A stressz mértékegysége a személyiségünk?🧐

A stressz mértékegysége a személyiségünk?

„Sokat dolgozom. A dugóban ülök hazafelé, idegesítően lassan telik az idő, és a mobilom is állandóan csörög. Jó lenne visszatérni a boríték-bélyeg időszakhoz. Megfogadtam, hogy nem kezdek veszekedést otthon, és nem iszom meg egy üveg bort egyedül. Egész nap nem ettem, de ha most nekiállok, kifosztom a hűtőt. Stresszes vagyok. Tudom, olvastam róla. De mit tehetek? Menjek el futni? Vagy váltsak munkahelyet?”

Mit tehetünk?

Fontos ilyenkor, hogy tudatosítsuk a problémát. Megkülönböztetünk érzelmi és problémaközpontú stresszkezelést. Problémaközpontú, ha a helyzetre, a problémára összpontosítunk, megkíséreljük megváltoztatni, hogy a jövőben el tudjuk kerülni. Érzelemközpontú megközelítéskor megpróbáljuk enyhíteni a stresszhelyzet okozta érzelmi reakciókat, megakadályozni a negatív érzelmek elhatalmasodását. Akkor használunk ilyet, ha a helyzetet nem tudjuk megváltoztatni. A konfrontáció, az eltávolodás, a társas támogatás keresése, a problémamegoldásra való törekvés, a felelősség vállalása, a pozitív jelentés keresése, az elkerülés és a menekülés az egészséges, érett személyiség stresszkezelési technikái. Patológiás konfliktusmegoldás esetén az érzelmek szabályozása zajlik, elsősorban az énvédelem, a szorongás csökkentése a cél, ez énvédő vagy elhárító mechanizmusokon keresztül zajlik.

Az önértékelés befolyásolja a stressz mértékét?

Lazarus és Folkman (1984) által végzett stresszkutatás egyértelmű eredménye, hogy bizonyítást nyert: a tapasztalt stressz kevésbé függ a mindenkori külső körülményektől, mint attól, milyennek értékeljük ezt mi magunk, hogyan ítéljük meg belülről.

Egyénre szabott válaszreakció

Minden embernek más intenzitású a stresszorokra adott válaszreakciója. Értékrendünk, szokásaink, beidegződésünk, gondolkodásunk, genetikai hajlamaink, egészségünk, kultúránk is befolyásolja ezt a választ. Nem vagyunk egyformák! Egyikünk, ha egy hajszálat talál a levesében kiabálni kezd, másikunk simán kidobja, és folytatja az evést.

Mi történik stressz hatására a szervezetben?

A hipotalamusz, ez a mini irányítótorony kiadja az utasítást a neuro-endokrin rendszernek: küldjetek stresszhormonokat! Az adrenalin és a kortizol hatására gyorsul a szívverés, a légzés, és megfeszülnek az izmok. Ahogy ezt a természet megtervezte, amikor képessé tett minket a vészhelyzetekből való menekülésre, vagy a harcra.

Manapság azonban nem a kardfogú tigrissel harcolva, vagy csatatéren éljük meg a vészreakciót, hanem a munkahelyen, a párkapcsolatban, vagy a dugóban ülve. Bármely élethelyzet, amely alkalmazkodást követel meg tőlünk, legyen az kellemes vagy kellemetlen, az Selye János endokrinológus, a stresszelemélet megalkotója szerint stresszor.

Stresszkezelő technikák

A humor, a nevetés csodát tesz. Ha némi öniróniával elképzeljük, hogy nézhetünk ki öklünket rázva a dugóban, vagy a fénymásolót rugdosva, inkább a nevetés rázzon minket a gondolattól, és máris levezettük a feszültséget. A mozgás is segíti a boldogsághormonok termelődését, és a zene és a tánc is hasonló hatású. Az életmód változtatás mellé segítségül hívhatunk homeopátiás alapanyagokat is.

Az aconitum napellus​ alapanyagból készült szer igen hasznos hirtelen ijedtség, félelemérzet esetén, szorongással járó izgatottságnál, ha ezt szapora szívverés kíséri. Enyhe pánik, tömegfóbia esetén is ajánlott. A nux vomica​ alapanyag, ha a stressztől ingerlékeny, esetleg emésztési problémái is vannak. A coffea, ha éjszaka pörög​, fejben lejátssza a napot. Az acidum phosphoricum​ ha a fizikai teljesítőképessége végét járja, és már aludni sem tud a fáradtságtól. A kalium phosphoricum​ a mentális fáradtság szere, gyakran javasolt vizsgázóknak. A fenti alapanyagok közepes, 30 CH potenciában javasoltak, napi 1-2 alkalommal.

 

Boiron Kft.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart