A cékla egy közismert gyökérzöldség, amelynek fontosságát régóta elismeri nem csak gasztronómia, de a hagyományos gyógyászat is. Hatását legjobban nyersen vagy frissen préselve fejti ki. Mézzel kevert céklalevet – 1:1 arányban – kiváló szernek tartják megfázások ellen, s nem alaptalanul!
A cékla gazdag vasban, folsavban és B-vitaminokban. Ennek köszönhetően elősegíti a vörösvérsejt képződést és így javítja a vérképet. Rendkívül magas a nátrium tartalma: majdnem 50% a benne található ásványelemek összmennyiséghez képest. Sajátos kálium-kalcium aránya megakadályozza a szervetlen sók lerakodását az erek falán, ami lehetséges oka a magas vérnyomásnak és más szív- és érrendszeri rendellenességnek. A benne lévő klór pedig hatásos szerves tisztitószere a májnak, vesének és epehólyagnak, valamint jó serkentője a nyirokrendszernek.
A cékla vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik: a benne lévő nitrát a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakul, ami ellazítja az érfalakat és javítja a véráramlást.
Figyelem! A cékla magas oxalát-tartalmú, így veseköves betegeknek fogyasztása csak mértékkel ajánlott!
A főtt cékla remek szer székrekedés ellen: magas rosttartalma támogatja az emésztést, segíti a bélmozgást. Különösen makacs esetekben alkalmazható a céklaforrázat beöntés formájában is.
A cékla prebiotikumként is működik: táplálja a jótékony bélbaktériumokat.
Napi egy pohár friss céklalé tisztító, antioxidáns hatást gyakorol a szervezetre, ezzel védelmet nyújtva a levegőszennyezettség és más környezeti ártalmak ellen. Ennek alapja a benne található betain nevű vegyület, amely segíti a májműködést és a méreganyagok ártalmatlanítását, valamint támogatja a zsírok lebontását és segít megelőzni a zsírmáj kialakulását.
Hölgyeknek a hónap kritikus napjaiban sokat segíthet napi fél liter cékla- és sárgarépalé keveréke. Rendszeres céklafogyasztás jól kiegészíti – egyesesetekben akár helyettesítheti is – a szintetikus hormonkészítmények alkalmazását klimax idején. Étrendbe beépítve alkalmazzák céklát idegrendszer erősítésére, álmatlanság és neurózisok ellen. És mindez csak egy része a cékla gyógyító tulajdonságainak!
Végezetül egy szépségápolási tipp: céklapakolás minden bőr típusra.
1 evőkanálnyi frissen reszelt céklát keverjük össze 1 evőkanálnyi tejfellel és 1 tojássárgával. Pépet 20-30 percre az arcbőrre helyezzünk, majd langyos vízzel mossuk le. A kezelés jól felfrissíti, kisimítja és üde, bársonyos külsőt kölcsönöz a bőrnek.
Dr. Dimitrova Tatjana, gyógyszerész

