Tudj meg többet a csokoládéról!

Kevesen nem szeretik a csokoládét, melynek története mintegy 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A Dél-Amerikában őshonos kakaóbabot először a maják, később az aztékok használták vallási szertartásaikhoz. Az 1500-as évek elején Hernán Cortés spanyol hódító megérkezett az aztékok földjére, az akkori uralkodó, Moctezuma aranykehelyben kínálta meg Cortést az istenek italával. Az aztékok észrevették, hogy a xocolātl élénkítő hatással van a testre és a szellemre, fokozza a koncentrációképességet. Cortesnek annyira ízlett az ital, hogy Spanyolországba is vitt belőle. A csokoládét a 18. század végéig italként fogyasztották.

„A szilárd étcsokoládé a 19. század találmánya. A kakaómassza, kakaóvaj, cukor, fűszerek és ízesítők összedolgozásán alapuló gyári technológia a gőzgépek munkába állításával teljesedett ki, melyet a svájciak fejlesztettek tovább: 1875-ben Henri Nestlé és Daniel Peter összeházasította a csokoládét a tejporral: megszületett a tejcsokoládé. Négy évvel később Rodolphe Lindt bevezette a konsírozás műveletét, a csokoládé krémessé vált.” (https://lyan.hu/blog/a-csokolade-tortenete)

Gyártás során a kakaó magvakat megtisztítják, eltávolítják a hüvelyükből, majd fertőtlenítik, szárítják és pörkölik. A pörkölt babokat összezúzzák, és eltávolítják a keserű héjat. A kakaóvajban gazdag szemeket 42 fokon egészen apróra őrlik. Ekkor a massza folyékonnyá válik (cocoa liquor), és a lehűtés után veszi fel szilárd halmazállapotát (kakaómassza).
Ezt a masszát finomítják, és miután cukrot, esetenként tejport adnak hozzá, újra melegítik, majd egybeolvasztják.

A csokoládé tárolásának fő szabálya, hogy száraz, hűvös helyen tárolandó, 12-16 fok között. A minőségi ét- és tejcsokoládéban lévő polifenolok természetes tartósítószerként működnek, védenek az oxidációtól.

A csokoládé legismertebb fajtái, az ét-, a tej-, valamint a fehér csokoládé, de ismert még a gianduja, a couverture csokoládé, a bevonó csokoládé és egy egészen új típus, a ruby csokoládé.

  1. Étcsokoládé: Az étcsokoládé ismérve, hogy minimum 35% a kakaótartalma, de leginkább a 70% és afölötti kakaó-tartalmú, a kakaómasszán kívül kakaóvajat és cukrot tartalmaz.
  2. Tejcsokoládé: A kakaómassza, kakaóvaj és cukor mellett, tejport kevernek hozzá.
  3. Fehér csokoládé: A fehér csokoládé érdekessége, hogy teljesen kihagyják belőle a kakaómasszát. A kakaóvajon kívül tejet és cukrot tartalmaz.
  4. Gianduja: „A gianduja csokoládét egy torinói cukrász, Michele Prochet dolgozta ki, amikor a kakaó egy részét mogyoróliszttel helyettesítette. A kakaó-cukor-mogyoróliszt keverék részben a nugát ősének is tekinthető, azzal a különbséggel, hogy az kakaóvaj-cukor-mogyoróliszt keveréke, tehát valójában nem tartalmaz kakaót.” (https://csokoladevilag.hu/csokolade-eletmod-3/csokolade-fajtak/item/16-gianduja-csokolade.html)
  5. Couverture: Ebben az esetben a csokoládé zsírtartalma minimum 31%, ami annyit jelent, hogy az étcsokoládéban a kakaóvaj, a tejcsokoládéban pedig a kakaóvaj+tejzsír aránya kell elérje a 31%-ot. Ezt a típusú csokoládét leginkább cukrászok, tésztagyártók, csokoládézók számára készítik. Magas zsírtartalma miatt gazdag, fényes textúrával rendelkezik, kiváló pralinék, valamint vékony ropogós csokoládéréteg készítéséhez.
  6. Bevonó csokoládé: A bevonó csokoládékban a kakaóvaj egy részét pálmaolajjal helyettesítik.
  7. Ruby csokoládé: 2017-ben Barry Callebaut alkotta meg ezt a típusú csokoládét. A ruby csokoládé egy speciális, azonos elnevezésű kakaóbabból készül, mely természetes módon rendelkezik egyfajta halvány rózsaszínes színnel, az ízjegyei pedig leginkább friss bogyós gyümölcsökre emlékeztetnek. Összetevői közt szerepel cukor, tej, citromsav, szójalecitin, vanília és kakaóvaj. Kakaótartalma igen magas, 47,3%.

A csokoládé jótékony hatásai

A csokoládé polifenolokat, flavonoidokat és flavonolokat tartalmaz, ezen kívül koffeint, teobromint, triptofánt és béta-feniletilamint. Azon túl, hogy a csokoládé magas élvezeti értékkel bír, számos jótékony hatást is tulajdoníthatunk neki. Lássuk, mik ezek:

  1. Segít visszaállítani az erek rugalmasságát, megakadályozza az artériák eltömődését.
  2. Csökkenti a szélütés kockázatát.
  3. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét azáltal, hogy növeli a jó (HDL-) és csökkenti a rossz (LDL-) koleszterinszintet.
  4. A benne található flavonoidok védik a bőrt a Nap káros hatásaitól.
  5. A csokoládéban található feniletilamin endorfintermelésre sarkallja az agyunkat, amit boldogsághormonként ismerünk.
  6. A benne található prebiotikumok tápanyagként szolgálnak a hasznos bélbaktériumok számára.
  7. Evés előtt és után fogyasztva „felszabadítja” azokat a hormonokat, amik a jóllakottságról informálják az agyunkat.
  8. A csokoládéban magas a kálium-, szelén- és cink-tartalom, ami szintén számos pozitív hatással bír szervezetünk működésére.

Ezen előnyök legjobban a magas kakaó-tartalmú étcsokoládék esetén érvényesülnek a legjobban. A csokoládé fogyasztása csak akkor szolgálja egyértelműen az egészséget, ha jó minőségűt választasz, melynek zsírtartalma is alacsonyabb, emellett a lehető legkisebb arányban tartalmaz hozzáadott anyagokat. Arra azonban mindenképp érdemes figyelni, hogy míg napi egy-két kocka csokoládé egészséges, addig nagyobb mértékben hizlaló és káros is lehet.

Gulyás-Kikilai Anna
Dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart