Jótékony fűszerek

A fűszerek azon túl, hogy jól ismert módon aromájukkal, ízükkel gazdagabbá varázsolják ételeinket, funkcionálhatnak gyógynövényként, étvágyfokozóként. Érdemes kísérletezni, és kihasználni a fűszernövények gyógyító, betegség megelőző hatását.
A fűszerekben lévő hatóanyagok számos formában lelhetők fel, többek között illóolajok, keserű anyagok, gyanták, alkaloidok, glikozidok, vitaminok, növényi festékanyagok formájában. Az illóolajok adják a fűszernövények jellemző illatát, melyek révén étvágyfokozó hatással bírnak.

Keserű anyagainak a nyál és a gyomornedv elválasztásában segítenek, ezáltal beindítják a gyomor- és bélmozgásokat, mozgásba hozzák a bélfalban levő nyiroksejteket. Ily módon serkentik az emésztést, jótékony hatással bírnak renyhe bélműködés esetén. Ezen felül sikerrel alkalmazhatók enyhe máj- és epezavarok kezelésében.

A festékanyagoknak étvágygerjesztő hatásukon túl, rákmegelőző hatásuk is van (karotinoidok, klorofill, flavonoidok).

Sok fűszer baktérium-, gomba- és vírusölő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással bír. Az indiai konyha például nem csupán azért fűszeres, mert az ott élő emberek ezt az ízvilágot kedvelik. Sok helyütt a higiénés körülmények nem kielégítőek, így kihasználják a fűszerek fertőtlenítő hatását.

Nézzünk néhány fűszert, milyen jótékony hatások tulajdoníthatók nekik:

Fokhagyma: antioxidáns hatású, csökkenti a szabadgyök-képződést, és immunerősítő hatással bír, baktérium- és gombaellenes hatású
Rozmaring: javítja a koncentrációt, memóriát, hangulatot, emésztést stimulálja a vérkeringést, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő a benne található antioxidánsok segítik erősíteni az immunrendszert
Kömény: emésztésjavító, zsírégető, koleszterinszint csökkentő, csökkenti a puffadást, az éhségérzetet, serkenti a gyomornedv termelődést, kiegyensúlyozza a vércukor-szintet, nyugtató és görcsoldó hatású
Cayenne bors: erős antioxidáns-tartalmú, segít erősíteni az immunrendszert, váladékoldó, görcsoldó, megelőzi a vérrögképződést, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, gombaölő
Petrezselyem: antioxidáns hatással bír, fokozza az anyagcserét, gyorsítja a tápanyagok leontását, fontos szerepe van a normál bélflóra egyensúlyának fenntartásában és vissza-állításában, segít a magas vérnyomás csökkentésében, csökkenti a tüdőrák, méhnyakrák, vastagbélrák kockázatát, valamint az ízületi gyulladások és az asztma esélyét, A petrezselyemzöld gátolja az allergiát kiváltó antihisztaminok szekrécióját, nagy mennyiségben vízhajtó hatású
Koriander: enyhíti a szorongást, javítja az alvás minőségét, csökkenti a vércukor- és koleszterin-szintet
Kurkuma: rákellenes, gyulladáscsökkentő hatású, alacsony húsbevitellel kombinálva csökkenti a vastagbélrák kockázatát, csökkenti az oxidatív stressz sejtkárosító hatását, segíti az emésztést
Kardamom: segíti az emésztést, enyhíti a puffadást és a gyomorgörcsöket, segíti az epetermelődést, antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag fokozza a vérkeringést, gyulladáscsökkentő, enyhíti a nehézlégzést
Szegfűszeg: gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, illóolaja enyhíti a fogfájást és az ínyfájdalmat, segít feloldani a letapadt váladékot felső légúti megbetegedés esetén eugenol-tartalma, aktiválja az inzulin termelődését, mangán-tartalma pedig fontos szerepet játszik a szövetek és csontok felépítésében, hányinger, émelygés ellen is jól használható, csökkenti a túlzott puffadást és gázképződést
Gyömbér: oldja a hányingert, valamint a migrént, magnézium-tartalma vérnyomás szabályozó, gyulladáscsökkentő hatású, segít a cukorbetegség és szívbetegség megelőzésében vírus- és baktériumellenes, köhögéscsillapító, segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ezáltal csökkenti a puffadást
Kakukkfű: gyulladásgátló, vizelethajtó, fertőtlenítő és nyugtató hatású, segít a torokfájás és a köhögés megszűntetésében
Szerecsendió: csökkenti a hányingert, stresszoldó hatású, eugenol-tartalma gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással bír, javítja a szívműködést, serkenti az agyműködést, segít megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását, antioxidáns hatása révén megakadályozza a szabadgyökök kialakulását
Fűszerpaprika: kapszaicin-tartalma csökkenti a gyomornedv kiválasztását, fokozza a vérkeringést, így gyomorfekély esetén javít az állapoton, fogyasztása vesebetegség esetén nem javasolt
Fahéj: antibakteriális hatással bír, csökkenti a vércukorszintet azáltal, hogy stimulálja a szervezet inzulin-receptorait, továbbá serkenti a vérkeringést, valamint csökkenti a hányingert

A fűszerek pozitív egészségre gyakorolt hatásait bátran kihasználhatjuk, amennyiben nincs orvosi ellenjavallata, azt azonban sose felejtsük el, hogy a fűszerezés elsődleges célja: kiemelni és növelni az ételek ízét. Ehhez nem árt megfogadni néhány jó tanácsot.

  • Ne legyen túlzó a fűszerezés, a zöldséges ételek enyhébb, míg a húsos ételek erőteljesebb fűszerezést igényelnek.
  • A szárított fűszerek erőteljesebb ízűek, mint friss társaik.
  • A friss fűszerek fagyasztva tovább megőrzik aromájukat, és élettani értéküket.
  • A szárított fűszereket érdemes légmentesen lezárva, fénytől védve tárolni.

Merjünk bátran kísérletezni a fűszerekkel, és használjuk ki egészségmegőrző, gyógyító hatásukat tudatos használatukkal. Mindenki válogasson közülük kedve és ízlése szerint!

Gulyás-Kikilai Anna
Dietetikus

Forrás:
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2015/12/Taplalkozasi_Akademia_2017_09_Fuszerek_170929.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23701556
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21623967
https://acaai.org/news/sugar-and-spice-and-everything-not-so-nice

Recept tipp

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart