Cukorbetegség

🌿GyĂłgy- Ă©s fƱszernövĂ©nyek az optimĂĄlis vĂ©rcukorszint tĂĄmogatĂĄsĂĄhoz 

A diabetes, vagy cukorbetegsĂ©g a mai napig a vezetƑ halĂĄlokok Ă©s a legtöbbeket Ă©rintƑ egĂ©szsĂ©gĂŒgyi problĂ©mĂĄk egyike. NemtƑl, kortĂłl, földrajzi elhelyezkedĂ©stƑl fĂŒggetlenĂŒl megjelenhet, kezelĂ©se igen, gyĂłgymĂłdja egyelƑre nem ismert. Az EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi VilĂĄgszervezet (WHO) adatai szerint 2023-ban több mint 500 milliĂł ember Ă©l cukorbetegsĂ©ggel, Ă©s az esetek többsĂ©gĂ©ben (90%) a 2-es tĂ­pusĂș vĂĄltozat azonosĂ­thatĂł. Szemben az 1-es tĂ­pusĂș cukorbetegsĂ©ggel a 2-es tĂ­pus megelƑzĂ©sĂ©re van lehetƑsĂ©g. 

❗Inzulinrezisztencia a 2-es tĂ­pusĂș cukorbetegsĂ©g elƑszobĂĄja 

Az inzulinrezisztencia sorĂĄn a hasnyĂĄlmirigy kĂ©pes az inzulintermelĂ©sre, azonban a szervezet azt nem hasznĂĄlja fel megfelelƑen.  A kezeletlen inzulinrezisztencia sorĂĄn romlik a sejtek cukorfelvĂ©tele, mindez pedig prediabĂ©teszhez, azaz cukorbetegsĂ©get megelƑzƑ ĂĄllapothoz, majd 2-es tĂ­pusĂș cukorbetegsĂ©ghez vezethet. 

Az inzulinrezisztencia sokrĂ©tƱ, nem specifikus tĂŒnetei megnehezĂ­tik annak felismerĂ©sĂ©t. Az ĂĄllapot kizĂĄrĂłlag cukorterhelĂ©ses laborvizsgĂĄlattal igazolhatĂł. 

🔍Hogyan elƑzhetƑ meg az inzulinrezisztencia kialakulása? 

BĂĄr az inzulinrezisztencia kialakulĂĄsa mögött fellelhetƑ genetikai hajlam, azonban szĂĄmos mĂĄs kezelhetƑ tĂ©nyezƑ is ismert. Ilyen formĂĄn a tĂșlsĂșly, a mozgĂĄsszegĂ©ny Ă©letmĂłd, a gyakori nehĂ©z, zsĂ­ros Ă©telek fogyasztĂĄsa, Ă©s a stressz is növelheti a rizikĂłt. A megjelenĂ©s esĂ©lyĂ©nek kedveznek tovĂĄbbĂĄ a gyomor- Ă©s bĂ©lrendszeri problĂ©mĂĄk, a pajzsmirigy-alulmƱködĂ©s, a tejcukor- Ă©s a glutĂ©nĂ©rzĂ©kenysĂ©g, a magas vĂ©rnyomĂĄs, a magas triglicerid, alacsony HDL szint, illetve bizonyos gyĂłgyszerek, szteroidok szedĂ©se is. 💊

Mindezt figyelembe vĂ©ve az ĂĄltalĂĄnosan elfogadott egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłd, amelynek rĂ©sze a kiegyensĂșlyozott, vegyes Ă©trend Ă©s az aktĂ­v Ă©letmĂłd segĂ­thet az inzulinrezisztencia megelƑzĂ©sĂ©ben. A napi Ă©trendbe pedig Ă©rdemes olyan gyĂłgy- Ă©s fƱszernövĂ©nyeket beiktatni, amelyek igazoltan segĂ­thetnek az optimĂĄlis vĂ©rcukorszint tĂĄmogatĂĄsĂĄban. đŸ©ž

A fahĂ©j, a gyömbĂ©r amellett, hogy Ă­zletesek, tĂĄmogathatjĂĄk egĂ©szsĂ©ges vĂ©rcukorszint megƑrzĂ©sĂ©t. A Momordica charantia (balzsamkörte) hazĂĄnkban kevĂ©sĂ© ismert gyĂłgynövĂ©ny, amelynek pirĂ­tott termĂ©sĂ©t a TĂĄvol-Keleten Ă©s a trĂłpusi terĂŒleteken rĂ©gĂłta hasznĂĄljĂĄk a mindennapi Ă©telkĂ©szĂ­tĂ©s sorĂĄn. A balzsamkörtĂ©t a HagyomĂĄnyos KĂ­nai OrvoslĂĄsban a vĂ©rcukorszint kiegyensĂșlyozĂĄsĂĄt tĂĄmogatĂł gyĂłgynövĂ©nykĂ©nt tartjĂĄk szĂĄmon. 

👇Összefoglalva 👇

A cukorbetegsĂ©g egy komoly ĂĄllapot, amelynek 2-es tĂ­pusa megelƑzhetƑ. Mindezekhez kiemelten fontos a cukorbetegsĂ©g elƑszobĂĄjĂĄnak tekintett inzulinrezisztencia elkerĂŒlĂ©se, felismerĂ©se. Érdemes tehĂĄt az egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłd követĂ©se, gyanĂș esetĂ©n pedig cukorterhelĂ©ses laborvizsgĂĄlat elvĂ©gzĂ©se. 

Dr. Chen Patika

Vélemény, hozzåszólås?

Az email cĂ­met nem tesszĂŒk közzĂ©. A kötelezƑ mezƑket * karakterrel jelöltĂŒk

Iratkozz fel hĂ­rlevelĂŒnkre

Csatlakozz, hogy elsƑkĂ©nt Ă©rtesĂŒlj a legĂșjabb akciĂłinkrĂłl Ă©s pĂĄlyĂĄzatunkrĂłl!

CĂ­m

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart