đA sĂŒtĆtök az Ćszi Ă©s tĂ©li idĆszak egyik legjellegzetesebb zöldsĂ©ge, amely nemcsak az ĂzĂ©vel, hanem gazdag tĂĄpanyagtartalmĂĄval Ă©s kedvezĆ Ă©lettani hatĂĄsaival is kiemelkedik. âDietetikai szempontbĂłl rendkĂvĂŒl elĆnyös, hiszen â alacsony energiatartalma mellett â gazdag rostokban, vitaminokban Ă©s antioxidĂĄnsokban, Ăgy â szĂĄmos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elĆnyt kĂnĂĄl, Ă©s â sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł a tĂĄplĂĄlkozĂĄsban.Â
đTĂĄpanyag-összetĂ©tel Ă©s diĂ©tĂĄs elĆnyökÂ
âA sĂŒtĆtök rendszeres fogyasztĂĄsa szĂĄmos pozitĂv Ă©lettani hatĂĄssal bĂr. â KalĂłriatartalma meglehetĆsen alacsony â 100 grammonkĂ©nt körĂŒlbelĂŒl 26-50 kcal â, ezĂ©rt ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs lehet sĂșlycsökkentĆ Ă©trendekben.âŻ
â Magas rosttartalmaâŻ(kb. 2-3 g/100 g) segĂt elĆmozdĂtani a jĂłllakottsĂĄg Ă©rzetĂ©t, amely hosszabb ideig tartĂł teltsĂ©gĂ©rzetet biztosĂt, Ăgy hozzĂĄjĂĄrul a tĂșlzott kalĂłriabevitel elkerĂŒlĂ©sĂ©hez. â A rostok emellett fontosak az emĂ©sztĆrendszer megfelelĆ mƱködĂ©sĂ©hez, â segĂtik a bĂ©lmƱködĂ©st Ă©s hozzĂĄjĂĄrulnak a szĂ©krekedĂ©s megelĆzĂ©sĂ©hez.Â
â Vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-tartalmaâŻis figyelemre mĂ©ltĂł. â KiemelkedĆ mennyisĂ©gben tartalmazâŻA-vitamint, pontosabban annak elĆvitaminjĂĄt, aâŻbĂ©ta-karotint, amely fontos szerepet jĂĄtszik a lĂĄtĂĄs Ă©s a bĆr egĂ©szsĂ©gĂ©nek megĆrzĂ©sĂ©ben. MĂĄr egy csĂ©sze (kb. 200 g) fĆtt sĂŒtĆtök biztosĂtja az ajĂĄnlott napi A-vitamin-szĂŒksĂ©glet több mint 200%-ĂĄt.
đAz A-vitamin antioxidĂĄns tulajdonsĂĄgokkal bĂr, amely âïžsegĂt semlegesĂteni a szervezetben talĂĄlhatĂł szabadgyököket, âïžcsökkentik a szervezetben lĂ©vĆ gyulladĂĄsos folyamatokat, Ăgy âïžhozzĂĄjĂĄrulnak a krĂłnikus betegsĂ©gek, pĂ©ldĂĄul a szĂvbetegsĂ©gek, cukorbetegsĂ©g Ă©s egyes daganatos megbetegedĂ©sek kialakulĂĄsĂĄnak megelĆzĂ©sĂ©hez.Â
đC-vitamin-tartalmaâŻszintĂ©n figyelemre mĂ©ltĂł, amely âïžerĆsĂti az immunrendszert, âïžvĂ©delmet nyĂșjt a fertĆzĂ©sek, gyulladĂĄsok ellen Ă©s âïželĆsegĂti a kollagĂ©nkĂ©pzĆdĂ©st, ami a bĆr, az ĂzĂŒletek Ă©s a szövetek egĂ©szsĂ©gĂ©re is kedvezĆen hat.Â
đA sĂŒtĆtök jelentĆs mennyisĂ©gben tartalmazâŻkĂĄliumot, amely âïžsegĂt a vĂ©rnyomĂĄs szabĂĄlyozĂĄsĂĄban Ă©s a szĂv- Ă©s Ă©rrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©nek fenntartĂĄsĂĄban. âïžEmellett jelen van benneâŻE-vitamin, amely szintĂ©n antioxidĂĄns, valamintâŻvas, magnĂ©zium, Ă©s folsav, amelyek mind hozzĂĄjĂĄrulnak az egĂ©szsĂ©ges vĂ©rkĂ©pzĂ©shez, a sejtek regenerĂĄciĂłjĂĄhoz Ă©s az anyagcserĂ©hez.Â
đAâŻrosttartalmaâŻtĂĄmogatja az emĂ©sztĆrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t, âïžjavĂtja a bĂ©lmƱködĂ©st Ă©s âïžsegĂt fenntartani a bĂ©lflĂłra egyensĂșlyĂĄt. A rostok emellett segĂthetnek a vĂ©rcukorszint stabilizĂĄlĂĄsĂĄban, ami kĂŒlönösen hasznos lehet cukorbetegek szĂĄmĂĄra. âïžA sĂŒtĆtökâŻalacsony glikĂ©miĂĄs indexeâŻ(GI) szintĂ©n hozzĂĄjĂĄrul ahhoz, hogy lassabban emelje meg a vĂ©rcukorszintet, Ăgy az inzulinszint is egyenletesebb marad.Â
đSokoldalĂș felhasznĂĄlĂĄs a konyhĂĄbanÂ
đA sĂŒtĆtök sokoldalĂșsĂĄga miatt rendkĂvĂŒl vĂĄltozatosan hasznĂĄlhatĂł fel a mindennapi Ă©tkezĂ©sek sorĂĄn, Ăgy remek vĂĄlasztĂĄs a kiegyensĂșlyozott tĂĄplĂĄlkozĂĄshoz, Ă©s szĂĄmos mĂłdon felhasznĂĄlhatĂł a mindennapi Ă©tkezĂ©sek sorĂĄn.Â
đKĂ©szĂthetĂŒnk belĆle âïžkrĂ©mlevest, âïžsĂŒtĆtökpĂŒrĂ©t, âïžköreteket, de âïžsĂŒtemĂ©nyekhez, âïžpĂ©kĂĄrukhoz is adhatjuk. Ădes Ă©s sĂłs Ă©telekhez egyarĂĄnt kivĂĄlĂłan illik. âA pĂŒrĂ©sĂtett sĂŒtĆtök termĂ©szetes Ă©dessĂ©ge miatt kivĂĄlĂł alternatĂvĂĄja lehet a cukor vagy mĂĄs Ă©desĂtĆk csökkentĂ©sĂ©re kĂŒlönbözĆ desszertekben. PĂ©ldĂĄul muffinok, kenyerek, pitĂ©k tĂ©sztĂĄjĂĄba keverve egĂ©szsĂ©gesebb, rostban gazdagabb vĂĄltozatot kĂ©szĂthetĂŒnk.Â
đEzen kĂvĂŒl a sĂŒtĆtök magjai is Ă©rtĂ©kes tĂĄpanyagokat rejtenek, hiszen âïžmagasâŻegĂ©szsĂ©ges zsĂrsavakban, fehĂ©rjĂ©ben Ă©sâŻmagnĂ©ziumban, amelyek âïžtĂĄmogatjĂĄk a szĂv egĂ©szsĂ©gĂ©t Ă©s az izomfunkciĂłkat. A magok fogyasztĂĄsa rĂĄgcsĂĄlnivalĂłkĂ©nt, salĂĄtĂĄkba, vagy kĂŒlönbözĆ Ă©telekhez szĂłrva is ajĂĄnlott.Â
Â
đSĂŒtĆtök krĂ©mlevesÂ
A sĂŒtĆtök krĂ©mleves sokfĂ©lekĂ©ppen elkĂ©szĂthetĆ, nĂ©zzĂŒnk egy egyszerƱ vĂĄltozatot.Â
đHozzĂĄvalĂłk:Â
â 1 kg sĂŒtĆtökÂ
â 1 fej vöröshagymaÂ
â 1-2 gerezd fokhagymaÂ
â 1 ek. olaj vagy olĂvaolajÂ
â 1 l vĂz 1 zöldsĂ©gleveskockĂĄvalÂ
â 2,5 dl tej vagy tejszĂn, de hasznĂĄlhatunk kĂłkusztejet isÂ
â sĂł, borsÂ
đElkĂ©szĂtĂ©se:Â
1ïžâŁA sĂŒtĆtököt hĂĄmozzuk meg, tĂĄvolĂtsuk el a magjait.
2ïžâŁA kockĂĄra vĂĄgott vöröshagymĂĄt dobjuk serpenyĆben felhevĂtett olajra, pirĂtsuk 5 percig, majd tovĂĄbbi 1 percig folyamatos kevergetĂ©ssel a fokhagymanyomĂłn szĂ©tzĂșzott fokhagymĂĄval.
3ïžâŁFelforralt vĂzbe dobjuk bele a zöldsĂ©gleveskockĂĄt 2-3 percre, adjuk hozzĂĄ a lepirĂtott hagymĂĄkat a sĂŒtĆtĆk darabokkal, majd fĆzzĂŒk puhĂĄra Ă©s ĂzesĂtsĂŒk sĂłval, borssal.
4ïžâŁVĂ©gĂŒl botmixerrel vagy turmixgĂ©ppel turmixoljuk homogĂ©n ĂĄllagĂșvĂĄ. Az Ăgy kapott krĂ©met tegyĂŒk vissza a tƱzre, öntsĂŒk hozzĂĄ a tejet vagy tejszĂnt, Ășjabb 2-3 percig forraljuk. TĂĄlalhatjuk pirĂtott tökmaggal, tökmagolajjal, ki, mivel szeretnĂ©. Â
Â
 đ§SĂŒtĆtökös muffinÂ
đ HozzĂĄvalĂłk:Â
â 15 dkg liszt Â
â 15 dkg barnacukor vagy kĂłkuszvirĂĄg cukorÂ
â fahĂ©j vagy fƱszerkeverĂ©k (fahĂ©j, gyömbĂ©r, szerecsendiĂł)Â
â 1 cs sĂŒtĆpor Â
â 8 cl olĂvaolaj Â
â 2 db tojĂĄs Â
â 25 dkg sĂŒtƱtökpĂŒrĂ© (elĆtte megsĂŒtöttem puhĂĄra) Â
â vĂĄlaszthatĂł extra (karamell, diĂł, mandula stb.)Â Â
 đElkĂ©szĂtĂ©s:Â
1ïžâŁKeverjĂŒk össze a lisztet, cukrot, fahĂ©jat, sĂŒtĆport, egy mĂĄsik tĂĄlban az olĂvaolajat, tojĂĄst Ă©s sĂŒtĆtökpĂŒrĂ©t botmixerrel turmixoljuk össze, majd öntsĂŒk a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłkhoz.
2ïžâŁTehetĂŒnk bele karamell vagy csokidarabokat, diĂł, mandulĂĄt, adagoljuk muffin formĂĄba.Â
3ïžâŁ190 fokos sĂŒtĆben, 15-20 perc alatt megsĂŒtjĂŒk (figyeljĂŒk)                                                             Â