Mikor forduljunk gyógytornászhoz?

Többen találkozhattak már az életük során a gyógytornász munkájával valamilyen egészségügyi – a legtöbben főként mozgásszervi probléma kapcsán. De sajnos manapság is a gyógytornász és a gyógymasszőr munkát a páciensek gyakran összekeverik, nincsenek vele tisztában, hogy milyen esetekben kellene gyógytornászhoz fordulniuk segítségért.

A masszőr a kezével érzékeli a lágyrészeket, hogy azok mennyire merevek, illetve rugalmasak. Ezzel szemben a gyógytornász-fizioterapeuta szakember az emberi testre komplex módon tekint, holisztikusan szemléli azt. A fizioterápia olyan összetett, hogy gyakran összetévesztjük más szakterületekkel, mivel a mozgásszervrendszer differenciált diagnosztikáját, rehabilitációját különböző technikákkal kiegészítve egyaránt végzi.

Gyógytornászhoz fordulhatunk prevenciós céllal, krónikus vagy akut mozgásszervi panaszokkal, sérüléseket, műtéteket követően rehabilitációs céllal.

Az újévben többen megfogadják, hogy a mozgást, a sportot beépítik a mindennapjaikba. Mielőtt azonban elkezdenénk, érdemes felkeresni egy gyógytornász szakembert, hogy ő speciális és funkcionális tesztekkel felmérje, milyen állapotban vannak izmaink, ízületeink. Tanácsot kérhetünk, hogy az állapotunknak megfelelően mire figyeljünk oda egy adott sportágnál, hogyan végezzük helyesen az adott mozgásformát. Ha mozogni szeretnénk, s a mozgással fő célunk az egészségünk megtartása, akkor prevenciós céllal is végezhető a gyógytorna. A gyógytornász felépít egy állapotnak megfelelő kezelési tervet, ami fokozatosan nehezíthető, hogy izomzatunk, ízületi mozgásterjedelmünk fejlődni tudjon.

Hirtelen jelentkező vagy régóta fennálló mozgásszervi problémák esetén a szakorvost követően gyógytornász tud segíteni az állapot javításában. Ízületi problémáknál – térd-, csípőízületi kopás, vállízületi, vállövi panaszoknál és talán a leggyakoribb problémakör: a gerincproblémák esetén tud segítséget nyújtani a gyógytorna. A pontos diagnózist követően különböző célirányos technikákkal, gyakorlatokkal csökkennek a fájdalmak, panaszok. A mozgásszervrendszerrel foglalkozó szakemberekhez egyaránt fordulhatunk ortopédiai, reumatológiai vagy akár neurológiai problémákkal.

A legtöbben talán akkor találkoznak gyógytornásszal, ha sérülést követően vagy tervezetten (csípő-, térdprotézis) műtéten esnek át, s rehabilitációra van szükség. A rehabilitáció célja a fájdalom, duzzanat, illetve a gyulladás csökkentése, az aktív mozgástartomány visszaállítása, a gyengült izomzat erősítése, továbbá a letapadt, feszes izmok lazítása, nyújtása különböző technikákkal.

Versenysportolók számára is segítséget tud nyújtani a gyógytornász, hiszen náluk fontos a sportspecifikus izmok célirányos erősítése, nyújtása, az egyensúly- és koordinációfejlesztés, valamint a sérülésmegelőzés.

Továbbá meg kell említeni, hogy a gyógytornász nemcsak mozgásszervi problémák esetén állhat rendelkezésre, hanem egyéb területeken egyaránt. Például pulmonológiai betegségek esetén légzőtornával, szülészet-nőgyógyászati területen kismama-, illetve szülés utáni regeneráló tornával, inkontinencia kezelésével, különböző belgyógyászati kórképek esetén, s még sorolhatnánk, is segítségünkre lehet.

Ha tenni szeretnénk egészségünkért, bátran keressünk fel egy gyógytornász szakembert!

 

Szermjágin-Borsos Zsófia
gyógytornász – fizioterapeuta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart