Fertőzések nyomában. Fájdalmas és kellemetlen, de jól kezelhető: az afta

A szájüregben megjelenő, fekélyes, gyulladásos jelenség az afta: általában sárgás vagy szürkésfehér színű, és gyulladásos udvar veszi körül. Igen gyakori jelenség, az emberek több mint 60%-a élete során legalább egyszer találkozik ezzel a problémával. Lássuk, mi jellemzi, és hogyan kezelhető?

Részletek “Fertőzések nyomában. Fájdalmas és kellemetlen, de jól kezelhető: az afta”

Töltsük fel vitaminraktárainkat!

A tavasz és a nyár igazán kedvező, hiszen rengeteg vitaminban és ásványi anyagban gazdag zöldség és gyümölcs lelhető fel a piacokon és a boltok polcain. A gyümölcsök, zöldségek szerepe nélkülözhetetlen immunrendszerünk erősítése és egészségünk megőrzése szempontjából. Jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk hozzájárul szervezetünk optimális működéséhez.

Részletek “Töltsük fel vitaminraktárainkat!”

Oszlassuk el a tévhiteket!

A D-vitaminról szakszerűen

Idén, az elhúzódó tavaszt követően, már sokan vártuk, hogy beköszöntsön a nyár. A jó idő mellett, a nyári napok nemcsak a közérzetünkre, hanem szervezetünkre is jótékony hatással vannak. Jóval több zöldség, gyümölcs válik elérhetővé a piacokon, több időt töltünk kint a szabadban, és a kikapcsolódásra is több lehetőség nyílik.
Részletek “Oszlassuk el a tévhiteket!”

Jobb kint, mint bent

A modernkor emberének élete felgyorsult, emésztése pedig lelassult. Rengetegen küzdenek emésztési zavarokkal, amelyért sokszor a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód okolható. Mondhatnánk, hogy „ugyan, legalább kevesebbszer kell kimenni”, ugyanakkor – pláne fiatalabb korban – hajlamosak vagyunk megfeledkezni a járulékos veszteségekről, amelyeknek elkerülésével a későbbiekben nagyobb bosszúságoktól kímélhetnénk meg magunkat. Említhetjük itt a salakanyagok felhalmozódásából fakadó bőrproblémákat, és egyéb rosszabb prognózisú megbetegedéseket, vagy az erőlködésből fakadó értágulatok okozta kellemetlenségeket.

Részletek “Jobb kint, mint bent”

Napozási kisokos – minden, amit a helyes fényvédelemről érdemes tudni!

Sokan írtak már róla, de mégsem foglalkozunk vele eleget, és ez a bőrünk fényvédelme. A nap gyorsan válhat bőrünk ellenségévé – nem csak nyáron és nyaralás alatt -, ha nem védjük magunkat káros hatásaival szemben. Ismerd meg tippjeinket, hogy ne árnyékolják be bőröd egészségét kellemetlen meglepetések!

Részletek “Napozási kisokos – minden, amit a helyes fényvédelemről érdemes tudni!”

Nyári étrend tippek egy dietetikus tollából
A kert ajándékai – zöldségek, gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök jelentős táplálkozás-élettani szerepe vitathatatlan. Energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal viszonylag alacsony, ugyanakkor jelentős vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns tartalommal bírnak.

Részletek “Nyári étrend tippek egy dietetikus tollából
A kert ajándékai – zöldségek, gyümölcsök”

Nyári fertőzések

Minden nő számára fontos az intimhigiénia. A történelem során különböző módon közelítették meg a problémát, attól függően, éppen milyen volt a nők státusza. Befolyásolta a vallás, a tudomány akkori állása, de még a művészetek és a kultúra is nagyban rányomta a bélyegét arra, miként élik meg a nők a nőiességüket.

Részletek “Nyári fertőzések”

Visszér problémák

Az alsó végtagok vénáinak kóros elváltozását nevezzük visszér betegségnek. Kialakulásában szerepe van öröklött hajlamnak, de a dohányzás, mozgáshiány, túlsúly, cukorbetegség mind rizikófaktornak számítanak. Tünetei kezdetben csak a fáradt láb érzés, vizesedés, viszkető bőr, éjszakai lábizomgörcs, a bőr elszíneződése, majd kialakul a vénás pangás – a visszér. Szövődménye lehet súlyos esetben a lábszárfekély is.

Részletek “Visszér problémák”

Húsvét

Ünnep, amelyet a világon mindenhol megülnek, de nem mindenhol ugyanúgy és nem mindenhol ugyanolyan okból, sőt még a külsőségek sem hasonlítanak.

Mit bizonyít ez?  Azt bizonyítja, hogy sokfélék vagyunk, de mindannyian ragaszkodunk a hagyományokhoz vagy ha úgy tetszik a gyökereinkhez.

Mindannyian tartjuk a szokásokat akár vallási okból akár a természet megújulásának hódolva. Mert a húsvét nemcsak a legnagyobb keresztény ünnep, hanem más vallásoknak is fontos alappillére bár nem így nevezik és máskor ülik meg.  Az egyik legnagyobb ünnep a napéjegyenlőség idején. Termékenységi ünnep is a természeti népeknél, amelyet ősidőktől fogva ilyenkor tartanak.

Itthon a húsvét elnevezés a negyvennapos böjt utáni időszak kezdetét jelzi. Ekkor kezdődik az ünnep amikor újra kerül hús az asztalra, illetve minden finomság, ami hagyományaink szerint beletartozik az ünnepkörbe.

Így váltak szimbólumokká olyan jelképek, mint a tojás. A természeti népeknél a termékenység, a megújulás és a születés forrása; vallási tekintetben is az új életet jelenti. Szintén ezt jelképezik a tojásból kikelt naposcsibék.

Kelet Európában jellemző a tojásfestés. A piros tojás áldozati jelkép, de égtájanként mást jelent az egyszínűre festett, díszített vagy karcolt. A barkaág a békesség, az új eljövetelének üdvözlése miatt jelkép, de népi tradíció is, mely szerint tűzbe dobva a bolyhos virágokat megóvja a ház népét a bajoktól. A bárány a legősibb jelkép, ami sok nemzet esetében a mai napig az étkezésen keresztül is tisztelt hagyomány. A húsvéti nyúl is azok közé tartozik, amik már ősidők óta jelen vannak egyes népek tradíciói között. Észak Európától egészen Amerikáig többféle magyarázat létezik, miért a nyuszi hozza a tojást. Germán istennő, bizánci állatszimbolika, szerzetesek böjti eledele, német telepesek magukkal vitték a 18. században a tengerentúlra, termékenységi szimbólum, attól függ kinek a tollából olvassuk a magyarázatot.

A locsolás magyar hagyomány. A XVI. században már feljegyezték, mint népszokás, ami a termékenységre és a megtisztulásra irányul a víz tisztító erejét használva, egyházi magyarázata a keresztelésre utal. Ma már nem locsolják a fiatal férfiak a lányokat vödörnyi vízzel vagy szódásszifonnal, vagy a patak friss vizével, helyette a kölnivel való locsolás terjedt el.

A húsvéti lakoma tartozékai a sonka, tojás, bárány, torma, kalács…stb. Az ételek jelentéssel bírnak,

mert a farsangi mulatságok idején levágott disznóból származó füstölt sonkát éppen ilyenkor szentelték fel, a bárány a böjt utáni első vágások miatt került az asztalra, a torma a szenvedést jelenti, de őseink azt is gondolták róla, hogy íze elűzi a gonosz lelkeket. Böjt alatt a tej és a tojás is tilos volt ezért a tilalom végén a kenyér mellett sütöttek a kemencében kalácsot is.

Segítség – hogy jobban bírd a mindennapok terheit

A stresszhelyzeteket, a megterhelő időszakokat egyikünk sem kerülheti el: nap mint nap sokféle kihívással kell megküzdenünk, melyek szervezetünk számára is komoly igénybevételt jelenthetnek. Ezért nagyon fontos tudni, hogy a stressztűrésben, a mindennapi helytállásban a megfelelő magnéziumbevitel is nagy támogatást nyújthat.

Részletek “Segítség – hogy jobban bírd a mindennapok terheit”

Testi, lelki frissesség

A ma oly divatos méregtelenítésről nyilvánvalóan mást gondol egy toxikológus és mást egy természetgyógyász. Kétségtelen, hogy a böjtnek az emberiség történetében komoly múltja van, szinte az összes világvallás részét képezi. A vallásos böjt nem csak a test, hanem a lélek és a szellem megtisztulását is jelenti, érzékenyebbé tesz, erősíti az érzékeket, így eszköze lehet a világ jobb megértésének.

Részletek “Testi, lelki frissesség”

Add to cart