Tudtad, hogy befolyásolja a gyógyulásod kimenetelét, hogy milyen táplálékot veszel magadhoz betegség idején? Télen mindig megszaporodik a megfázásos tünetekkel orvoshoz fordulók száma, sokan nem tudják elkerülni a vírusos felsőlégúti betegségeket. Ám megelőzéssel, az immunrendszerünk karbantartásával és okos étkezéssel sokat tehetünk magunkért.
Átlagos esetben ilyenkor egy felnőtt számára javasolt napi 1000 mg C-vitamin és 2000 NE D-vitamin bevitele.
A C-vitamin segíti az immunitás fokozását, és erőtlejes antioxidáns hatással bír. Legjobb forrásai a paprika, feketeribizli, káposzta, kivi, brokkoli, citrom. Szerencsére a téli időszakban is hozzáférhető ezek egy része.
A D-vitamin számos jótékony hatása közül -a megfázással kapcsolatban- kiemelendő immunrendszer erősítő hatása. Jelentős mennyiségű D-vitamin található a gombában, tengeri halakban, halmájolajokban, májban, tojásban, tejben és tejtermékekben, de ne felejtsük el a télen kissé gyenge, ám mégis hasznos napsütést sem, amely jótékony hatással van a D-vitamin szintünkre.
A felsorolt 2 vitaminon kívül, jelentős szerepe van az immunrendszer erősítésében a pre- és probiotikumoknak, és az antioxidánsoknak. Emellett jótékony hatású -a teljesség igénye nélkül- az Echinacea (kasvirág), a fekete bodza, gyömbér, propolisz.
Az Echinacea erősíti az immunrendszert, megvédi szervezetünket a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal és egyéb kórokozókkal szemben. Ezen felül serkenti egy olyan hormon termelődését, amely a betegség leküzdésében résztvevő sejteket aktiválja.
A fekete bodza vírus, gomba és baktérium ellenes hatással bír, és az izzadás fokozása révén segít megszabadulni a méreganyagoktól.
A felsorolt élelmiszereknek és hatóanyagoknak természetesen akkor is hasznát vesszük, ha már utolért minket a betegség.
Ezesetben érdemes nagyanyáink tanácsaira is visszaemlékezni:
Kutatások bizonyítják a húslevessel kapcsolatban, hogy nem csupán a kellemes melegsége hat ránk kedvezően, hanem sokféle zöldség és hús tartalmának köszönhetően enyhe gyulladáscsökkentő hatással bír, így segítve a felsőlégúti fertőzések enyhülését, valamint befolyásolja a fehérvérsejtek viselkedését erősítve a gyulladáscsökkentő hatást.
A méz probiotikumokban gazdag, bevonja a torok nyálkahártyáját, csökkentve az irritációt, természetes antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz, és antioxidánsai révén csökkenti a gyulladást. Köhögésre legjobb az akác, a hárs és a vegyes virágméz.
A hagymafélék közül a vöröshagyma sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Illóolajai fellazítják a légutakban lévő nyákot segítve a gyógyulást. A fokhagyma allicint tartalmaz, amely antibakteriális és antivirális hatású.
Kikilai Anna, dietetikus