Az egészséges táplálkozás részeként nem elegendő az étrendünk helyes összeállítása. Emellett fontos hangsúlyt fektetni a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztásra. Az ideális folyadékellátottság segíti a sejtek felépítését, és szerveink normál működését.
A nyári forróság idején különösen nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékfogyasztásra. Nagy melegben a verejtékezés egyénenként változó mértékben ugyan, de minden embernél fokozódik, így több folyadékot veszítünk.
A nem megfelelő folyadékbevitelre, nagyfokú folyadékveszteségre a szervezetünk számos módon igyekszik felhívni a figyelmet, többek között fejfájás, szédülés, fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, csökkent koncentrálóképesség, nyugtalanság, zavartság, izomgörcsök, szapora légzés, valamint szívdobogásérzés formájában is.
Újszülött korban a szervezet víztartalma 75%, ez az arány felnőtt korra 50-55%-ra csökken. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által megállapított vízbeviteli referencia értékek felnőtt férfi esetében 2500 ml/nap, nőknél 2000 ml/nap. Ezen értékek csupán irányadók, és tartalmazzák a bevitt folyadékból származó szükségletet, az élelmiszerekkel bevitt, valamint az oxidációs folyamatok melléktermékeként keletkezett folyadékmennyiséget is. A folyadékbeviteli szükségletet növeli a fizikai megerőltetés, a hőség, speciális állapotok (várandósság, szoptatás), valamint különböző betegségek (láz, hányás, hasmenés) is.
Egyértelműen elmondható, hogy a legjobb ital a tiszta víz, legyen az ivóvíz vagy ásványvíz. Ásványvizek esetében nagyon fontos, hogy nézzük meg a termék ásványianyag-tartalmát, és lehetőleg az alacsonyabb dózisú vizet válasszuk. Ugyancsak lényeges, hogy ne egyetlen kedvenc márkát vásároljunk rendszeresen, inkább három-négy fajtát variáljunk. Természetesen az ásványvizek mellett üdítő alternatívát nyújthatnak, és a folyadékfogyasztásunk színesítéseképpen beilleszthetők a gyümölcs- és gyógyteák, házilag készített ízesített vizek, limonádék. Ezek édesítésére nincsen szükség, hiszen a jó minőségű italok önmagukban rejtik az élvezeti értéket nyújtó aromákat.

Fontos kiemelni, hogy az alkoholfogyasztás nem számít folyadékbevitelnek, sőt az izzadás, valamint a vizelet kiválasztás fokozása révén, inkább folyadékvesztést okoznak. Ugyanígy a nagy mennyiségű koffein is elősegíti a folyadékvesztést, vízhajtó hatása révén.
A megfelelő folyadékbevitel alapvető fontosságú, ezért törekedjünk az ideális összetételű és mennyiségű folyadékfogyasztásra!
Gulyás-Kikilai Anna
Dietetikus