Hogyan érdemes sportolni – felkelés után vagy lefekvés előtt?

Mondhatnánk, hogy mozogni, sportolni bármikor fontos és érdemes, hiszen kevés dologgal tudunk annyi jót tenni az egészségünkért, a testünk állapotáért, mint a rendszeresen végzett aktív mozgással. De azonban az, hogy mikor végezzük azt, hogy még több jótékony hatással bírjon, egyáltalán nem mindegy. A sporttal, mozgással foglalkozó szakemberek véleménye is megoszlik a témában, hiszen a reggeli, illetve az esti testmozgásnak is vannak előnyei, és természetesen hátrányai is. Mindannyiunknak más-más a bioritmusa, s ehhez mérten kell a napi edzésünket is igazítani, hogy az a lehető legjobb hatását fejthesse ki a szervezetünkre.  

Kezdjük először azokkal, akik reggel szívesebben sportolnak. Vannak olyan bioritmusú, típusú emberek, akik reggel kipihenten ébrednek, könnyen kelnek fel korán, tele vannak energiával, nyugodtan készülődnek, nem rohanással telik a reggeli rutinjuk. Ők nyilván szívesebben végzik reggel az edzést is.  

☀️De milyen előnyei vannak a felkelés után végzett testmozgásnak? 

  • A reggeli edzés során elsősorban az energiaraktárhoz nyúl a szervezet, így intenzíven hozzájárul a zsír lebontásához, fokozza az anyagcserét, tehát nagymértékben segíti a fogyást, zsírégetést. Emiatt érdemes reggel inkább a kardió, illetve állóképességnövelő mozgásformákat részesíteni előnyben. 
  • A mozgás endorfint szabadít fel, bármikor is végezzük azt. De amennyiben reggel sportolunk, ez egész nap hatással lesz szervezetünkre, így könnyebben vesszük az akadályokat, könnyebben birkózunk meg a stresszes helyzetekkel, energikusabbá válunk, így könnyebb lesz a napi feladatokra összpontosítani. 

Azonban a reggel végzett edzésnek hátrányai is vannak, fontos ezekkel is tisztában lennünk.  

  • Reggel az izmok, ízületek sokkal merevebbek, kevésbé rugalmasok, mint későbbi napszakban, s emiatt a reggel végzett sportolásnál lényegesen nagyobb a sérülésveszély. Ezért erősítő, súlyzós gyakorlatokat egyáltalán nem ajánlott reggel végezni, illetve azoknál, akik valamilyen mozgásszervi problémával küzdenek, a későbbi (délutáni, esti) edzés ajánlott, hogy ne szenvedjenek nagyobb sérülést a meglévő panaszukból kifolyólag. 

🌑A következőkben nézzük meg, milyen előnyei lehetnek az este végzett edzésnek. 

  • Az esti órákban nő a tesztoszteron szint, így hatékonyabb lehet az izomépítés, emiatt ajánlott ilyenkor inkább erősítő, súlyzós gyakorlatokat végezni.  
  • Este általában éberebbek vagyunk, mint reggel, így jobb a reakció időnk, nő az izmok teljesítő képessége, így hatékonyabban tudjuk növelni a teljesítményünket az edzések során. 
  • Az izmaink bemelegednek a nap folyamán, így sokkal rugalmasabbak, ezáltal jelentősen csökken a sérülésveszély. 
  • Az este végzett testmozgás segíti levezetni a nap során felgyülemlett stresszt.  
  • Este talán mindenki úgy érezheti, hogy több ideje van magára, úgynevezett „én időt” tud teremteni, nem kell kapkodni, sietni. 

De vegyük sorra az esti sportolás hátrányait is, hogy mérlegelni tudjuk azt, hogy számunkra mi lehet igazán megfelelő választás.  

  • Az intenzívebb testmozgástól felpöröghet a szervezetünk, ezáltal előfordulhat, hogy nehezebbé válik az elalvás vagy rosszabb minőségű lesz az alvásunk. 
  • Ha estére tervezzük a mozgást, sajnos könnyebben előfordulhat, hogy kimarad az, hiszen bármi közbe jöhet a nap folyamán, ami miatt elveszítjük a motivációt, s végül nem lesz kedvünk sportolni. 

🧐Tehát nem lehet egyértelmű megállapítást tenni, hogy a reggel vagy az este végzett edzés hat-e jobban szervezetünkre, hiszen különbözőek vagyunk, különböző bioritmussal, így mindenkinek saját magának kell kitapasztalni, mi esik jól a testének, lelkének. A lényeg, hogy legyünk aktívak, mozogjunk sokat rendszeresen. 

 

Szermjágin-Borsos Zsófia 

gyógytornász-fizioterapeuta 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart