🗺️Hazánkban az ételallergiások száma folyamatosan nő, a 🧑felnőttek 1-2%-át érinti, a 🧒gyerekek 6-7 %-át, amit sokuk felnőtt korra gyakran kinőnek, de akinél súlyos allergia áll fenn, jó eséllyel megmarad egész életükön át. Az ételallergia nagy valószínűséggel örökölhető, allergiás szülő gyermekénél nagyobb valószínűséggel alakul ki allergia.
🫀Az ételallergia tüneteiért az immunrendszer felel. Ilyenkor a szervezet tévesen védekezési reakciót indít be, ellenanyagot termel az étel valamilyen összetevője ellen. Az allergiás reakciók lehetnek enyhék, súlyosak, akár halálhoz is vezethetnek. A 🦠leggyakoribb allergének főleg a fehérjék, ilyenek gyerekeknél a 🥛tej, 🥚tojás, szója, 🍓eper, 🥜olajos magvak (legfőképp a mogyoró és dió), 🐟halak és 🍤tenger gyümölcsei, 🌾gabona, 🌾búza, felnőttek körében a 🥚tojás, 🥜mogyoró, 🐟halak, 🐚kagyló.
❗Ételallergia tünetei
🥐Az étel elfogyasztása után a benne található allergén anyagok szinte azonnali válaszreakciót váltanak ki és a tünetek rögtön, perceken belül megjelennek. A tünetek kiváltását nem befolyásolja az elfogyasztott étel mennyisége. Leginkább a tápcsatornához kötnénk a tüneteket, de gyakran a bélrendszertől távol alakulnak ki, amiről nem gondolnánk, hogy ételallergia okozza.
❗Lássuk az ételallergia legjellemzőbb tüneteit:
– ajak, arc, nyelv, torok duzzanata, száj zsibbadása
– orr-garat területének tünetei: orrdugulás, orrfolyás, orrviszketés, garatviszketés, gégeödéma
– gyomor-, bélrendszeri tünetek: hasi görcsök, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányinger, hányás
– bőrbetegségek: bőrviszketés, bőrpír, csalánkiütés, ekcéma
– egyéb tünetek: fejfájás, migrén, epilepszia, szédülés, ájulás, gyerekkori hiperaktivitás
– egész szervezetet érintő életveszélyes tünete az anafilaxia: légútszűkülettel, nehézlégzéssel jár, nagy mértékű vérnyomáscsökkenés okozta eszméletvesztéssel, akár halállal, vagy a vérnyomáscsökkenés ellensúlyozására túl gyors pulzus is kialakulhat
❓Mi okozza az ételallergiát?
🥚Döntően bizonyos fehérjék véráramba kerülése beindítja a hisztamin sejtekből való kibocsátása révén az allergiás immunválaszt. Ugyanakkor a magas fehérjetartalmú ételeken kívül allergiát válthatnak ki az ételkészítéskor felhasznált 🧂fűszerek, színezékek, tartósítószerek, adalékanyagok, amik a nagyüzemi élelmiszeriparban a félkész- és késztermékek előállítása során kerülnek az ételeinkbe. ❗Ételallergia kialakulásához hozzájárulnak a növénytermesztésben használt műtrágyák, növényvédőszerek, illetve az állattartás során alkalmazott tápszerek és antibiotikumok.
👩⚕️Ételallergia diagnosztizálási módszerei:
– a vérvétel, ezzel meghatározzák a szervezetben lévő ellenanyag szintet az adott étellel szemben
– az alkaros bőrteszt (Prick teszt),
– a terheléses vizsgálat, ahol a kérdéses étellel terhelik a szervezetet, majd megfigyelik a tüneteket
– a kihagyásos vizsgálat során pedig kihagyják a kérdéses élelmiszert az étkezésből
🤓Ételallergia kezelése:
❗Nem létezik olyan módszer, ami mellett tovább lehetne fogyasztani az adott allergiát okozó élelmiszert. A kezelés a tüneteket okozó ételek elhagyásából áll. Vezessünk 📕étkezési naplót a táplálékainkról, tüneteinkről, majd az eliminációs diétát alkalmazva hagyjuk el néhány hétre az összes gyanús élelmiszert, amik allergiát okozhatnak, majd pár hetente egyesével vezessük vissza ezeket, amint kialakulnak a tünetek, megtudhatjuk, mi okozza panaszainkat.