Mítoszokban és legendákban az alma a szerelem és a termékenység szimbóluma, az élet elixírje, az istenek eledele, a tökéletesség és a hatalom jelképe. Ez a gyümölcs nemcsak finom és frissítő, hanem rengeteg jótékony hatással is bír az egészségre, amit már az őskorban is elismertek. Ez számos bioaktív vegyületeknek köszönhető, amelyek antioxidánsok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok formájában vannak jelen.
Az alma kimagaslóan magas pektintartalma nyugtatóan hat a gyomor- és bélnyalkahártyára, leköti és kivezeti a szervezetből a benne felhalmozódó mérgező ólom-, higany és más nehézfém vegyületeit, egyes radioaktív anyagokat. Pektin prebiotikus hatású, segít a jótékony bélbaktériumok növekedésében és így javítja az emésztést és támogatja az immunrendszert. Megfigyelések bizonyítják, hogy az emésztőcsatorna felső szakaszainak daganatos megbetegedései ritkábban fordulnak elő sok almát fogyasztó személyeknél.
Még az is bizonyított tény, hogy az almapektin gátolja az influenza és az A-vírus fejlődését.
Az alma magas flavonoid-, polifenol- és C-vitamin-tartalom miatt jó antioxidáns.
Az almában található klorogénsav hatékonyan megelőzi a vesekő- és a köszvény kialakulását, mivel gátolja a húgysav képződését és felhalmozódását a szervezetben. A gyümölcsben lévő kálium pozitív hatást gyakorol a szívműködésre, valamint elősegíti a felesleges folyadék kiválasztását, ezzel csökkenti a vérnyomást és a vese- vagy szíveredetű ödémákat.
Mivel az almában egyidejűleg jelentős mennyiségű szerves vas és a beépítéshez szükséges folsav is található, ezért a gyümölcs fogyasztása vérszegénység, terhesség vagy súlyos betegségek esetén ajánlott.
A C-vitamin, flavonoidok – köztük quercetin, valamint a magnézium sói együttes hatására növekszik az érfalak áteresztőképessége, csökken a törékenysége. Ez nagy segítséget jelent az érelmeszesedéssel és a visszérgyulladással küzdők számára.
Az alma szépségápolásban és az élén jár. A XVI. századi Angliában a száraz, repedezett bőr ápolására almából, sertészsírból és rózsavízből készült kenőcsöt használtak. Bőrrepedésekre, fagyásokra vékony almaszeleteket raktak. Ismert népi praktika a tejföllel vagy vajjal összekevert almapép alkalmazása a szoptató asszonyok kisebesedett mellbimbókra.
Száraz és normál bőrre következő házi kozmetikumot készíthetünk: 1 evőkanál vajat, 1 tojássárgáját, 1 teáskanál mézet és 1 evőkanál friss almapépet keverjünk össze, majd vékony rétegben a kezelendő felületre (arc, kéz) applikáljuk fel. Várjunk 20-30 percet majd mossuk le.
Dr. Dimitrova Tatjana, gyógyszerész

