Egyél okosan, ha megfáztál! – Segít a dietetikus

Tudtad, hogy befolyásolja a gyógyulásod kimenetelét, hogy milyen táplálékot veszel magadhoz betegség idején? Télen mindig megszaporodik a megfázásos tünetekkel orvoshoz fordulók száma, sokan nem tudják elkerülni a vírusos felsőlégúti betegségeket. Ám megelőzéssel, az immunrendszerünk karbantartásával és okos étkezéssel sokat tehetünk magunkért. 

Átlagos esetben ilyenkor egy felnőtt számára javasolt napi 1000 mg C-vitamin és 2000 NE D-vitamin bevitele.
A C-vitamin segíti az immunitás fokozását, és erőtlejes antioxidáns hatással bír. Legjobb forrásai a paprika, feketeribizli, káposzta, kivi, brokkoli, citrom. Szerencsére a téli időszakban is hozzáférhető ezek egy része. 

A D-vitamin számos jótékony hatása közül -a megfázással kapcsolatban- kiemelendő immunrendszer erősítő hatása. Jelentős mennyiségű D-vitamin található a gombában, tengeri halakban, halmájolajokban, májban, tojásban, tejben és tejtermékekben, de ne felejtsük el a télen kissé gyenge, ám mégis hasznos napsütést sem, amely jótékony hatással van a D-vitamin szintünkre. 

A felsorolt 2 vitaminon kívül, jelentős szerepe van az immunrendszer erősítésében a pre- és probiotikumoknak, és az antioxidánsoknak. Emellett jótékony hatású -a teljesség igénye nélkül- az Echinacea (kasvirág), a fekete bodza, gyömbér, propolisz. 

Az Echinacea erősíti az immunrendszert, megvédi szervezetünket a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal és egyéb kórokozókkal szemben. Ezen felül serkenti egy olyan hormon termelődését, amely a betegség leküzdésében résztvevő sejteket aktiválja.
A fekete bodza vírus, gomba és baktérium ellenes hatással bír, és az izzadás fokozása révén segít megszabadulni a méreganyagoktól. 

A felsorolt élelmiszereknek és hatóanyagoknak természetesen akkor is hasznát vesszük, ha már utolért minket a betegség.  

Ezesetben érdemes nagyanyáink tanácsaira is visszaemlékezni: 

Kutatások bizonyítják a húslevessel kapcsolatban, hogy nem csupán a kellemes melegsége hat ránk kedvezően, hanem sokféle zöldség és hús tartalmának köszönhetően enyhe gyulladáscsökkentő hatással bír, így segítve a felsőlégúti fertőzések enyhülését, valamint befolyásolja a fehérvérsejtek viselkedését erősítve a gyulladáscsökkentő hatást. 

A méz probiotikumokban gazdag, bevonja a torok nyálkahártyáját, csökkentve az irritációt, természetes antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz, és antioxidánsai révén csökkenti a gyulladást. Köhögésre legjobb az akác, a hárs és a vegyes virágméz. 

A hagymafélék közül a vöröshagyma sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Illóolajai fellazítják a légutakban lévő nyákot segítve a gyógyulást. A fokhagyma allicint tartalmaz, amely antibakteriális és antivirális hatású. 

 

Kikilai Anna, dietetikus

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Add to cart