Mit kell tudni a makuladegenerációról?

Mindannyian aktív, cselekvőképes és mindenekelőtt egészséges időskorra vágyunk. Bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik és az emberek egyre magasabb kort érnek meg, mégis a megváltozott életkörülményeink és táplálkozási szokásaink egyre inkább megnehezítik eme kitűzött cél elérését. A mikrotápanyaghiány olyan betegségek kialakulásában is fontos rizikófaktort jelenthet, mint amilyen az időskori makuladegeneráció. Az egészséges makula nemcsak a központi éleslátást teszi lehetővé, de elengedhetetlen olyan hétköznapi tevekénységekhez, mint az olvasás, TV nézés, autóvezetés vagy az arcfelismerés.

Kiket érinthet az időskori makuladegeneráció?

Az időskori makuladegeneráció a nyugati világ 65 év feletti lakossága körében az egyik leggyakoribb szembetegség, amely látáscsökkenéshez, majd vaksághoz vezethet. A betegség oka – amelyet főként az iparosodott országokban diagnosztizálnak –, eddig még ismeretlen, bár számos, időskorral és életmóddal összefüggő tényező idézheti elő az AMD kialakulását: dohányzás, genetikai tényezők, intenzív és hosszan tartó UV-fénybesugárzás.

Kezelési lehetőségek és klinikai vizsgálatok

Régóta gyanítják, hogy az antioxidáns vitaminoknak és nyomelemeknek előnyös hatása lehet az időskori makuladegeneráció egyes formáiban. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb gyakorlati tudományos ismeretet az óriási betegszámmal végzett AREDS 1 és 2 klinikai vizsgálatok nyújtják. A vizsgálatok során sikerült megalkotni egy olyan speciális készítményt, mely összetételével és adagolásával bizonyítottan alkalmazható az időskori makuladegeneráció esetén.

Az AREDS-kutatók által vizsgált tápanyag-kombináció:

  • 500 mg C-vitamin,
  • 400 NE E-vitamin,
  • 15 mg béta-karotin,
  • 80 mg cink (cink-oxid formában) és
  • 2 mg réz (réz-oxid formában).

Már itthon is kaphatóak az AREDS vizsgálatoknak megfelelő speciális élelmiszerek

A száraz időskori makuladegenerációban értintett betegek étrendi kiegészítéséhez már hazánkban is elérhető a Trophosan Visiobalance speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer időskori makuladegenerációs betegek diétás ellátására, amely összetételében és adagolásában megegyezik az AREDS-kutatások során hatékonynak talált szerrel. Vásárlás előtt érdemes konzultálni egy szemész szakorvossal, de a megfelelő hatás érdekében mindig figyeljünk a készítményeken feltüntetett tápanyagok mennyiségére, különös tekintettel a cinkre és az antioxidáns vitaminokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart