Meseolvasás kontra mesenézés?

Melyik hasznosabb egy gyermek részére?

Az olvasás élménye minden életkorban felbecsülhetetlen örömforrás. Amikor elindulunk a betűrengetegben, gondolataink segítségével megérkezünk a helyszínre, fantáziánk szemüvegén át látjuk a szereplőket vagy éppen a helyszínt, ahol történik a cselekmény, halljuk a hangokat, zajokat, érezzük bőrünkön a Nap melegét vagy a jeges fuvallatot, megázunk a mezőn és szemünk elé tárul a délibáb vagy a szivárvány.

A meseolvasás a mai zajos és zűrös világban a napi rutin részévé válva a béke szigete, a biztonság érzése lehet a családok életében. A történetek lehetőséget adnak alapvető emberi tulajdonságok, fogalmak megismertetésére. Szituációk megoldása lehetőséget ad az életben előforduló problémák és helyzetek felismerésére vagy könnyebb értelmezésére.

Amikor könyvből olvasunk vagy emlékezetből mesélünk, létrejön egy bensőséges kapcsolat a mesélő és a hallgatóság között, mert közösen élik meg az élményt, amit a cselekmény megismerése ad. Ha a gyermek félbeszakítja a mesefolyamot, az bizonyítja, hogy aktív résztvevője az eseménynek, kérdezhet szereplőről, jelmezről, épületről, cselekményről, leírt szokásokról, hagyományokról. Ez nagyon fontos momentum, hiszen van lehetőség kitekinteni kultúrákra, népszokásokra, elmesélni népcsoportok vagy éppen történelmi korok jellemzőit.

Ezek a gondolatban festett képek nagymértékben fejlesztik a gyermek szókincsét, fantáziáját, valamint szélesítik a látókörét és sokkal elfogadóbb, érzékenyebb lesz a világ dolgait illetően. Példákat lát a jó és a rossz fogalmára, ezért fontos, hogy mindig vegyük komolyan a gyermek érdeklődését és kérdéseit!

A mese alkalmas arra is, hogy oldja a napközben átélt traumákat, rossz élményeket. Vannak persze olyan élethelyzetek, amikor nincs lehetőség együtt megélni az élményt, ilyenkor megoldás lehet a mesecsatorna az interneten vagy akár a televízióban. A lényeg, mint minden másban, a mérték. Nem ördögtől való, ha néha-néha eltölt a képernyő előtt kis időt a gyermek.

Az életkor előrehaladtával, a meseolvasást felváltja majd az az időszak, amikor a gyermek önállóan választ magának olvasnivalót. Legyünk figyelmesek akkor is, segítsünk tájékozódni és életkorának megfelelő olvasnivalót adni a kezébe!

Gyermekkorom meghatározó tevékenysége volt az olvasás, ami elkísér a mai napig. A betűk mögött emberek, életek, világok, színek, szagok, zajok és zene van, ami megadja az élet sava-borsát. Élmény, ami gazdagítja a lelkünket bármely életkorban.

Kikilai Gáborné
Szirom Patikalátogató

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart