fokozása révén, inkább folyadékvesztést okoznak. Ugyanígy a nagy mennyiségű koffein is elősegíti a folyadékvesztést, vízhajtó hatása révén.

A megfelelő folyadékbevitel alapvető fontosságú, ezért törekedjünk az ideális összetételű és mennyiségű folyadékfogyasztásra!

Gulyás-Kikilai Anna
Dietetikus

Töltsük fel vitaminraktárainkat!

A tavasz és a nyár igazán kedvező, hiszen rengeteg vitaminban és ásványi anyagban gazdag zöldség és gyümölcs lelhető fel a piacokon és a boltok polcain. A gyümölcsök, zöldségek szerepe nélkülözhetetlen immunrendszerünk erősítése és egészségünk megőrzése szempontjából. Jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk hozzájárul szervezetünk optimális működéséhez.

Részletek “Töltsük fel vitaminraktárainkat!”

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart