A hosszú téli séták hatása a szervezetre

 A hideg téli hónapokban fizikai aktivitásunk lecsökken, nehezebben találjuk a motivációt a testmozgásra, kevesebbet vagyunk a szabadban, legszívesebben csak bebújnánk a takaró alá az otthonunk melegében. Azonban ebben az időszakban sem szabad elhanyagolni testünket. 🏋️Ha tornázni, edzeni nincs is kedvünk, a rendszeresen végzett hosszú sétával mindenképp sokat tehetünk fizikális állapotunkért. Természetesen az időjárásnak megfelelő réteges, kényelmes ruházatra ügyeljünk. 🧥 

🌥️A hosszú séták nem csupán a hűvös hónapok szépségeit tárják elénk, hanem számos pozitív hatással vannak a szervezetünkre is.  

❄️Erősödik az immunrendszer 

A hideg időjárás ellenére a rendszeres séták segíthetik az immunrendszer erősítését, növelhetjük szervezetünk védekezőképességét. A testünk ilyenkor nagyobb energiát fordít a hőszabályozásra, aminek következtében a keringés fokozódik, s ez hozzájárul a fehérvérsejtek hatékonyabb működéséhez. 

❄️Megfelelő D-vitamin szint fenntartása 

A napfény hiánya az őszi, téli hónapokban gyakran vezethet a D-vitamin szint lecsökkenéséhez szervezetünkben. A hosszú séták során azonban ki tudjuk használni  a kevesebb napfényt is, s ezzel sokat tehetünk a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához. A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok anyagcsere folyamatainál, így azok erősítéséhez nagymértékben hozzájárul, valamint szerepe van szintén az immunrendszer támogatásában, továbbá a hangulat szabályozásában. 

❄️Stresszcsökkentés, hangulatjavítás 

A hideg, sötét hónapok gyakran járhatnak együtt hangulati ingadozásokkal. A friss levegőn való tartózkodás, illetve a testmozgás során kibocsátott endorfinok azonban segíthetnek a stressz a csökkentésében. 

❄️Pozitív hatás a szívre és a keringési rendszerre 

A mérsékelt testmozgás is, mint a séta, segíthet a keringési rendszer állapotának javításában, csökkentve ezzel a szív- érrendszeri problémák kockázatát. Már egy fél órás intenzív séta is segít a vérnyomás mérséklésében. Továbbá a hideg levegőn való séták serkenthetik a tüdőkapacitást is. 

❄️Mozgásszervrendszerre gyakorolt jótékony hatás 

A rendszeresen végzett séta hozzájárul a megfelelő izomtónus, az izmok rugalmasságának fenntartásához. Séta során több izomcsoport aktívan dolgozik, mint például az alsó végtag izomzata, a farizmok, a medence körüli izmok, illetve a törzs stabilitásáért felelős mélyizmok, has- és hátizmok.

🚶‍♂️Sétával fenntartható, valamint növelhető az ízületek aktív funkcionális mozgástartománya, főként az alsó végtag ízületeit tekintve, a láb kisízületei, boka-, térdízületi mozgások. Ez különösen fontos az idősebb korosztály számára, mivel ez a könnyű mozgásforma segíthet az ízületek merevségének és fájdalmának csökkentésében. A törzsizmok aktív munkája révén a sétának testtartásjavító hatása is van.

😊A tudatos séta során a gerinc és a hátizmok is részt vesznek a törzs stabilizálásában. Ez hozzájárul a megfelelő testtartás kialakításához, a gerincproblémák megelőzéséhez. Továbbá a sétálásnak fontos szerepe van a csontsűrűség fenntartásában és növelésében. Az alsó végtag aktív terhelése serkenti a csontokat, ami kulcsfontosságú a csontritkulás megelőzésében. Emellett a rendszeres sétálás kiváló módja a testsúly optimalizálásának, csökkentésének.  

👌A rendszeres séta kiváló lehetőség egészségünk megőrzésére, az ilyenfajta testmozgás beiktatása hosszú távon érezhető javulást hozhat. Tehát vegyen fel egy kényelmes lábbelit, és sétára fel!  

Szermjágin-Borsos Zsófia 

gyógytornász-fizioterapeuta 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb akcióinkról és pályázatunkról!

Cím

1106 Budapest, Kabai u. 1.

Hétköznap 8:00 - 16:00

Telefon

+36-80-205-383

info@szirompatikak.hu

Kövess minket a Facebook-on és Instagramon

Add to cart