A menza

Amikor a gyerekek szeptember elején visszatérnek az edukációs intézményekbe, elsőként arról számolnak be, hogyan töltötték a nyári szünetet. Mindannyian emlékszünk még a „Nyári élményeim” című kötelező fogalmazásra.

Részletek “A menza”

Tízórai vagy uzsonnatippek – fejtörés helyett jó megoldások!

Amikor én jártam iskolába, mindenki hozott magával tízórait. Nem kell nagy dolgokra gondolni, azt vittük, ami éppen volt otthon. Kenyérből készült szendvicsben májkrém, ami vajjal volt krémmé keverve, vajas kenyér kolbászkarikával, egyszerű zsíroskenyér, vajas-lekváros kenyér, vasárnapi rántotthús vagy fasírt két szelet kenyér között.

Részletek “Tízórai vagy uzsonnatippek – fejtörés helyett jó megoldások!”

A húgyutak egészségének megőrzése

Amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)

Az észak-amerikai nagytermésű áfonya, más néven az észak-amerikai tőzegáfonya, nemcsak az észak-amerikai konyhaművészet népszerű alapanyaga, de az alsó húgyúti fertőzések kezelésében is kiemelkedő szerepet játszó gyógynövény. Az áfonya gyógyhatásait az indián törzsek ismertették meg az Észak-Amerikába érkező telepesekkel, és így terjedt el a növény felhasználása világszerte. Az érett termést tradicionálisan elsősorban húgyúti fertőzések és skorbut kezelésére és megelőzésére alkalmazzák. A növény húgyúti fertőzések kezelésében betöltött előnyös szerepét számos klinikai vizsgálat is bizonyítja. Ezek a vizsgálatok igazolták, hogy az áfonyalé több tartalomanyaga is gátolja a baktériumok húgyúti nyálkahártyához tapadását, így alkalmazásával csökken a fertőzés kialakulásának esélye és gyorsabban érhető el a gyógyulás. A nagytermésű áfonyának főleg a húgyúti fertőzések megelőzésében, az újrafertőződés megakadályozásában van szerepe. A növény kivonata hosszú távon is jelentős mellékhatások nélkül használható makacs, visszatérő húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére.

Amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)
Közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea)

 

 

 

 

 

 

 

 

Közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea)

Az erdőkben díszelgő közönséges aranyvessző közel 800 éve ismert gyógynövény. A virágos hajtásból készült kivonat számos jótékony hatással rendelkezik. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő, simaizom-görcsoldó és antioxidáns hatását számos vizsgálat igazolta. Az aranyvessző-tartalmú készítmények elősegítik a húgyutak egészségének a megőrzését. Baktérium ellenes hatása miatt a növény előnyösen alkalmazható az alsó húgyúti fertőzések kiegészítő terápiájában. A kivonat fogyasztása mérsékli a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit (gyakori vizeletürítés). Aranyvessző tartalmú készítmények alkalmazása során fokozódik a vizelet-kiválasztás, ezért a megfelelő mennyiségű (napi min. 2 liter) folyadék bevitelre figyelni kell. A növény használata biztonságos, de vesekő és vesehomok esetén alkalmazása csak szakorvosi javaslatra, az orvos utasításainak megfelelően ajánlott. Az aranyvesszőt tartalmazó készítmények fogyasztása nem ajánlott szív- és veseeredetű ödéma esetén, valamint 12 éves kor alatt, terhesség, illetve szoptatás idején.

 

Medgyesi József Miklós
Kertészmérnök

A gluténérzékenység főbb tünetei

A gluténérzékenység, másnéven cöliákia, egy autoimmun betegség, mely az érintettek szervezetében a glutén nevű fehérje elleni immunreakciót vált ki. Ez a fehérje a búzában, rozsban és árpában található meg, így az érintetteknek ezeket az élelmiszereket kell kerülniük. A gluténérzékenység a világon egyre gyakoribbá válik, de sajnos sokszor nem diagnosztizálják időben vagy nem diagnosztizálják megfelelően, ami hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a gluténérzékenység főbb tüneteit.

Részletek “A gluténérzékenység főbb tünetei”

PATIKUS SZEMMEL – TAGPATIKÁINK BEMUTATKOZÁSA – Ezüst Kígyó Gyógyszertár

„KÉRDEZZE MEG GYÓGYSZERÉSZÉT…”

Halljuk a közismert mondatot a reklámban, ám a felkínált lehetőséggel szinte soha nem élünk. Pedig a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház rendelőintézetében működő Ezüst Kígyó Gyógyszertár munkatársai valóban időt szánnak arra, hogy a betegek kérdéseire kielégítő választ adjanak.

Részletek “PATIKUS SZEMMEL – TAGPATIKÁINK BEMUTATKOZÁSA – Ezüst Kígyó Gyógyszertár”

Cukorfogyasztás – édes méreg?

A cukor a legkedveltebb és napjainkban a legkönnyebben hozzáférhető szénhidrát, ami édes ízt kölcsönöz az ételeinknek. Számos altípusa létezik összetétele szerint (például: glükóz, fruktóz, laktóz…), melyek egy része az élelmiszerekben, például a gyümölcsökben, zöldségekben vagy tejtermékekben, természetes módon is megtalálható.

Részletek “Cukorfogyasztás – édes méreg?”

Nyaralás családdal – Öveket becsatolni!

Minden évben ez a fő attrakció! Nyaral a család! De, csigavér addig még sok dolgunk van! A családi nyaralás nem az utazás megkezdésével indul. Először is helyszínt és dátumot kell választani. Ez nagyban függ az utazó társaság összetételétől, életkorától, érdeklődési körétől na meg a pénztárcájától. Már itthon tervezzük meg a programot, beszéljük át mindenkivel mihez lenne kedve. Ismerek olyan családot, akik közösen készülnek fel a látnivalókból, gondolnak minden korosztályra, ha szabadprogramról van szó mert feleslegesen cipeljük az óvodást múzeumba, ha nem érdekli és nem biztos, hogy a nagyszülők olyan boldogok lesznek, ha egész nap a strandon aszalódnak. Apropó nagyszülők! Ha többgenerációs a nyaralás akkor tisztázzuk előre kitől mit várunk, mire lesz lehetősége, milyen anyagi vonzata lesz rá nézve.

Részletek “Nyaralás családdal – Öveket becsatolni!”

A nyári lábbelik viseletének hatása az alsó végtagra

A nyári hónapokban sokan váltanak könnyedebb, kényelmesebb, nyitott lábbelire, hogy megkönnyítsék a melegben való mozgást, s lábuk megfelelően tudjon szellőzni. Azonban fontos tudni, hogy a nyári cipők viselete jelentős hatással lehet lábaink egészségére. Ebben az időszakban többen keresnek fel mozgásszervi szakembert különböző talp-, sarokcsont-, illetve bokaízületi problémákkal, illetve ebből kialakult, az egész alsó végtagra ható fájdalmakkal.

Részletek “A nyári lábbelik viseletének hatása az alsó végtagra”

Helicobacter pylori tünetei

A Helicobacter pylori (H. pylori) egy baktérium, amely a gyomor nyálkahártyájában élősködik. Ez a baktérium az emberi populáció jelentős részében megtalálható, és bár általában nem okoz problémát, bizonyos esetekben azonban súlyos gyomorproblémákat okozhat.

Részletek “Helicobacter pylori tünetei”

Napozási kisokos – minden, amit a helyes fényvédelemről érdemes tudni!

Sokan írtak már róla, de mégsem foglalkozunk vele eleget, és ez a bőrünk fényvédelme. A nap gyorsan válhat bőrünk ellenségévé – nem csak nyáron és nyaralás alatt –, ha nem védjük magunkat a káros hatásaival szemben. Ismerd meg tippjeinket, hogy ne árnyékolják be bőröd egészségét kellemetlen meglepetések!

Részletek “Napozási kisokos – minden, amit a helyes fényvédelemről érdemes tudni!”

Mi kell a nőnek?

Mi kell a nőnek?

Nem vagyok influenszer, a múlt században születtem és nő vagyok. Félévszázadnyi élettapasztalattal, több mint 30 éve az egészségügy egy meghatározó szegmensében dolgozva, feleségként és anyaként is funkcionálva, folyamatosan a megoldandó feladatra fókuszálva.

Részletek “Mi kell a nőnek?”

Az egészségért érdemes felállni

A Semmelweis Egyetem honlapján 2013-ban megjelent, „Az ülőmunka veszélyei” című cikkben Dr. Darabosné Tim Irma, dr. Feszthammer Arturné és dr. Tóthné Steinhausz Viktória gyógytornászok arra figyelmeztetnek, hogy az emberek többségének nincs kellő információja a helyes ülésről, így akár a gerincet álló helyzetben ért terhelés kétszeresét is helyezhetik porckorongjaikra ülés közben, és a mozgásban résztvevő kötő- és támasztószövetek optimális keringését és anyagcseréjét is veszélyeztetik.

Részletek “Az egészségért érdemes felállni”

Atlétikai Világbajnokság 2023 Budapest

A Sportok Királynője címmel szokták illetni azt a sportágat, amelyben az egyik legnagyobb világeseményének Budapest (2023. augusztus 19-27.) ad otthont ebben az évben. Az atlétika az egyik legnépszerűbb sportág, hiszen minden sportok alapjának tekinthető. Az ember alapvető mozgásformáira épül.

Sokszínű lehetőséget rejt magában, a kezdetektől egészen életünk végéig. A járás, ugrás, futás, dobás egyes elemei komplex mozgásunk részét képezve, születésünktől fogva jelen vannak. Az atlétika nagyban fejleszti a mozgáskoordinációt, az egészséges életmód könnyen kialakítható bármely fajtájának hódoljunk is, így az egyén testtudata pozitív lesz. Személyiségfejlesztő hatása elősegíti a mentális stabilitást, stressztűrő képességet növel, állandó motivációt biztosít.

Fizikai korlátjaink megismerése mellett látható a fejlődés, az eredmény, ami újabb motivációt szül, ez a pozitív körforgás. Éppen ezért, az óvodai sorversenyektől, a középiskolai diákolimpiákon át, a senior tömegsport rendezvényekig az alapmotiváció ugyanaz. Minden korosztály erőnléte, edzettségi állapota, készsége és képessége alapján választhat magának sportolási lehetőséget. Nagyban javítja az állóképességet, segít megelőzni a kardiovaszkuláris elváltozásokat. Gyermekkorban elősegíti a csontok megfelelő állapotának kialakulását, míg időskorban csökkentheti a csontritkulás lehetőségét.

A rendszeres mozgás megtanítja izmaink helyes használatát, a bemelegítés és a nyújtás, levezetés betartásával. Hosszan lehetne még sorolni az atlétika előnyeit, de mindennél nagyobb hatása az egészség fenntartásában van.

https://worldathletics.org/hu/competitions/world-athletics-championships/budapest23

Budapest a Nemzeti Atlétikai Központ felépítésével készült a világverseny lebonyolítására. Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményének helyszínei a stadion falain kívül egyes versenyszámok esetén a főváros utcáin lesznek nyomon követhetőek. A maratoni futás rajtja és befutója a Hősök terén lesz, de érinti az útvonal az Andrássy utat, Lánchidat, a megújult Opera épületét, a budai és pesti rakpartról látható lesz a teljes panoráma.

A világbajnokság szlogenje a Láss csodát! – ez egyben hirdeti országunk, mint Közép-Kelet-Európa első ilyen jellegű világverseny rendezőjének lehetőségét, és a résztvevő sportolók saját teljesítményük végső határait feszegető viadalának nagyszerűségét.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, aki maga is többszörös olimpiai bajnoka az 1500 méteres síkfutásnak, annak a véleményének adott hangot, mely szerint a gyönyörű város és az új sportközpont kiváló helyszín a világverseny megrendezéséhez. A világbajnokság programjai a rendezvény teljes időtartama alatt folyamatosan kínálják a lehetőséget híres sportolók és versenyszámaik megtekintésére.

Több mint 251 ország, több mint 2000 sportolója nevezett, és összesen több mint 1 milliárd ember figyelmére számítanak a rendezők 9 napon át. A TV társaságok, az internetes elérések révén ennyi ember nézheti majd az eseményeket világszerte. Németh Balázs, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója szeretné emberközelivé tenni az eseményt. Ezért létrehoztak egy szurkolói klubot, amely Hétköznapi Hősök (hetkoznapihos.hu) néven indult el. Aki csatlakozik, és saját korlátait legyőzve sportolni, futni, mozogni vagy úszni, esetleg kerékpározni kezd, annak van lehetősége kedvezményes jegyvásárlásra.

Az ország minden megyéjéből sok sportesemény vagy kihívás választható, ilyen például az egyik legnépszerűbb, a Balaton-átúszás.

Az atlétikai világbajnokságra minden eddiginél több magyar sportoló is kvalifikálta magát. Az atlétika itthon mindig népszerű volt, de a hosszú ideje tartó színvonalas szakmai munka eredményeként, egyre több magyar sportoló ér el jelentős eredményeket.

A sport közösséget teremt. Az atlétikában sok az egyéni szám, de a sportolók együtt járnak edzésre, figyelik egymás eredményeit, együtt vesznek részt versenyeken, ellenfelek a pályán, de sokszor barátok az életben. Sok ilyen példát lehetne sorolni.

Most augusztusban figyelni fog a világ egy országra, egy városra, annak épületeire, az itt élő emberekre. Mind barátok leszünk a sport által, a sportért. Mert közös cél, hogy hősök a pályán kívül is legyenek.

 

Kikilai Gáborné
Szirom Patikalátogató

Boldogság

Én boldog vagyok. Hűha, ez egy erős kijelentés. Azt gondolom, mindenkinek mást jelent a boldogság, és ez nem egy frázis, hanem valóban így van.

Régebben sokszor kínoztam egy női családtagomat a következő kérdéssel: Te boldog vagy? Ő elkerekedett szemmel nézett rám, és visszakérdezett: boldog? Miért, mi a boldogság?

Az emberek teszik a dolgukat, sokan sodródnak az árral, telnek a napok és elmegy mellettük az élet. Biztos vagyok benne, hogy a nagyanyám például soha nem gondolkodott azon, boldog-e. Az ő puttonyát vette magára az Anyám. Puttonya mindenkinek van, cipeljük a hátunkon. Persze csak képletesen. Töltögetnek bele az eleink, aktuális családunk és persze mi magunk is bőven.

Szóval az Anyám hurcolta magán az „örökségét”, volt, amit le tudott tenni, de sok olyan volt, ami egy életen át vele maradt. Láttam őt boldognak, de kevés volt benne a tudatosság. Inkább csak a konvenciókhoz való igazodásból fakadó örömök voltak, amik a boldogságot jelentették.

Talán hiányzott a minta. Anyám puttonya az én hátamra került, benne nagyanyám dolgaival. Az első 30 évemben sokszor ledobtam magamról, nem igazán tudtam, hogyan kell cipelni. Dobált az élet, és nem láttam az arcomat a tükörben. Amit láttam benne, és amit éreztem, nem volt egymással összhangban. Míg végül rájöttem, hogy én vagyok a megoldás kulcsa.

Érzelem vezérelt ember vagyok, sokkal intenzívebben élem meg a jót és a rosszat is. De ez nem baj, érezni fontos. Rájöttem, hogy csak úgy tudok önmagam lenni, ha jóban vagyok az érzéseimmel, mert csak így világos, mi a jó és mi a rossz nekem. Így aztán sokszor van lehetőségem megérezni a boldogságot.

A puttonyom ettől függetlenül folyton tele van, állandóan dobálok ki belőle dolgokat, amiktől szeretnék megszabadulni, de gyorsan kerül bele újabb és újabb dolog. Ez mindenkinél így van, mert az élet átfolyik a hátunkon lévő zsákon. Nem fogok olyanokat írni, hogy „állj a napos oldalra” vagy „ha anya boldog, mindenki boldog”, meg esetleg „ha becsukódik egy ajtó, kinyílik egy másik”.

Nem mindenki ugyanolyan hőfokon éli az életét. Van, akinek a szórt napsütés is elég, és van olyan is, aki tűző napfényben sem értékeli a dolgokat. Így hát én elmondhatom, hogy boldog vagyok. Sokszor vagyok mérges, ideges, sokat izgulok, néha szomorkodom, képtelen vagyok várakozni, utálok a fodrásznál ülni, sokszor nézem a filmet úgy, hogy én vagyok a hősnő és olvasok könyvet úgy, hogy behelyettesítem a saját életembe a történetet.

Mostanában nem kérdezem a női családtagomat, hogy boldog-e. Nekem kell megtalálnom a puttonyom sok kacatja között azt, amit úgy hívnak: BOLDOGSÁG.

SzirmosAndi

Jól működő emésztéssel az optimális testsúlyért

A Hagyományos Kínai Orvoslás úgy tartja, hogy az egészség összefüggések láncolatában keresendő. A környezet emberi testre és a szervek egymásra gyakorolt hatásán dől el sok minden. Ezt nevezik a HKO holisztikus személetének, amelynek évezredes megfigyeléseken alapuló megállapításai számos esetben visszaköszönnek a nyugati orvoslásban is.

Részletek “Jól működő emésztéssel az optimális testsúlyért”

Szabadidős tevékenységek a természetben

Gyermekkorom egyik legszebb emléke, amikor a friss fűben, mezítláb, tollaslabda csatákat vívtunk szürkületig. Osztálytársak, szomszéd gyerekek, fiúk-lányok meccseket játszottunk, aki megéhezett, hazaszaladt egy szelet kenyérért, de a világért sem mulasztottuk volna el a viadalt. Ma is gyakran eszembe jutnak azok a délutánok, és sajnálom, hogy már nem lehetek gyerek! Sportoltunk, bár nekünk csak játék volt.

Részletek “Szabadidős tevékenységek a természetben”

Orvosi somkóró (Melilotus officinalis)

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó orvosi somkóró (Melilotus officinalis) egész Európában elterjedt lágyszárú növény. Meszes talajon, szántókon, legelőkön és az utak mentén is gyakran előfordul. Virágzáskor gyűjtött hajtását évezredek óta használják. A növény gyógyhatását Hippokratész és Plinius is megörökítette.

Részletek “Orvosi somkóró (Melilotus officinalis)”

Keringenek a pollenek, tüsszögünk, krákogunk.

Gyógyuljunk homeopátiával!

Gondoljuk végig, milyen különböző módokon tudunk ugyanarra a pollenre reagálni! Valaki égő könnyeket törölget, és sorozatban tüsszent, más elfelejti, hogy a tavasznak illata is van, nem is beszélve azokról, akik viszkető garatjukat próbálják a nyelvükkel elérni. Ahányan vagyunk, annyiféle válasz egy egyszerű ingerre, amit szervezetünk tévesen támadásként fog fel.
Részletek “Keringenek a pollenek, tüsszögünk, krákogunk.”

Szezonális betegségek

Szénanátha: tünetek, okok, megelőzés, kezelés

Itt a tavasz, indul az allergiaszezon! Az orvosi néven allergiás rinitisznek nevezett szénanátha tünetei bizonyos mértékig hasonlítanak a közönséges megfázás, nátha tüneteihez. Jellemző az orrfolyás, orr- és szemviszketés, orrdugulás, duzzanat a szem területén, a melléküregek irritációja. A szénanáthát azonban nem vírus okozza, hanem valamilyen környezeti allergén tényező. Lássuk a részleteket!

Részletek “Szezonális betegségek”

Farsangi időszak ételei

A farsang a bálok, jelmezes felvonulások, és ezzel együtt a nagy lakomák időszaka. Jellemző ételek ebben az időszakban a sültek, káposztafélék, pogácsák, desszertnek pedig hagyományosan fánk készül. Ezek mind nehéz ételek, amik az ünnepek alatt elfogyasztott fogásokat követően, ismételten megterhelhetik az emésztőrendszert. Emellett jellemző a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás is.

Részletek “Farsangi időszak ételei”

A nyaki gerinc problémái

Napjainkban a mozgásszegény, illetve az ülő életmódnak köszönhetően civilizációs betegségnek tekinthetőek a különböző gerincproblémák, a lakosság nagy százalékát érinti élete során. A leggyakrabban az ágyéki gerincszakaszon, elsősorban a deréknál jelentkeznek a panaszok, de sajnos a számítógép, illetve az „okoskütyük” előtt töltött órák jelentősen növelik a nyaki gerincszakasz panaszait is.

Részletek “A nyaki gerinc problémái”

Meseolvasás kontra mesenézés?

Melyik hasznosabb egy gyermek részére?

Az olvasás élménye minden életkorban felbecsülhetetlen örömforrás. Amikor elindulunk a betűrengetegben, gondolataink segítségével megérkezünk a helyszínre, fantáziánk szemüvegén át látjuk a szereplőket vagy éppen a helyszínt, ahol történik a cselekmény, halljuk a hangokat, zajokat, érezzük bőrünkön a Nap melegét vagy a jeges fuvallatot, megázunk a mezőn és szemünk elé tárul a délibáb vagy a szivárvány.

Részletek “Meseolvasás kontra mesenézés?”

Így előzhetjük meg hideg, szeles időben az ekcémás tüneteket

A kézfertőtlenítők hosszú távon kikészítik a bőrt

Télen az időjárási viszonyok miatt szárazabb a bőr, így hajlamosabb az ekcémás reakciókra is. Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász elmondta, a tünetek megelőzése érdekében érdemesebb hidratálni a bőrünket, hiszen így kevésbé fog kirepedni, nem fáj és viszket annyira a felülete.

Részletek “Így előzhetjük meg hideg, szeles időben az ekcémás tüneteket”

A téli bőrápolás szabályai és a helyi kezelés fontossága nagyon száraz bőr esetében

Az atópiás dermatitisre (rövidítve: AD) jellemző a bőr szárazsága és a gyulladásos tünetek gyakori fellángolása, kifejezett viszketéssel. A hatékony, lokális, azaz helyileg alkalmazott terápia célja a tünetek csökkentése, illetve a tünetmentes időszakok hosszabbá tétele.

Részletek “A téli bőrápolás szabályai és a helyi kezelés fontossága nagyon száraz bőr esetében”

Mikor forduljunk gyógytornászhoz?

Többen találkozhattak már az életük során a gyógytornász munkájával valamilyen egészségügyi – a legtöbben főként mozgásszervi probléma kapcsán. De sajnos manapság is a gyógytornász és a gyógymasszőr munkát a páciensek gyakran összekeverik, nincsenek vele tisztában, hogy milyen esetekben kellene gyógytornászhoz fordulniuk segítségért.

Részletek “Mikor forduljunk gyógytornászhoz?”

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Keress minket a Facebook-on

Add to cart