A prevenció fontossága

A prevenció fontossága

Számít a vér színe, mennyisége és a vérzésen kívül jelentkező panaszok is. Sokszor a vér szabad szemmel nem is látható, ezt okkult vérnek nevezzük. Ilyenkor a kísérő tünetek és a szűrővizsgálatok fedik fel a háttérben lévő esetleges betegségeket. A véres székletnek vannak hétköznapinak nevezhető okai is. Ilyen például a terhesség, a túlsúly, a tartós álló, vagy ülőmunka és az idős kor. 

🩸Milyen vér jelenhet meg a székletben és milyen betegségekre utal? 

Amikor a vér élénkpiros, nem alvadt állapotú, az minden bizonnyal a végbélnyílásból vagy a végbélből ered. Ezt okozhatja a kemény széklet, amely sérülést okoz az anális csatornában. Az élénkpiros vér az aranyeresség egyik tünete is, amit ha nem kezelünk további szövődményeket okoz. 

Amennyiben a vér alvadt, azt polipus, gyulladás, de rosszabb esetben daganat is okozhatja. Gyulladásos megbetegedéshez erős hasi fájdalom, nyákos, esetleg híg széklet társul. Előfordul, hogy a vér egészen feketére festi a székletet. Ez azt jelenti, hogy a vérzés az emésztőrendszer felsőbb szakaszában, a vékonybélben, gyomorban, esetleg a nyelőcsőben vagy az orrban keletkezett. Ilyenkor a vér már megemésztett formában távozik a szervezetből. 

Fontos megemlíteni a rejtett vérzéseket, amelyek szabad szemmel nem észlelhetők. Az okkult vért szűrővizsgálatokkal határozzák meg, ezzel megelőzhető a háttérben lappangó betegségek súlyosbodása. Amikor egy betegnél panaszok lépnek fel (fogyás, hasi fájdalmak, megváltozott székletürítési szokások, vérszegénység), feltételezhető, hogy okkult vérzés is fennáll, ami a vastagbélrák egyik tünete is lehet. Amennyiben valaki az említett tünetek közül többet is észlel magán, érdemes egy szűrővizsgálaton részt vennie. Székletvérteszttel konkrét diagnózis nem állítható fel, de ez a vizsgálat az első lépése egy-egy emésztőrendszert érintő betegség felfedezésének.  

Vannak olyan otthon elvégezhető tesztek is, amelyek orvosi vizsgálat nélkül is kimutatják az szemmel nem látható székletvért. Ilyen például a Whitelab FOB székletvér ellenőrző gyorsteszt, amely a nap szakaszában bármikor elvégezhető, gyors és pontos eredményt produkál. Ha az otthoni tesztünk pozitív, mindenképpen keressünk fel szakembert, aki a továbbiakban segít a pontos diagnózis felállításában. 

 

 Meta Medical Kft

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart