Májusi superfoodok

Korábban, ha azt hallottuk, hogy superfoodok, 🥑 olyan drága, különleges alapanyagok jutottak eszünkbe, amiket Magyarországon egyáltalán nem vagy nagyon nehéz volt beszerezni. Jellemzően messzi, egzotikus országokból származtak🌍, pedig hazánkban is megtalálható a megfizethető szuperélelmiszerek széles köre.🍒

Részletek “Májusi superfoodok”

Hogyan érdemes sportolni – felkelés után vagy lefekvés előtt?

Mondhatnánk, hogy mozogni, sportolni bármikor fontos és érdemes, hiszen kevés dologgal tudunk annyi jót tenni az egészségünkért, a testünk állapotáért, mint a rendszeresen végzett aktív mozgással. De azonban az, hogy mikor végezzük azt, hogy még több jótékony hatással bírjon, egyáltalán nem mindegy. A sporttal, mozgással foglalkozó szakemberek véleménye is megoszlik a témában, hiszen a reggeli, illetve az esti testmozgásnak is vannak előnyei, és természetesen hátrányai is. Mindannyiunknak más-más a bioritmusa, s ehhez mérten kell a napi edzésünket is igazítani, hogy az a lehető legjobb hatását fejthesse ki a szervezetünkre.   Részletek “Hogyan érdemes sportolni – felkelés után vagy lefekvés előtt?”

Pihentető alvás

🤍 Minden élő ember egyik legtermészetesebb tevékenysége az alvás, sőt nem is tevékenység, hanem fiziológiai szükséglet. Az alvás ennélfogva egy összekötő híd az idő-tér-boldogság-egészség körvasúton.
🍃 Nem mindegy, milyen életkorban vagyunk, a világ mely táján éljük a mindennapjainkat, mit vesz el vagy mit ad hozzá az életünkhöz, így az egészségünkhöz is ez az élettani folyamat. Nem szeretnék hosszasan értekezni a cirkadián ritmus, a melatonin, a bélflóra épsége vagy éppen hosszantartó krónikus betegségek alvásminőséget befolyásoló hatásáról, de az tudományos tény, hogy ebben a körforgásban okosan kell részt vennünk.

Részletek “Pihentető alvás”

Boldogság ágyban, párnák közt! 😇

A minőségi alvás hiánya depresszív hangulatot, az örömre való képesség elvesztését, kedvetlenséget, érzelmi kimerültséget okozhat. Fáradtan és kialvatlanul agyunk másként dolgozza fel a beérkező információkat, egyfajta negatív szűrőn keresztül látjuk a világot.  

Miért?

A válasz egyszerű: az éjszakai alvás nem holtidő! A szervezet ilyenkor újul meg és termeli újra energiáit. A testünk regenerációs folyamatai, például az idegrendszer működésének éjszakai szabályozása csak megfelelő mennyiségű, mély alvás mellett történik meg hatékonyan.  

Mit mond a szakértő? 

„A kognitív triád egy automatikusan visszatérő, nehezen kontrollálható negatív szemlélet magunkról, a világról és a jövőről. A negatív gondolatok jellemzői, hogy a pozitív eseményeket és saját tulajdonságainkat minimalizáljuk, a negatív eseményeket és saját hibáinkat felnagyítjuk. 

A negatív gondolatokhoz vegetatív tünetek is társulhatnak, mint például az alvászavar. 

Tegyük rendbe az alvásunkat! A megfelelő mennyiségű, mély alvás beindítja azokat a folyamatokat, amelyek a kiegyensúlyozott, harmonikus mindennapokhoz, az idegrendszer normál működéséhez szükségesek. Ne feledjük: már néhány álmatlan éjszaka is megzavarhatja idegrendszerünk normál működését!” – mondja Dr. Skultéti-Szabó Kata klinikai szakpszichológus. 

A Nottevit Happy Sleep a kevés vagy rossz minőségű alvásra és az érzelmi kimerültség okozta negatív hangulatra kínál hatékony segítséget. Az egyedülálló, kettős hatású kapszula három, hozzászokást nem okozó növényi kivonattal segíti az esti stresszoldást és a pihentető alvást, emellett egy különleges, kézzel szedett perzsa sáfrány kivonatot is tartalmaz. A sáfrány kiegyensúlyozó hatással bír a boldogságunkért felelős agyi neurotranszmitterekre (például fokozza az agyban felszabaduló szerotonin mennyiségét), másrészt szabályozza (akár -44%-kal csökkenti*) a kortizol nevű stresszhormon termelődését. 

Egy 102 résztvevőn, orvosi felügyelett mellett végzett vizsgálat** során 30 napon át figyelték 30 mg Safr’Inside™ perzsa sáfrány hatását a stresszre és a hangulatra. Az eredmény: már 5 nap alatt érezhető pozitív hatás, 60%-kal csökkent idegesség és stresszérzet, valamint 40%-kal csökkent ingerlékenység. A Nottevit Happy Sleep ellenőrzött hatóanyag-tartalmú, vegán termék, melyet kúraszerűen, 8-10 hetes ciklusokban érdemes alkalmazni. 

 GEMIL Pharma Zrt.

*Jackson PA, Forster J, Khan J, Pouchieu C, Dubreuil S, Gaudout D, Moras B, Pourtau L, Joffre F, Vaysse C, Bertrand K, Abrous H, Vauzour D, Brossaud J, Corcuff JB, Capuron L, Kennedy DO. Effects of Saffron Extract Supplementation on Mood, Well-Being, and Response to a Psychosocial Stressor in Healthy Adults: A Randomized, Double-Blind, Parallel Group, Clinical Trial. Front Nutr. 2021 Feb 1;7:606124. doi: 10.3389/fnut.2020.606124 

*Fukui H, Toyoshima K, Komaki R. Psychological and neuroendocrinological effects of odor of saffron (Crocus sativus). Phytomedicine. 2011 Jun 15;18(8-9):726-30. doi: 10.1016/j.phymed.2010.11.013 

**A gyártó által orvosi felügyelet mellett végzett saját, belső kutatás, mely nem került publikálásra. 

A stressz mértékegysége a személyiségünk?🧐

A stressz mértékegysége a személyiségünk?

„Sokat dolgozom. A dugóban ülök hazafelé, idegesítően lassan telik az idő, és a mobilom is állandóan csörög. Jó lenne visszatérni a boríték-bélyeg időszakhoz. Megfogadtam, hogy nem kezdek veszekedést otthon, és nem iszom meg egy üveg bort egyedül. Egész nap nem ettem, de ha most nekiállok, kifosztom a hűtőt. Stresszes vagyok. Tudom, olvastam róla. De mit tehetek? Menjek el futni? Vagy váltsak munkahelyet?” Részletek “A stressz mértékegysége a személyiségünk?🧐”

Anyák napja

👩🏻‍🧒🏼‍👧🏻Anyák Napja 👩🏻‍🧒🏼‍👧🏻
🫶ANYA🫶 Pár betű csupán ez a főnév, mégis olyan érzés kifejezésére alkalmas, ami nem vár viszonzást, ami akkor is jelen van, ha éppen nem látható vagy nincs közvetlen fizikai kapcsolat. Olyan érzés, ami nem szorul magyarázatra, ami magától értetődő, ami ölelésre képes, ami letörli a könnyeket, tud terelgetni, támaszt nyújt és vigasztalást ad. Bajban és örömben mindig jelen van. Így, egy egész életen át kézen fogva kísér bennünket.💝

Részletek “Anyák napja”

Üdítő anyák napja

👩🏻‍🧒🏼‍👧🏻1925 óta május első vasárnapja minden évben az édesanyákról szól. Ezen a napon köszöni meg minden kicsi, és nagy a gondoskodást és a szeretetet amit az édesanyánktól kapunk. A kisebbek jellemzően kézzel készített apróságokkal kedveskednek, a nagyobbak egy-egy finomsággal, közös programokkal köszöntik az édesanyjukat.🫶 Részletek “Üdítő anyák napja”

A prevenció fontossága

A prevenció fontossága

Számít a vér színe, mennyisége és a vérzésen kívül jelentkező panaszok is. Sokszor a vér szabad szemmel nem is látható, ezt okkult vérnek nevezzük. Ilyenkor a kísérő tünetek és a szűrővizsgálatok fedik fel a háttérben lévő esetleges betegségeket. A véres székletnek vannak hétköznapinak nevezhető okai is. Ilyen például a terhesség, a túlsúly, a tartós álló, vagy ülőmunka és az idős kor.  Részletek “A prevenció fontossága”

Allergia

🤧Az allergia nem egységes betegség, a kezelés se legyen az!

Az allergia nagyon gyakori kórállapot, amelyet az immunrendszer túlérzékenysége, fokozott immunválasza okoz a környezetben található, jellemzően ártalmatlan anyagokkal (allergénekkel) szemben.  Az allergének lehetnek például pollenek, állatszőrök, penészgombák, élelmiszerek vagy rovarmérgek, amiket az allergiások szervezete veszélyforrásként azonosít. Az, hogy mivel szemben alakul ki túlérzékenység és hogyan reagál a beteg immunrendszere, rendkívül sokféle tünetet produkálhat, ami másfajta kezelést igényelhet. Részletek “Allergia”

Testmozgás

🏋️‍♂️A mozgás, mint helyzet vagy helyváltoztatás, az életünk és a szabadságunk része, egyfajta önkifejezés. Amikor erről beszélünk, táblázatok röpködnek a szemünk előtt, amik tartalmazzák korcsoportonként a szükséges és elégséges mozgással töltött időt, a preferált mozgástípusokat, a mozgatni kívánt izomcsoportok hasznosságát, a növekedésben való fontosságát, vagy más életkorban a vázizom stabilitásának elengedhetetlen jelentőségét. Részletek “Testmozgás”

Húsvét🐰

🥳Még alig zártuk le a karácsonyi ünnepkört, máris a tavasz első nagy ünnepére készülünk.🐑🟣 A Húsvét minden ember számára fontos, bár nem mindenkinek ugyanazt jelenti.🐣 Részletek “Húsvét🐰”

Húsvéti lakomák

🐰A húsvét a kereszténység egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, amelyen Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük.🐑
Számtalan jelkép, és hagyomány kapcsolódik húsvét ünnepéhez, többek között a húsvéti ételek között is akad számos, ami mélyebb jelentést hordoz.⛪ Részletek “Húsvéti lakomák”

Fogyókúra okosan

🎺Az újévi fogadalmakban sokszor szerepelnek drasztikus életmódváltozások, amelyek egy része valóban azonnali pozitív eredményeket hozhat. A cigaretta lerakása, vagy például az esti mobiltelefonnyomkodás helyetti olvasás már az első napokban jelentősen javíthatja közérzetünket. A súlycsökkentő életmódra történő gyors áttérés azonban más tészta. Részletek “Fogyókúra okosan”

Nőnap💐

❕👸Nő vagyok, anya vagyok, feleség vagyok. Van munkám, működő háztartásom, imádok autót vezetni, és bár gyakran feszegetem a határaimat, legtöbbször mégis elmondom a véleményemet. Fontos a külsőm, bár nem teszek érte annyit, mint amennyit tehetnék. Szeretem a szép ruhákat, diszkrét ékszereket, a jó cipőket; imádom, ha frissen ápolt a hajam.👠🚗

Részletek “Nőnap💐”

A folyadékbevitel fontossága🫗

❓Gyakran fáj a feje? Gyengének érzi magát? Székrekedéssel küzd? Karikásak a szemei? Bőre petyhüdt? 🤔🫥

🍎🥦🍗Az egészséges életmódhoz a tápanyagdús táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás is. Számos, könnyen megelőzhető problémával találkozunk mindennapjainkban, amiknek a hátterében a vízhiány áll. Az emberi test nagy részét kb. 60 %-ban víz alkotja, így oda kell figyelni a kellő hidratáltságra. A sejtjeinken belül és a sejtek közötti térben is található folyadék, de vizes közeg szükséges a szervezetben zajló folyamatok többségéhez is. Ha túl kevés folyadékot fogyasztunk, annak egészségügyi következményei lehetnek, mégsem figyelünk oda kellőképpen, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe.  Részletek “A folyadékbevitel fontossága🫗”

Igyál az egészségedért! A folyadékfogyasztás fontossága!

A címben rejtőző igazságot kibontani, enyhe képzavarral élve, meglehetősen „száraz” téma. A közös gondolkodást kezdhetnénk azzal, hogy tisztázzuk a tényt, miszerint testünk jelentős része, kb. 60% víz. 👤Jelen van a sejtjeinkben, a sejtközötti állományban, a szerveinkben, az agyunkban, a vérünkben, valamint a testnedveinkben.🧬🧠

Részletek “Igyál az egészségedért! A folyadékfogyasztás fontossága!”

Útilapu a téli légúti problémáknak 

Útilapu a téli légúti problémáknak  

🤧Sokunkkal előfordul, hogy az első hideg, nyirkos napok beköszöntével érezni kezdjük a torkunkat és nehezebben is lélegzünk. Ha nem akarunk gyógyszert bevenni, érdemes körülnéznünk, mit tartogat számunkra a természet. A gyógynövények jótékony hatásait egyre többen tapasztalják és felhasználási körük is folyamatosan bővül. Részletek “Útilapu a téli légúti problémáknak “

A mindennapi mozgás bevezetése

🚀Az emberek jelentős része tesz valamilyen újévi fogadalmat, főként az életmód változtatásával kapcsolatban. Többen megfogadják, hogy az újévben rendszeresen sportolnak, különféle célokat kitűzve maguk elé, mint például a fogyás, az izomépítés, vagy az alakformálás. Azonban a tapasztalat az, hogy a kezdeti lendület gyakran az ünnepek utáni rohanós hétköznapok visszatértével csökkenni kezd, majd február tájékára teljesen meg is szűnik.😴 Részletek “A mindennapi mozgás bevezetése”

A D-vitamin szerepe az egészség megőrzésében

🧩A D-vitamin szerepe az egészség megőrzésében

A D-vitamin szerepe a testünkben kulcsfontosságú, és a hiánya súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a D-vitamin szintünkkel, és szükség esetén pótoljuk azt. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért olyan fontos a D-vitamin, és hogyan lehet fenntartani megfelelő szintjét.  Részletek “A D-vitamin szerepe az egészség megőrzésében”

Februári fogadalmak- ÉTKEZÉS

😊„Az vagy, amit megeszel”🥗 – Ez a mondat nem új a nap alatt, több ezer éve benne van a köztudatban. Amikor életre kelt, a mondanivalója nem feltétlenül a testsúlyra helyezte a hangsúlyt. Arra akart rávilágítani, hogy az ember egészségének része az étkezés, és szoros kölcsönhatásban van minden egyes sejtjének működésével. Az étkezés befolyásolja a lelki állapotot, kihat a teljes szellemi működésre, és csak teljes egységben lehet gondolkodni a fent említett dolgokról. Részletek “Februári fogadalmak- ÉTKEZÉS”

Cukorbetegség

🌿Gyógy- és fűszernövények az optimális vércukorszint támogatásához 

A diabetes, vagy cukorbetegség a mai napig a vezető halálokok és a legtöbbeket érintő egészségügyi problémák egyike. Nemtől, kortól, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül megjelenhet, kezelése igen, gyógymódja egyelőre nem ismert. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2023-ban több mint 500 millió ember él cukorbetegséggel, és az esetek többségében (90%) a 2-es típusú változat azonosítható. Szemben az 1-es típusú cukorbetegséggel a 2-es típus megelőzésére van lehetőség.  Részletek “Cukorbetegség”

A hosszú téli séták hatása a szervezetre

 A hideg téli hónapokban fizikai aktivitásunk lecsökken, nehezebben találjuk a motivációt a testmozgásra, kevesebbet vagyunk a szabadban, legszívesebben csak bebújnánk a takaró alá az otthonunk melegében. Azonban ebben az időszakban sem szabad elhanyagolni testünket. 🏋️Ha tornázni, edzeni nincs is kedvünk, a rendszeresen végzett hosszú sétával mindenképp sokat tehetünk fizikális állapotunkért. Természetesen az időjárásnak megfelelő réteges, kényelmes ruházatra ügyeljünk. 🧥  Részletek “A hosszú téli séták hatása a szervezetre”

Fermentálás

😎Manapság virágkorát éli a fermentálás, ami nem más, mint egy erjesztési folyamat, amely lehetővé teszi a zöldségek, gyümölcsök hűtő nélküli tartósítását.
A fermentálás évezredek óta használt tartósítási eljárás, mely anaerob körülmények között, azaz oxigén hiányában, és jótékony mikroorganizmusok (élesztőgombák, penészgombák, baktériumok) jelenlétében megy végbe. Alkoholos erjedéssel, Saccharomyces baktérium jelenlétében jön létre az alkohol, illetve a kenyérsütéshez használt kovász. Tejsavas erjedés során Lactobacillus jelenlétében tejsav termelődik, ami például a savanyú tejtermékek készítéséhez nélkülözhetetlen. 🥛 Részletek “Fermentálás”

Mi kell a nőnek? – Szeretetben, barátságban

🫂Nincsen sok barátom, legalábbis a szó legnemesebb értelmében. Számomra olyan ember a barát, akit az éjszaka közepén felhívhatok, és semmit nem kérdez, csak annyit: „Mit vigyek és hova menjek érted”? Volt, hogy valakiről azt hittem, a barátom, de csalódtam, és olyan is volt, aki többet tett értem, mint ami elvárható lett volna a viszonyunktól.

Részletek “Mi kell a nőnek? – Szeretetben, barátságban”

Hisztamin intolerancia

A hisztamin egy olyan biológiai anyag (biogén amin), ami aminosav lebomlása során keletkezik. Természetes módon jelen van az élelmiszerek többségében. A hisztamin a hisztidinből keletkezik, a szervezetben a hisztidin dekarboxiláz enzim állítja elő dekarboxilezéssel. A hisztamin a hízósejtekben és a basophil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület a szervezetben. 

Részletek “Hisztamin intolerancia”

A lúdtalp kezelése gyermekkorban

A lúdtalp (pes planus) gyakori ortopédiai kórképnek számít, melynél a láb boltozatos rendszerének (harántboltozat, hosszboltozat) süllyedéséről beszélhetünk. Kialakulásának többféle oka ismert. Újszülött korban a láb boltozata még nem alakul ki, így 2 éves korig nem tekinthető kórosnak, ha elváltozást tapasztalunk. Az újszülöttkori elváltozások hátterében gyakori a méhen belüli tartásból visszamaradt deformitás. A boltozatok kialakulása különböző ingerek hatására jön létre a mozgásfejlődés során.  

Részletek “A lúdtalp kezelése gyermekkorban”

Mit kell tudni a makuladegenerációról?

Mindannyian aktív, cselekvőképes és mindenekelőtt egészséges időskorra vágyunk. Bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik és az emberek egyre magasabb kort érnek meg, mégis a megváltozott életkörülményeink és táplálkozási szokásaink egyre inkább megnehezítik eme kitűzött cél elérését. A mikrotápanyaghiány olyan betegségek kialakulásában is fontos rizikófaktort jelenthet, mint amilyen az időskori makuladegeneráció. Az egészséges makula nemcsak a központi éleslátást teszi lehetővé, de elengedhetetlen olyan hétköznapi tevekénységekhez, mint az olvasás, TV nézés, autóvezetés vagy az arcfelismerés.

Részletek “Mit kell tudni a makuladegenerációról?”

Tízórai vagy uzsonnatippek – fejtörés helyett jó megoldások!

Amikor én jártam iskolába, mindenki hozott magával tízórait. Nem kell nagy dolgokra gondolni, azt vittük, ami éppen volt otthon. Kenyérből készült szendvicsben májkrém, ami vajjal volt krémmé keverve, vajas kenyér kolbászkarikával, egyszerű zsíroskenyér, vajas-lekváros kenyér, vasárnapi rántotthús vagy fasírt két szelet kenyér között.

Részletek “Tízórai vagy uzsonnatippek – fejtörés helyett jó megoldások!”

A húgyutak egészségének megőrzése

Amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)

Az észak-amerikai nagytermésű áfonya, más néven az észak-amerikai tőzegáfonya, nemcsak az észak-amerikai konyhaművészet népszerű alapanyaga, de az alsó húgyúti fertőzések kezelésében is kiemelkedő szerepet játszó gyógynövény. Az áfonya gyógyhatásait az indián törzsek ismertették meg az Észak-Amerikába érkező telepesekkel, és így terjedt el a növény felhasználása világszerte. Az érett termést tradicionálisan elsősorban húgyúti fertőzések és skorbut kezelésére és megelőzésére alkalmazzák. A növény húgyúti fertőzések kezelésében betöltött előnyös szerepét számos klinikai vizsgálat is bizonyítja. Ezek a vizsgálatok igazolták, hogy az áfonyalé több tartalomanyaga is gátolja a baktériumok húgyúti nyálkahártyához tapadását, így alkalmazásával csökken a fertőzés kialakulásának esélye és gyorsabban érhető el a gyógyulás. A nagytermésű áfonyának főleg a húgyúti fertőzések megelőzésében, az újrafertőződés megakadályozásában van szerepe. A növény kivonata hosszú távon is jelentős mellékhatások nélkül használható makacs, visszatérő húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére.

Amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)
Közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea)

 

 

 

 

 

 

 

 

Közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea)

Az erdőkben díszelgő közönséges aranyvessző közel 800 éve ismert gyógynövény. A virágos hajtásból készült kivonat számos jótékony hatással rendelkezik. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő, simaizom-görcsoldó és antioxidáns hatását számos vizsgálat igazolta. Az aranyvessző-tartalmú készítmények elősegítik a húgyutak egészségének a megőrzését. Baktérium ellenes hatása miatt a növény előnyösen alkalmazható az alsó húgyúti fertőzések kiegészítő terápiájában. A kivonat fogyasztása mérsékli a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit (gyakori vizeletürítés). Aranyvessző tartalmú készítmények alkalmazása során fokozódik a vizelet-kiválasztás, ezért a megfelelő mennyiségű (napi min. 2 liter) folyadék bevitelre figyelni kell. A növény használata biztonságos, de vesekő és vesehomok esetén alkalmazása csak szakorvosi javaslatra, az orvos utasításainak megfelelően ajánlott. Az aranyvesszőt tartalmazó készítmények fogyasztása nem ajánlott szív- és veseeredetű ödéma esetén, valamint 12 éves kor alatt, terhesség, illetve szoptatás idején.

 

Medgyesi József Miklós
Kertészmérnök

A gluténérzékenység főbb tünetei

A gluténérzékenység, másnéven cöliákia, egy autoimmun betegség, mely az érintettek szervezetében a glutén nevű fehérje elleni immunreakciót vált ki. Ez a fehérje a búzában, rozsban és árpában található meg, így az érintetteknek ezeket az élelmiszereket kell kerülniük. A gluténérzékenység a világon egyre gyakoribbá válik, de sajnos sokszor nem diagnosztizálják időben vagy nem diagnosztizálják megfelelően, ami hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a gluténérzékenység főbb tüneteit.

Részletek “A gluténérzékenység főbb tünetei”

A menza

Amikor a gyerekek szeptember elején visszatérnek az edukációs intézményekbe, elsőként arról számolnak be, hogyan töltötték a nyári szünetet. Mindannyian emlékszünk még a „Nyári élményeim” című kötelező fogalmazásra.

Részletek “A menza”

PATIKUS SZEMMEL – TAGPATIKÁINK BEMUTATKOZÁSA – Ezüst Kígyó Gyógyszertár

„KÉRDEZZE MEG GYÓGYSZERÉSZÉT…”

Halljuk a közismert mondatot a reklámban, ám a felkínált lehetőséggel szinte soha nem élünk. Pedig a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház rendelőintézetében működő Ezüst Kígyó Gyógyszertár munkatársai valóban időt szánnak arra, hogy a betegek kérdéseire kielégítő választ adjanak.

Részletek “PATIKUS SZEMMEL – TAGPATIKÁINK BEMUTATKOZÁSA – Ezüst Kígyó Gyógyszertár”

Cukorfogyasztás – édes méreg?

A cukor a legkedveltebb és napjainkban a legkönnyebben hozzáférhető szénhidrát, ami édes ízt kölcsönöz az ételeinknek. Számos altípusa létezik összetétele szerint (például: glükóz, fruktóz, laktóz…), melyek egy része az élelmiszerekben, például a gyümölcsökben, zöldségekben vagy tejtermékekben, természetes módon is megtalálható.

Részletek “Cukorfogyasztás – édes méreg?”

Nyaralás családdal – Öveket becsatolni!

Minden évben ez a fő attrakció! Nyaral a család! De, csigavér addig még sok dolgunk van! A családi nyaralás nem az utazás megkezdésével indul. Először is helyszínt és dátumot kell választani. Ez nagyban függ az utazó társaság összetételétől, életkorától, érdeklődési körétől na meg a pénztárcájától. Már itthon tervezzük meg a programot, beszéljük át mindenkivel mihez lenne kedve. Ismerek olyan családot, akik közösen készülnek fel a látnivalókból, gondolnak minden korosztályra, ha szabadprogramról van szó mert feleslegesen cipeljük az óvodást múzeumba, ha nem érdekli és nem biztos, hogy a nagyszülők olyan boldogok lesznek, ha egész nap a strandon aszalódnak. Apropó nagyszülők! Ha többgenerációs a nyaralás akkor tisztázzuk előre kitől mit várunk, mire lesz lehetősége, milyen anyagi vonzata lesz rá nézve.

Részletek “Nyaralás családdal – Öveket becsatolni!”

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart