Sütőtök, az ősz slágere

A nyár végével egyre inkább csökken a napos órák száma, az idő kezd hidegre fordulni, szervezetünk pedig elkezdeni kiüríteni vitaminraktárait. Mielőtt beköszönt  az igazán hideg téli időszak, az ősz lehetőséget biztosít a felkészülésre.

Az őszi hónapok olyan ásványi anyag és vitamindús zöldségek, gyümölcsök szezonja, mint a brokkoli, karfiol, kelbimbó, kínai kel, édeskömény, padlizsán, káposztafélék, édesburgonya, fokhagyma, szőlő, körte, alma, birsalma…
Azonban ne feledkezzünk meg az egyik legtipikusabb őszi ételről a sütőtökről sem. Azon túl, hogy a sütőtök több mint 90%-os víztartalommal bír, így egy alacsony kalóriatartalmú, laktató ételről beszélünk, ami segít az egészséges testsúly fenntartásában, magas vitamin (A-, C-, B1-, B2- B6-, folsav) és ásványi anyag (kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, niacin, pantoténsav) tartalommal rendelkezik.
A sütőtökben lévő anitoxidánsok a szervezetben megtalálható szabad gyököket semlegesítik, és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását. Magas karotinoid (alfa-, béta-karotin) tartalma védi a bőrt, csökkenti az emésztőrendszeri rák kialakulásának kockázatát, A-vitaminná alakulva pedig segít a fertőzések leküzdésében, és óvja a szem egészségét. C-vitamin tartalma szintén fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, elősegíti a sebgyógyulást, és a káliummal, antioxidánsokkal, rostokkal együtt csökkenti a rossz koleszterinszintet, ezáltal óvja a szív egészségét.
A sütőtök továbbá serkenti a máj működését, remek hashajtó és béltisztító, enyhíti az allergiás köhögést és csökkenti az asztmarohamokat.
Érdemes hát kihasználni ezt az időszakot, és minél változatosabb formában belecsempészni étrendünkbe.

Íme egy izgalmas recept, sütőtökös curry

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 ek kókuszolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 bögre sütőtök (felkockázva)
  • 1 bögre víz
  • 2 ek citromlé
  • ízlés szerint só
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk római kömény (őrölt)
  • ízlés szerint chili
  • ízlés szerint koriander
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 25 dkg darabolt paradicsom (konzerv)

A hagymát kockázzuk vagy karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre. Forrósítsuk fel a kókuszolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát is. Szórjuk rá a fűszereket, és öntsük rá a paradicsomkonzervet és a vizet, és addig keverjük, míg a víz elpárolog. Ekkor tegyük hozzá a felkockázott sütőtököt és a karikára vágott paprikát, és fedő alatt pároljuk, amíg puha nem lesz. Időnként keverjünk rajta egyet. A vége előtt adjuk hozzá a koriandert.

Ha megfőtt, ízesítsük egy kis citromlével, sózzuk ízlés szerint.

Forrás: https://sobors.hu/receptek/sutotok-curry-recept/

Kikilai Anna, dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket

Add to cart