🕰️Az intermittent fasting, azaz az időszakos böjt a koplalási és étkezési időszakok váltakoztatását jelenti. A koplalási időszakok alatt csak víz, feketekávé és üres tea fogyasztása megengedett.
👉Többféle változata ismert:
✔️1. 5:2 (5 normál étkezési napot vált 2 böjti nap)
✔️Napi váltakozású (böjti nap és normál nap váltják egymást, a böjti napokon napi 0-500 kalória bevitele engedélyezett, normál napokon választható a kalóriabevitel mértéke)
✔️Talán a legelterjedtebb az időkorlátos, 24 órán belüli felosztású, ezekből is a 12:12 (12 óra koplalás és 12 óra bevitel) vagy a 16:8 (16 óra koplalás 8 óra bevitel)
👉Ha az intermittent fasting és a fogyás kapcsolatát nézzük, bár hosszú időt felölelő kutatások nem állnak rendelkezésre, azt mondhatjuk, hogy 8-12 hét alatt átlagosan 3-8%-os testtömeg csökkenés érhető el. Ez ugyanakkora mértékű fogyás, mint amit a napi összenergia-bevitel korlátozásával el lehet érni.
❓Mégis fogyási céllal kinek ajánlhatjuk ezt a fajta diétát?
🥗Azok számára lehet előnyös, akik szeretnek inkább ritkábban nagyobb adagokat fogyasztani.
✅Az intermittent fasting hozzájárul a jóllakottság érzésének felerősítéséhez azáltal, hogy növekszik az YY peptid szintje, valamint csökken az éhségérzetet jelző hormon, azaz a gherlin szint. 👉Feltételezhetően a szervezet cirkadián ritmusa miatt, könnyebben alkalmazkodunk, és hatékonyabb az étvágyszabályozás, amennyiben korábban, azaz reggelivel indul a kijelölt étkezési időszak. Ez azonban nem kőbevésett, mindenki a saját ritmusa szerint határozza meg az étkezési ablakot.
❗Ha a bél integritását, illetve a mikrobiom egészségét vizsgáljuk, azt mondhatjuk, hogy a bél integritására lehet pozitív hatással, a mikrobiom egészségét azonban sokkal inkább befolyásolja az étrend összetétele, mintsem az időzítés.
✔️A bélflóra egyensúlyának fenntartásához legfontosabb a prebiotikus rostbevitel. 👉Prebiotikus rost található a csicsókában,hagymában, fokhagymában, alulérett banánban, spárgában, árpában, zabban, almában, lenmagban.
✅Az időszakos böjt javíthat az inzulinrezisztencián, és csökkenti a vércukorszintet. Időszakos böjtöt folytató prediabéteses embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a diéta során az éhomi vércukorszint 3-6%-kal csökkent 8-12 hét alatt. Az éhgyomri inzulin 20–31%-kal csökkent. . Ez a módszer erős védelmet nyújthat azoknak az embereknek, akiknél fennáll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
✅Azonban mivel a diéta elősegítheti a hipoglikémia kialakulását, diabeteses betegek esetében nem, vagy 2-es típusú cukorbetegek esetén kizárólag szoros orvosi kontroll mellett engedhető meg a folytatása.
👉A kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt hatásait vizsgálva ellentétes eredményeket fedeztek fel a kutatók. Míg rövidtávon (1 hó-1 év utánkövetés) csökkenti a vérnyomást, így jótékonyan hat a szív- és érrendszer egészségére, hosszabb távon növeli a szívelégtelenség miatt bekövetkező halál előfordulását.
❗Egy a Jiao Tong University School of Medicine által végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy 8 éves utánkövetés esetén azon egyének között, akik napi 8 vagy kevesebb óra alatt viszik be a napi kalóriaszükségletüket 91%-kal nőtt a szívégtelenség miatti halálozás.
✔️A Mayo Klinika vizsgálatai is alátámasztják, hogy növeli szervezetünk ellenállóképességét az oxidatív stresszel szemben, és segít a gyulladásos betegségek, valamint az ezekkel összefüggő kórképek (Alzheimer, Arthritis, Asthma, SM, Stroke) elleni küzdlemben.
❗A felsorolt előnyök mellet nem szabad elfeledkeznünk a diéta hátrányairól sem.
❗Nem megfelelően kialakított étrend illetve túl hosszú böjti idő esetén a következő tünetek alakulhatnak ki: fáradtság, szédülés, hányinger, álmatlanság, ájulás, migrén, gyengeség, hipoglikémia.
❗A böjt hosszúságától függően előfordulhat fehérje malnutríció, ásványi anyag- és vitaminhiány.
❗Ezen felül nőhet az étkezési zavarok előfordulásának kockázata.
👉Egyértelműen kijelenthető, hogy vannak bizonyos kórállapotok (1-es típusú diabetes, daganatos betegségek, terhesség, szoptatás, vesekő, reflux) amelyek esetén a diéta folytatása ellenjavalt.
👉Minden más esetben egyéni mérlegelés mellet, és annak tudatában, hogy kiemelkedő jelentőségű, hogy a meghatározott időablakban mit fogyasztunk, a jótékony hatásait figyelembe véve nem ördögtől való a diéta kipróbálása.