🥗Még mindig tart a Veganuár kihívás. Ha te is ki szeretnéd próbálni, de eddig nem nem volt ötleted, mi segítünk a kezdéshez. Íme két olyan recept, ami alapján te is be tudod építeni a mindennapjaidba a kívánt mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt.
🧆Fűszeres falafel
👉Hozzávalók:
✅30 dkg száraz csicseriborsó (egy éjszakára beáztatva)
✅1 db közepes méretű hagyma
✅1-2 karcsú fokhagymagerezd
✅2 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
✅1 teáskanál őrölt római kömény
✅½ teskanál őrölt, szárított korianderzöld
✅½ mokkáskanál cayenne-i bors
✅½ mokkáskanál őrölt pirospaprika (nem csípős)
✅½ citrom leve
✅tengeri só – ízlés szerint
✅növényi olaj a sütéshez
👉Elkészítés:
1️⃣A beáztatott csicseriborsót leszűrjük, közepes lángon kétszeres mennyiségű vízben nagyjából egy óra alatt puhára főzzük.
2️⃣A főzőléből kb. 1 dl-t félreteszünk, a főtt csicseriborsót lecsepegtetjük, majd turmixgép poharába tesszük.
3️⃣A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát a kés pengéjével ellapítjuk.
4️⃣A fűszerekkel, valamint a félretett főzőlével együtt a csicseriborsóhoz adjuk, pürésítjük. A fűszeres masszát néhány percig pihentetjük, majd nedves kézzel nagyjából 2 cm átmérőjű golyóbisokká formáljuk.
5️⃣Egy nagy lábosban bőséges mennyiségű olajat hevítünk A falafeleket 3-4 perc alatt ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük. Friss salátával, enyhén pirított pitával, hummusszal kínáljuk.
🥟Bulgurgombóc paradicsommártásban
👉Bulgurgombóc:
✅4 ek. csicseriborsóliszt
✅1 darab tojás
✅20 dkg bulgur
✅1 ek. kókuszzsír
✅1 kk. bazsalikom (őrölt)
✅1 kk. oregánó (őrölt)
✅1 gerezd fokhagyma
✅fél fej vöröshagyma (kisebb)
✅1 kk. só
✅1 csipet füstölt pirospaprika
✅1 csipet bors
🍅Paradicsomszósz:
✅20 dkg paradicsompüré
✅1 dl tejszín
✅1 tk. barna cukor
✅fél darab vöröshagyma (kisebb)
✅1 gerezd fokhagyma
✅1 kk. bazsalikom (őrölt)
✅1 csipet kakukkfű
✅1 ek. kókuszzsír
✅1 kk. só
✅ízlés szerint bors
👉Elkészítés:
1️⃣A bulgurt főzzük meg, várjuk meg, amíg kihűl. A hagymát vágjuk egészen apróra, a fokhagymát nyomjuk össze. Keverjük össze az összes hozzávalót, formázzunk belőle gombócokat.
2️⃣Készítsük el a paradicsomszószt. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsünk kókuszzsírt, dinszteljük meg rajta a hagymát. Tegyük rá a fokhagymát, majd a paradicsomszószt, keverjünk rajta egyet. Öntsük rá a tejszínt. Fűszerezzük, tegyük bele a cukrot, várjuk meg, amíg forr egyet, majd vegyük le a tűzről.
3️⃣Közben lobogó sós vízben főzzük ki a gombócokat, nagyjából 3-4 perc alatt megfőnek. Amikor a gombócok készen vannak, óvatosan forgassuk bele őket a paradicsomszószba, majd alacsony lángon melegítsük át az egészet.
Források: mindmegette.hu, sobors.hu