Inzulinrezisztensek ideális vacsorája

Mit jelent az inzulinrezisztencia ? 

Az inzulinrezisztencia (IR) a 21. század egyik leggyakrabban diagnosztizált anyagcserezavara, mely gyakran megelőzi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, ezért a cukorbetegség előszobájának is szokták nevezni. 

Az inzulinrezisztencia állapotában a sejtek kevésbé érzékenyek az inzulinra, aminek következményeként csökken a glükózfelvétel, vagyis a korábban megszokott mennyiségű inzulin már nem elegendő, a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie a vércukorszint szabályozásához, azonban az úgynevezett béta sejtek idővel kimerülnek, és már nem képesek az elegendő mértékű inzulin előállítására. Ha ez hosszú távon fennáll, az inzulinszint krónikusan magas maradhat, majd a folyamat eredményeként megemelkedik a vércukorszint és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. 

 Inzulinrezisztencia kialakulásának számos oka közül lehet például 

  • gyorsan felszívódó (magas glikémiás indexű) szénhidrátok túlzott fogyasztása
  • máj funkciózavarastressz hatására kialakuló fokozott kortizol termelés
  • krónikus gyulladás a szervezetben
  • mozgásszegény életmód
  • anyagcsere folyamatok felborulása
  • bél mikrobiom felborulása 

Az inzulinrezisztencia jellemző tünetei 

  • cukros ételek utáni sóvárgás 
  • koncentrációs zavar, idegesség, ingerlékenység, fáradékonyság 
  • romlik az alvás minősége, gyakori éjszakai ébredések, jelentős izzadás alvás közben 
  • túlsúly, főleg a hason 
  • rendszertelen menstruáció, esetleg el is marad, meddőség 
  • ciszták a petefészekben 
  • hajhullás, zsíros, pattanásos bőr 
  • szőrnövekedés a férfiakra jellemző területeken 

 Általában nem jelentkezik az összes tünet, de jellemző, hogy sokszor pajzsmirigy problémákkal jár, valamint hormonális egyensúlytalanság is kapcsolódhat hozzá. 

 Az inzulinrezisztencia esetén miért fontos az esti étkezés? 

A megfelelő étrend kialakítása kulcsszerepet játszik a szénhidrátanyagcsere egyensúlyban tartásában, a tünetek csökkentésében, és hosszú távon az egészséges testsúly és hormonháztartás fenntartásában. A vacsora – bár sokan hajlamosak elbagatellizálni – kiemelten fontos szereplője a napi étrendnek, különösen inzulinrezisztensek számára. 

Az esti órákban a szervezet inzulinérzékenysége természetes módon csökken, így különösen fontos, hogy a vacsora ne emelje meg hirtelen a vércukorszintet, és ne kényszerítse fokozott inzulintermelésre a hasnyálmirigyet. Emellett az alvásminőség is összefügg az esti étkezéssel: a túl nehéz, szénhidrátdús vacsora nyugtalan éjszakát eredményezhet. 

 A diétás alapelvek IR esetén – fókuszban a vacsora 

Az inzulinrezisztencia kezelésében a táplálkozás pillérként szolgál. Az alábbi szempontok segítenek a megfelelő vacsora megválasztásában: 

  •  Alacsony glikémiás indexű (GI) szénhidrátok előnyben

A magas GI-vel rendelkező ételek (pl. fehér kenyér, burgonya, cukros ételek) gyors vércukorszint-emelkedést okoznak. Estére ezek különösen kerülendők. Helyette válasszunk lassú felszívódású, teljes értékű szénhidrátokat (pl. barna rizs, bulgur, édesburgonya, de ezek is csak kis mennyiségben). 

A szénhidrátadagokat mindig egyéni igényekhez igazítva kell meghatározni (általában 20-30 g CH vacsorára). A diétás napló vagy dietetikus segítségével könnyebb nyomon követni a bevitt mennyiséget.

  • Fehérjedús étkezés

A sovány húsok (pl. csirke, pulyka, hal), tojás, tofu vagy hüvelyesek lassítják a szénhidrátok felszívódását és segítenek a jóllakottságérzet elérésében. 

  • Egészséges zsírok

A növényi eredetű, telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek (avokádó, olívaolaj, diófélék – kis mennyiségben) kedvező hatással lehetnek az inzulinérzékenységre, de mértéktartás ajánlott, különösen vacsoránál. 

  • Rostokban gazdag zöldségek

A zöldségfélék elengedhetetlenek IR esetén. Segítenek a vércukorszint szabályozásában, telítenek és támogatják az emésztést. Estére válasszunk könnyebben emészthető, főtt vagy párolt formákat. 

Kerülendő vacsorák IR esetén

  •  Fehér kenyérből készült szendvics zsíros felvágottal 
  • Tésztafélék nagy adagban, krémes, zsíros szósszal 
  • Pizzák, panírozott ételek 
  • Gyorsételek (hamburgerek, sült krumpli) 
  • Cukrozott tejdesszertek, édességek 

 Vacsora időzítése 

Az utolsó étkezést érdemes lefekvés előtt 2–3 órával időzíteni. Így biztosítható, hogy az emésztés részben megtörténjen alvás előtt, ezzel is elősegítve a nyugodt, pihentető alvást és az egyenletes, stabil éjszakai vércukorszintet. 

Hergert Andrea, dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart